Deţinerile investitorilor străini în obligaţiuni guvernamentale ruseşti (denominate în ruble) au scăzut, în decembrie, până la cel mai redus nivel din ultimele zece luni, în condiţiile în care moneda Rusiei a încheiat cel mai rău an din 2008, iar tensiunile politice din ţara vecină, Ucraina, erau în creştere.
Conform datelor oficiale publicate la finele săptămânii trecute, de banca centrală de la Moscova, ponderea nerezidenţilor în datoria în ruble era, la 1 ianuarie 2014, de 23,9%, în scădere cu un punct procentual faţă de luna precedentă. Acest declin arată că au ieşit din ţară 17 miliarde de ruble (477 milioane de dolari), iar totalul deţinerilor de obligaţiuni ruseşti de către străini a ajuns la 894 miliarde ruble. De menţionat că, la data de 1 mai 2013, deţinerile străinilor în obligaţiuni ruseşti (OFZ) au atins un vârf de 28,1% din total.
Rusia beneficiază de calificativul "Baa1" (recomandat investiţiilor).
"Investitorii internaţionali vor continua să părăsească încet-încet Rusia. Este o problemă generată de rublă şi de încrederea în piaţa locală", este de părere Konstantin Artemov, manager de fonduri la "Raiffeisen Capital" din Moscova.
Anul trecut, rubla a pierdut 8% faţă de dolar, în condiţiile în care valutele pieţelor emergente au pierdut teren pe fondul temerilor legate de efectele reducerii programului de achiziţii de obligaţiuni derulat de banca centrală a SUA (Fed - Federal Reserve). Scăderea s-a adâncit în ianuarie 2014, în condiţiile în care impasul politic din Ucraina a devenit violent.
Obligaţiunile ruseşti au scăzut cu 1,6% anul acesta, iar rubla - cu 7,6% faţă de dolar.