CENNYDD BOWLES: "Inteligenţa artificială - următorul trend major în designul pentru experienţa utilizatorului"

Ziarul BURSA #Companii / 2 octombrie 2017

"Inteligenţa artificială - următorul trend major în designul pentru experienţa utilizatorului"

"Obiectivele designului pentru experienţa utilizatorului nu trebuie supuse obiectivelor economice"

Obiectivele designului pentru experienţa utilizatorului (UX - User Experience) nu ar trebui să fie supuse obiectivelor economice şi capitaliste, ci adevărata lui putere este în avantajele sociale, consideră Cennydd Bowles, digital product designer.

Cennydd Bowles va fi unul dintre speakerii de la "UX Bucharest Conference", care va avea loc pe 6 octombrie. Cennydd Bowles este autorul cărţii "Undercover User Experience Design", publicată în 2010.

Reporter: În ce etapă a dezvoltării ar trebui ca o firmă să conştientizeze nevoia unui designer pentru experienţa utilizatorului (UX - User Experience)?

Cennydd Bowles: Pentru majoritatea companiilor de produse digitale, un designer ar trebui să fie unul dintre primii zece angajaţi. De obicei asta se întâmplă după ce o firmă nou înfiinţată a angajat câţiva programatori, a dezvoltat şi a lansat un produs pentru care primirea n-a fost deloc entuziastă. Asta s-ar putea datora nepotrivirii dintre piaţă şi ce oferă produsul, dar poate fi şi din cauză că oamenii nu înţeleg cum să-l folosească.

Reporter: Pentru care dintre următoarele este mai greu să oferi servicii de design al experienţei utilizatorului: o firmă nou lansată sau o marcă cu o identitate puternică?

Cennydd Bowles: Pentru un start-up. O marcă cu o identitate puternică oferă multe restricţii deja existente care permit un design mai bun: poziţia pe piaţă, estetica de ansamblu, tonul. Pentru o firmă nouă întrebările acestea n-au primit încă răspunsul. Pânza e mai goală şi riscul de a face o greşeală e mai ridicat.

Reporter: Care sunt avantajele economice pe care le aduce Designul UX?

Cennydd Bowles: Eu resping ideea că obiectivele designului ar trebui să fie supuse obiectivelor economice şi capitaliste. Sigur că designul poate ajuta firmele să câştige mai mulţi bani - loialitatea clienţilor, intrarea pe noi pieţe - dar adevărata lui putere este în avantajele sociale. Designul făcut în mod corespunzător îi poate eleva pe oameni, îi poate ajuta pe oameni să înţeleagă şi să manipuleze informaţia, ne poate ajuta pe toţi să ducem vieţi mai etice şi împlinite.

Reporter: Care credeţi că va fi următorul trend major în industria UX?

Cennydd Bowles: Inteligenţa artificială. Schimbarea a venit deja. În niciun caz produsele nu vor mai fi integral deterministe - hărţi ale site-ului, fluxurile utilizatorilor, interfeţele, etc; în schimb vor fi algoritmice, ascunse, potenţial puternice şi potenţial periculoase. Designul privind interacţiunea va deveni mai puţin vizual şi mai dominat de lingvistică. Modelele de interfaţă vor deveni din ce în ce mai neimportante: valoarea designului UX va fi resimţită la nivele superioare - diferenţierea faţă de concurenţă, logica afacerii, reducerea polarizării.

Reporter: Cât plăteşte o societate unui UX designer? Care sunt tendinţele salariale în industria designului UX?

Cennydd Bowles: Salariile sunt relativ stagnante în Londra, de la 25.000 de lire la nivelul de junior până la 65.000 de lire pentru un senior. Firmele mari din domeniul tehnologiei plătesc mai mult pentru talentele de vârf.

Reporter: Există o diferenţă de percepţie între firmele europene în ce priveşte designul UX?

Cennydd Bowles: Da. Cred că are legătură parţial cu atitudinea unei ţări cu privire la cultura serviciilor. Franţa, de exemplu, are mai degrabă o relaţie între egali când vine vorba de client şi furnizor - e posibil ca acest lucru să fi încetinit acceptarea design-ului centrat pe utilizator. Londra e în continuare oraşul principal al Europei când vine vorba de designeri, chiar dacă Berlin şi Amsterdam sunt şi ele puternice, dar Brexit-ul ar putea afecta perspectivele Londrei pe termen lung în domeniile tehnologiei şi design-ului.

Reporter: Unde credeţi că este poziţionată România la ora actuală?

Cennydd Bowles: Nu ştiu destule despre tehnologia din România şi culturile designului pentru a răspunde. Sunt interesat să aflu mai multe.

Reporter: Ce impact are digitalizarea şi globalizarea asupra designului UX?

Cennydd Bowles: Digitalizarea este fundamentul designului UX în forma lui actuală. Designul UX non-digital a fost redenumit "designul serviciilor" sau "experienţa clientului", şi nu mă interesează. Globalizarea are un efect redus asupra pieţei noastre, pentru că puţine companii îşi externalizează design-ul. A avut un impact mai mare asupra pieţelor pentru produsele noastre; a însemnat că importanţa internaţionalizării a crescut, ca şi ideile de performanţă şi design universal. Tehnologia trebuie să funcţioneze bine pentru toţi oamenii din toată lumea, nu doar pentru cei din San Francisco sau Europa de Vest.

Reporter: Care sunt tendinţele economice care afectează cel mai mult necesitatea de a folosi serviciile designerilor UX?

Cennydd Bowles: Populaţia îmbătrânită trebuie luată în considerare în procesul de design, pentru a evidenţia importanţa accesibilităţii.

Dar cele mai importante trenduri care se întrevăd sunt politice. În primul rând, creşterea forţelor rasiste şi autoritariene îi forţează pe designeri să ia în calcul crearea de unelte de disociere care să îi protejeze pe cetăţeni şi să le dea puterea să reziste abuzurilor extremiste şi guvernamentale. În al doilea rând, suntem confruntaţi cu o potenţială ameninţare a şomajului la scară largă cauzat de inteligenţa artificială; acest lucru sugerează că designerii au o obligaţie de a acorda atenţie impactului social, politic şi etic al acestei posibile schimbări radicale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb