Acţiunile "Cemacon" Cluj-Napoca (simbol CEON) au adus investitorilor, în perioada 4 octombrie - 6 noiembrie, cele mai mari randamente din piaţă, de 29,42%, potrivit unei analize a ziarului BURSA. Societatea a devansat plasamentele la bănci, atât în lei, cât şi în euro, precum şi pe cele în aur.
"Cemacon" este o companie de dimensiuni reduse, care, de regulă, pentru perioade scurte de timp, poate întoarce randamente foarte bune, potrivit lui Nicu Grigoraş, broker la Intercapital Invest. Domnia sa ne-a declarat: "Cemacon este o companie pe care eu nu o urmăresc cu foarte multă atenţie, în primul rând pentru că lichiditatea este una scăzută şi, cel puţin în această perioadă, încerc să îmi concentrez atenţia către companiile lichide din piaţă, care au avut evoluţii mai importante pe un orizont mai mare de timp. Pe termene scurte, sunt multe companii mici care pot întoarce randamente mari. Din câte ştiu, Cemacon a avut nişte scăderi foarte mari şi, probabil, creşterile din ultima perioadă vin pe fondul scăderilor anterioare. Corecţiile au fost semnificative, iar după corecţii seminificative lucrurile se îmbunătăţesc în situaţia financiară a unei companii. Încep să apară câteva recuperări ale preţului".
Cemacon, acţionarii săi majoritari şi Banca Comercială Română (BCR) au semnat recent un acord de principiu privind restructurarea pachetului de credite de aproximativ 30 milioane de euro, contractat de Cemacon la BCR.
Reprezentanţii companiei au transmis zilele trecute: "Restructurarea creditului reprezintă ultima etapă a procesului de reabilitare operaţională şi financiară a companiei, conceput şi demarat în 2010. Demersul a presupus, pe de o parte, restructurarea financiară, coordonată de specialişti în restructurare aparţinând grupului Casei de Insolvenţă Transilvania, iar pe de altă parte restructurarea operaţională, condusă de Liviu Stoleru, director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al Cemacon. Cele două echipe au aplicat o serie de măsuri de redresare specifice intervenţiei într-o afacere aflată în impas".
Semnarea acestui contract ar trebui să fie de bun augur pentru acţiunile CEON, potrivit reprezentantului Intercapital Invest. Domnia sa ne-a mai transmis: "Eu cred că lucrurile vor fi pozitive, atâta timp cât acţionarii principali cad de acord şi au o strategie comună de dezvoltare a business-ului. Acest lucru poate fi primit foarte bine de piaţă, iar acest lucru ar trebui să se vadă şi în evoluţia preţului. Progresul din ultima perioadă a Cemacon a venit, probabil, pe fondul acestui acord, care nu este exclus să fi reprezentat principalul motor de creştere în toată această perioadă".
Concernul care deţine circa 66% din acţiunile Cemacon ar părea să vizeze resuscitarea pieţei imobiliare, potrivit lui Ovidiu Dumitrescu, directorul general adjunct al casei de brokeraj Tradeville. Domnia sa ne-a declarat: "Conform informaţiilor publicate pe site-ul BVB, a apărut un concern format din KJK SICAV Fund II, Consultanţa Andrei & Andrei şi SSIF Broker Cluj, care deţin, împreună, puţin sub 66% din acţiunile companiei. Acesta pare să fie un pariu pe un reviriment al pieţei imobiliare locale, CEON fiind un producător de materiale de construcţii. Mai mult, în ultima AGA s-a aprobat înfiinţarea unei filiale a CEON care să aibă, ca principal obiect de activitate, tranzacţiile cu bunuri imobiliare proprii. Recent, BCR a acceptat, de principiu, restructurarea unei facilităţi de credit cu un principal de circa 26,1 milioane de euro, inclusiv prin conversia a 12 milioane de euro în acţiuni ordinare. Astfel, BCR ar urma să deţină cel mult 33% din acţiunile CEON".
Cotaţia CEON a coborât în şedinţa de tranzacţionare de ieri cu 0,6%, la 0,0497 lei/unitat. Ieri au fost efectuate 26 de tranzacţii, cu 1,1 milioane acţiuni CEON, în valoare de 54.928,1 lei.
Principalii indici bursieri au înregistrat, în perioada analizată, aprecieri. Indicele celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) şi Fondul Proprietatea, a crescut cu 4,11%, în ultima lună. Indicele BET-XT, al primelor 25 de societăţi de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), inclusiv SIF-urile, a avansat, în aceeaşi perioadă, cu 3,66%, iar BET, al celor mai lichide zece companii listate, s-a apreciat cu 3,66%.
Fondul BT Index Austria ATX a adus investitorilor câştiguri de 3,79%.
Tradiţionaliştii au preferat, pe 4 octombrie, să constituie depozite în euro, la Alpha Bank, ATE Bank, Marfin Bank şi Piraeus Bank, unde au obţinut randamente de 0,23%, iar investitorii care au ales să îşi ţină banii în depozite în lei, la Credit Europe Bank, au înregistrat câştiguri de 0,35%.
În perioada analizată, plasamentele în aur au oferit randamente de 0,83%.
• Grigore Chiş: "Există companii care pot fi salvate prin negocieri cu băncile creditoare"
Credem că există companii în distress (n.r. cu probleme) care pot fi salvate prin negocieri cu băncile creditoare şi prin asumarea unei infuzii de cash aduse de către investitorii instituţionali, cooptaţi ca parteneri, a declarat Grigore Chiş, directorul general al SSIF Broker (BRK). SSIF Broker deţine 13% din Cemacon Cluj Napoca şi acţionează concertat cu alţi acţionari. În 2009, Cemacon era printre cele mai mari plasamentele ale SSIF Broker, având probleme de lichiditate şi o investiţie importantă în derulare, într-o nouă linie de producţie, finanţată de Banca Anglo-Română, potrivit unui comunicat al SSIF Broker.
SSIF Broker a demarat un amplu proces de lobby printre investitorii instituţionali, pentru a găsi parteneri dispuşi să susţină şi să investească în astfel de oportunităţi. În 2011, acţionarii coagulaţi în jurul lui SSIF Broker au demarat negocierile cu BCR pentru restructurarea creditului de 28 de milioane de euro. În procesul demarat şi susţinut de SSIF Broker pentru găsirea de parteneri, a fost cooptat KJK Fund II, care a devenit un acţionar semnificativ începând cu martie 2013. Domnul Grigore Chiş a mai spus: "Există multe companii cu profit din exploatare mare, dar cu grad de îndatorare ridicat, care întâmpină probleme de lichiditate, iar noi, împreună cu partenerii noştri interni şi externi, suntem capabili să găsim finanţare şi cele mai bune soluţii de redresare. Suntem convinşi că avem capacitatea de a investi şi a duce la bun sfârşit şi alte proiecte precum Cemacon".
•
• Precizare
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.
Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.