CEL MAI MARE CREDIT SINDICALIZAT DIN ISTORIA PIEŢEI BANCARE ROMÄNEŞTI Compania de Autostrăzi a luat aproape jumătate din împrumutul de 200 milioane euro

Oleg Cojocaru
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 4 iunie 2004

Banii sînt destinaţi reabilitării primare a drumurilor naţionale, program la care sînt abonate firmele băcăuane apropiate partidului de guvernămînt

Cea mai tranzacţie de pe piaţa bancară s-a consumat ieri, o dată cu semnarea, între Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (fosta AND) şi un grup de bănci, a actului adiţional la contractul de împrumut în valoare de circa 200 milioane de euro parafat în noiembrie 2003. Valoarea actului adiţional la contractul de împrumut, prin care Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) trage cea de-a treia tranşă a creditului, este în valoare de 2.800 miliarde de lei şi 17,5 milioane de euro (circa 85,6 milioane de euro). Consorţiul băncilor creditoare este compus din "ING Bank" NV Amsterdam, "Banca Comercială Română" SA, "BRD-Groupe Societe Generale", "Banc Post" SA, "Alpha Bank" SA, "UniCredit România" SA, "Banca Naţională a Greciei" şi "HVB România". Mişu Negriţoiu, directorul general adjunct al "ING Bank România", a declarat, cu prilejul semnării actului adiţional, că împrumutul contractat de CNADNR este cel mai mare credit sindicalizat acordat pînă în prezent pe piaţă.

Oficialii CNADNR au declarat că cea de-a treia tranşă a împumutului va fi folosită pentru finanţarea lucrărilor de reabilitare primară a drumurilor naţionale, program inventat de actualul executiv. Acest program are o istorie interesantă. Graţie condiţiilor mai puţin restrictive faţă de programul de reabilitare propriu-zis, finanţat din fonduri externe, reabilitarea primară a permis firmelor româneşti să acceseze mai multe proiecte de infrastructură. La prima vedere, a fost un cîştig nesperat pentru antreprenorii români. Din păcate, însă, programul de reabilitare primară a infrastructurii a fost deturnat de cîteva firme aparţinînd prietenilor şi rudelor conducerii ministerului transporturilor. Dintre acestea, "PA & CO International" şi "UMB Spedition" au bătut recordurile în domeniu la capitolul frecvenţa contractărilor de lucrări.

Dacă cea de-a treia tranşă de împrumut a fost contractată pentru a asigura un nou front de lucru pentru firmele băcăuane specializate în reabilitări primare, vom afla doar după finalizarea licitaţiilor pe care urmează să le organizeze CNADNR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb