Inscripţia "Ziarul BURSA este cenzurat prin justiţie" apare, de mai bine de un an, în partea de sus a paginii întîi a ziarului nos-tru. Cititorii mai vechi ştiu despre ce este vorba, dar, pentru cei noi, inscripţia este enigmatică.
În contextul scrisorii "Romania Think Tank", situaţia ziarului "BURSA" (găsit de Tribunalul Bucureşti "vinovat de concurenţă neloială" pentru că a publicat articole depre fenomenul pervers al datoriilor unor posturi de televiziune) este ilustrativă pentru absurditatea la care poate ajunge mecanismul manipulatoriu pus la punct de Stat. Menţionînd că ziarul "BURSA" a epuizat toate căile în România şi că îşi caută dreptatea la una din Curţile de justiţie internaţionale, reproducem fragmente grăitoare din Sentinţa Tribunalului Bucureşti. Pentru această relatare nu putem fi acuzaţi că am fi încălcat Sentinţa Tribunalului, întrucît este chiar ea cea care ne-a obligat să o publicăm!
• Sentinţa civilă nr.13847/14.11.2002 (fragmente)
Neîndoios articolele publicate în ziarul "BURSA", prin conţinutul lor, creează nu doar suspiciuni, ci o întreagă opinie negativă despre societăţile reclamante, de natură a determina scăderea numărului persoanelor ce folosesc diferitele surse mass-media (presa scrisă, televiziunea, radioul etc.) şi, implicit, scăderea cifrei de afaceri a societăţilor.
În majoritatea articolelor nu se găsesc insinuări, ci acuze făţişe la adresa "Grupului Media Pro", "Pro TV" şi "MEDIA PRO INTERNATIONAL".
Acestea se referă, spre exemplu, la situaţia economico-financiară a "MEDIA PRO", apreciat ca "cel mai datornic grup din ţară", "datornic înrăit", "înglodat în datorii dar cu tupeu", "incorect", care face "mişmaşuri contabile", la modul de desfăşurare a activităţii societăţii considerată - "Enron-ul României" şi "posibil subiect de cercetare penală interstatală", promovînd un "management incestuos".
Afirmaţiile, chiar probate ca adevărate, dată fiind gravitatea lor, produc cititorilor sentimente de dezaprobare, chiar de repulsie faţă de grupul de presă şi vădesc, prin expresiile folosite, o greşită înţelegere, cel puţin, a principiului libertăţii presei şi, mai larg, a dreptului la opinie şi la informare.
NOTĂ: Pentru articolele la care face referire Sentinţa, ziarul "BURSA" a suportat un număr de patru procese în justiţie intentate de aceiaşi reclamanţi. Acesta este singurul proces pierdut. Clubul Român de Presă a evitat lung timp să abordeze problema acestor procese (şi nicidecum nu a abordat problema datoriilor mass-media). În cursul aşa-zisei tentative (tîrzii, oricum, de soluţionare a conflictului dintre cele două grupuri de presă), preşedintele CRP Cristian Tudor Popescu a cerut ziarului "BURSA" să înceteze să mai publice comentarii pe acest subiect, drept condiţie ca reclamanţii să-şi retragă acţiunea din justiţie. Reprezentantul ziarului "BURSA" nu a fost de acord. Ulterior, el a fost exclus din Consiliul de Onoare al Clubului Român de Presă, în mod abuziv (ceea ce face subiectul unui proces împotriva CRP intentat de ziarul "BURSA"), în condiţiile în care reprezentanţii celeilalte părţi fuseseră admişi în Consiliul de Onoare ca membri fondatori, împotriva prevederilor statutare CRP (ceea ce face subiectul altui proces împotriva CRP, intentat de ziarul "BURSA").