Cel mai mare grup minier din lume renunţă la listarea din Londra

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 1 februarie 2022

Sursa foto: facebook.com

Sursa foto: facebook.com

Indicele bursier major FTSE 100 pierde a treia mare companie din alcătuirea sa - BHP Group

BHP îşi simplifică structura corporativă, păstrându-şi listarea principală pe piaţa australiană

BHP Group, cea mai mare companie mineră din lume, şi-a încheiat, la finele lunii ianuarie, tranzacţionarea pe piaţa din Londra, după o prezenţă de 20 de ani pe această bursă. Delistarea BHP de la London Stock Exchange (LSE) este parte a planului gigantului australian de a-şi simplifica structura corporativă, cu o singură listare principală, la Bursa din Sydney (Australia).

Delistarea de la Londra are loc înaintea divizării afacerilor petroliere ale BHP, care se unesc cu cele ale grupului australian independent Woodside Petroleum Ltd, operaţiune aşteptată să fie finalizată în perioada aprilie-iunie 2022.

În anul 2001, când BHP a fuzionat cu Billiton Ltd., societate cu sediul în Africa de Sud, compania a adoptat o structură duală de listare, având două entităţi juridice separate: BHP Group Ltd., listată la Bursa din Australia, şi BHP Group Plc, listată la LSE şi Johannesburg Stock Exchange (JSE). Deşi BHP a funcţionat ca o entitate economică unică, activele sale au fost împărţite între cele două companii. La acea vreme, aproximativ 40% din câştigurile BHP erau atribuite activelor Plc. Douăzeci de ani mai târziu, contribuţia Plc la grup a scăzut la mai puţin de 5%, parţial din cauza importanţei tot mai mari a minereului de fier în portofoliul BHP, dar şi în urma înstrăinării unor active deţinute de Billiton Plc, respectiv a desprinderii societăţii miniere South32 (în 2015).

Elliott Advisors voia o singură listare pentru BHP - la Londra, dar nu a fost de acord guvernul australian

Investitorul activist Elliott Advisors a făcut eforturi ca BHP să-şi consolideze listările într-una singură, însă dorea ca societatea să aibă listarea principală la Londra. Această opţiune s-a lovit, însă, de opoziţia guvernului australian, având în vedere istoria BHP şi importanţa economică a grupului minier pentru Australia.

Compania este al doilea mare producător de minereu de fier din ţară, cel mai mare exportator de cărbune cocsificabil şi are, de asemenea, active de cupru şi nichel.

"Acum nu mai suntem acelaşi grup care eram în 2001", a declarat, la începutul lunii ianuarie, preşedintele BHP, Ken Mackenzie, adăugând că tranzacţia de unificare va costa între 350 şi 450 de milioane de dolari, faţă de peste un miliard de dolari, cât ar fi costat în 2017, când Elliott a cerut BHP să unifice listările.

Recent, mai bine de 96% dintre acţionarii BHP au votat în favoarea unificării grupului.

"În prezent, portofoliul BHP este mai simplu şi se concentrează pe creşterea valorii pe termen lung din mărfuri", afirmă Ken Mackenzie, subliniind: "Avem nevoie de o structură corporativă care să susţină acest lucru şi care să fie potrivită scopului nostru".

FTSE 100 pierde o companie cu o capitalizare de 166 de miliarde de dolari

Divizia FTSE Russell a London Stock Exchange Group Plc a confirmat, săptămâna trecută, că, începând cu data de 31 ianuarie, grupul minier BHP va fi înlocuit în indicele FTSE 100 de Airtel Africa Plc, în urma deciziei BHP de a-şi unifica structura într-o singură listare, la Sydney.

BHP a fost prezent în alcătuirea FTSE 100 din 1997, când compania Billiton Plc a fost adăugată în indice, conform FTSE Russell.

Ieşirea din FTSE 100 a BHP - companie cu o capitalizare de piaţă de aproximativ 124 de miliarde de lire sterline (166 de miliarde de dolari) -, face ca indicele Bursei din Londra să piardă a treia societate ca mărime din componenţa sa, după grupul petrolier anglo-olandez Royal Dutch Shell Plc şi producătorul de medicamente anglo-suedez AstraZeneca Plc.

Când Billiton s-a alăturat indicelui FTSE 100, la data de 22 septembrie 1997, acţiunile companiei valorau 216 pence, potrivit datelor Bloomberg. În ultima zi de tranzacţionate pe piaţa londoneză, o acţiune BHP avea un preţ de circa 2.372 pence.

BHP are în plan fuziuni şi achiziţii

BHP consideră că, după renunţarea la listarea de pe piaţa din Londra, va relua tranzacţiile de fuziuni şi achiziţii la scară largă, potrivit Bloomberg.

Analiştii băncii americane de investiţii Morgan Stanley sunt de părere că un grup BHP unificat ar putea ajuta compania să strângă noi fonduri dacă ar dori facă noi achiziţii sau să plătească dividende speciale.

"Potenţialul grupului combinat, în opinia noastră, deschide o oportunitate semnificativă pentru BHP de a întreprinde fuziuni şi achiziţii transformaţionale, pe măsură ce apar oportunităţile potrivite", a scris, într-o notă din 27 ianuarie, Rahul Anand, analist la Morgan Stanley.

Câştig de 11,3 miliarde de dolari pentru BHP, în anul fiscal încheiat în iunie 2021

BHP a obţinut un profit net de 11,3 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat în iunie 2021, mai mare cu 42% faţă de cel din exerciţiul fiscal precedent, generat de faptul că a operat cu succes în ciuda constrângerilor de muncă legate de pandemia de Covid.

Câştigul operaţional a însumat 25,9 miliarde de dolari, mai mare cu 80% faţă de anul anterior, conform datelor companiei.

Directorul executiv al BHP, Mike Henry, a declarat că afacerile companiei au fost susţinute de ţinerea sub control a costurilor, într-un mediu inflaţionist. Domnia sa a menţionat: "În general, am făcut progrese bune în poziţionarea portofoliului nostru şi a performanţei, generând randamente pentru acţionari, acum şi în viitor".

Compania a informat că va plăti dividende finale de 2 dolari/acţiune pentru 2021, respectiv un total de peste 15 miliarde de dolari.

Producţia BHP de minereu de fier a sporit cu 5% în perioada octombrie - decembrie 2021

Producţia de minereu de fier realizată de BHP a totalizat 73,9 milioane de tone în ultimele trei luni din 2021, în creştere cu 5% faţă de acelaşi interval din 2020, conform datelor anunţate de companie.

"Concentrarea noastră continuă pe oameni şi pe fiabilitatea operaţională ne-a permis să obţinem o producţie aproape record de minereu de fier şi să reducem impactul constrângerilor de muncă legate de vreme şi pandemie", a spus recent şeful BHP, Mike Henry.

În ultimele trei luni din 2021, producţia de cărbune pentru metalurgie a fost unul dintre puţinele segmente în scădere pentru operaţiunile BHP: -7%, la 8 milioane de tone, astfel că activităţile cu minereu de fier şi cupru au adus cea mai mare parte din venituri.

Anul trecut, BHP a finalizat programe majore de întreţinere planificate pentru activele sale Iron Ore, Nickel West şi Olympic Dam. Volumele mai mari de minereu de fier sunt alimentate de performanţa puternică a lanţului de aprovizionare, conform BHP.

Estimările BHP pentru producţia din anul financiar 2022 rămân neschimbate în privinţa minereului de fier, a cărbunelui energetic şi nichelului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb