CEOCEA, SIF MOLDOVA:  "BVB nu şi-a comunicat clar poziţia în Adunarea Generală a Depozitarului Central"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 1 aprilie 2014

"BVB nu şi-a comunicat clar poziţia în Adunarea Generală a Depozitarului Central"

Unii dintre acţionarii minoritari ai Depozitarului Central par să fi rămas dezamăgiţi, după Adunarea Generală de vineri, convocată de acţionarul majoritar, Bursa de Valori Bucureşti, dar în care reprezentantul acestuia, Ludwik Sobolewski, s-a abţinut de la vot pe unele subiecte.

Se pare că Depozitarul Central va adera în primul val la platforma TARGET2-Securities (T2S - serviciul unic paneuropean de decontare transfrontalieră), dar o va face fără soft, subiectul alegerii unui furnizor pentru sistemul IT fiind în stand-by, potrivit deciziilor luate vineri.

Potrivit unor surse, unii acţionari nu fost mulţumiţi de prestaţia reprezentantului BVB în AGA, Ludwik Sobolewski, în condiţiile în care, în piaţă, se vorbeşte că ar fi avut mandat "în alb" din partea Consiliului Bursei să decidă după cum consideră.

Costel Ceocea, preşedintele SIF2 Moldova, ne-a spus că şi-ar fi dorit ca Bursa de Valori Bucureşti să îşi exprime mai clar punctul de vedere privind subiectele de pe ordinea de zi.

"Este normal, ca acţionari, să fim foarte interesaţi de evenimentele de la BVB sau Depozitarul Central", ne-a spus domnul Ceocea, adăugând: "Am susţinut demersul BVB de informare a acţionarilor privind asemenea subiecte (n.r. T2S şi noul soft). A fost o surpriză să constatăm, fără să avem informaţii legate de ce s-a întâmplat în Consiliul Bursei, o anumită reţinere în a se afirma cu toată convingerea dacă CA a dat sau nu mandat reprezentantului legal în AGA.

Subiectele de pe ordinea de zi trebuiau clarificate în prealabil, iar la AGA, să poată fi informaţi acţionarii despre toate opiniile pro şi contra, despre impactul lor, pentru ca acţionarii să ia decizii în cunoştinţă de cauză.

Suntem în situaţia în care nici nu se comunică opinia cu toată responsabilitatea.

Ca acţionari, ne-am fi dorit o transparenţă mai mare.

Ne-am aşteptat ca BVB să comunice o poziţie foarte clară.

Suntem foarte interesaţi să înţelegem ce se întâmplă pentru că problema este foarte importantă".

Preşedintele SIF Moldova precizează că nu este mulţumit de modul în care s-au dat mesaje, privind subiectele discutate în AGA Depozitarului, mai ales că BVB şi DC se documentau pe aceste teme de foarte mult timp.

"Trebuie să ştim care sunt costurile - de investiţie, de mentenanţă, de upgradare, de pregătire a pesonalului", ne-a spus Costel Ceocea, adăugând: "Unele se cunosc, unele pot fi anticipate. Nu poţi să spui că o astfel de problemă nu este atribuţia acţionarilor, măcar sub aspectul obţinerii unui mandat pentru CA BVB sau Depozitarului Central.

Ne-am fi dorit să se parcurgă informarea, să existe discuţii pe marginea mandatelor".

Costel Ceocea spune că nu îi reproşează nimic lui Ludwik Sobolewski, pentru că "poate nu a avut mandat".

"Poate că nu s-au clarificat lucrurile la BVB sau DC", a menţionat domnul Ceocea, care însă adaugă că nu poate suspecta că nu sunt înţelese subiectele, la nivelul conducerilor BVB şi DC.

"Nu ai voie la astfel de entităţi să vii public, să stârneşti interesul şi pe urmă să le spui acţionarilor că i-ai invitat doar ca să îi informezi", ne-a mai spus preşedintele SIF2.

Domnia sa consideră că, în mod obligatoriu, de acum înainte, acţionarii DC şi BVB vor dori să ştie ce se întâmplă.

"Am convingerea că, de acum înainte, fiecare acţionar va solicita explicaţii şi o definire clară a responsabilităţilor", a conchis domnul Ceocea.

Voci din piaţă sunt de părere că reprezentantul BVB în AGA Depozitarului ar fi trebuit să aibă un mandat clar din partea Consiliului de Administraţie.

Unii au rămas cu impresia că AGA de la Depozitarul Central a fost un terenul pentru o înfruntare între Ludwik Sobolewski şi Cristian Agalopol, preşedintele Depozitarului Central, care nu erau de acord pe subiectele discutate, însă, dincolo de acest meci şi de chichiţele legislative care au creat fricţiuni, BVB ar trebui să discute despre implementarea unui nou soft şi costurile implicate, în contextul unei strategii a Grupului BVB.

Oficialii Depozitarului Central (DC) au semnat cu Banca Centrală Europeană (BCE), cu mult timp în urmă, înţelegerea cadru pentru proiectul T2S, exprimându-şi dorinţa să intre în primul val de migrare.

La AGA, s-a discutat despre crearea unei comisii comune BVB - Depozitarul Central care să evalueze ofertele pentru noul soft.

Conducerea DC înclină spre oferta Millennium, care, potrivit unor surse ar fi şi cea mai ieftină - aproximativ 2 milioane de euro, pentru 5 ani -, în timp ce Ludwik Sobolewski înclină spre oferta Nasdaq OMX.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. De ce se porneste de la premisa ca trebuie ales unul dintre cele 2 softuri?

    Intrebarea primordiala este daca se justifica un soft (oricare) sau nu. 

    Iar daca DC nu mai are incotro in acest moment (sau in urmatorii 2-3 ani, atunci probabil ca actionarii, cat si media, ar trebui sa se intrebe daca acest sir de decizii nu constituie delapidare. 

    1. Proiectul T2S a facut parte din strategia depozitarului formulata acum 3-4 ani, prezentata, aprobata de, se presupune, cunoscuta de actionarul majoritar.

    2. Proiectul T2S a facut parte din programul de activitate al depozitarului, program care a fost aprobat de AGA in anul in care s-a semnat aderarea.

    3. Un nou soft este necesar oricum, cel actual nu corespunde din multe puncte de vedere cerintelor unei piete de capital din Europa. Partea care este legata de cerintele proiectului T2S este doar un modul. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb