Cerbulescu: Am amânat transmiterea către CE de explicaţii ample privind OUG 50

F.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 26 noiembrie 2010

"Am căzut de acord ca termenul pentru scrisoare să îl putem prelungi şi să dăm explicaţii, sau mai bine zis lămuriri, vis-a-vis de ordonanţă", a declarat preşedintele ANPC.

"Am căzut de acord ca termenul pentru scrisoare să îl putem prelungi şi să dăm explicaţii, sau mai bine zis lămuriri, vis-a-vis de ordonanţă", a declarat preşedintele ANPC.

Autorităţile române au amâ-nat până la finele anului transmiterea către Comisia Europeană (CE) a unor explicaţii ample referitoare la ordonanţa privind creditele populaţiei, a declarat preşedintele ANPC, Constantin Cerbulescu, citat de Mediafax.

Comisia Europeană a solicitat autorităţilor române, la finele lunii septembrie, să prezinte clarificări după ce a primit mai multe plângeri privind transpunerea prevederilor directivei europene în legislaţia naţională prin OUG 50/2010, care obligă băncile să aplice principiile de transparenţă şi pentru contractele în derulare. Răspunsul României trebuia transmis în termen de o lună de la data scrisorii, respectiv până la data de 28 octombrie.

Cerbulescu s-a întâlnit pe 9 noiembrie, la Bruxelles, cu reprezentanţi ai Comisiei Europene pentru iniţierea dialogului destinat clarificării unor aspecte referitoare la articolul 95 din OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori.

"Am solicitat o prelungire a termenului (pentru transmiterea scrisorii - n.r.) cu o lună şi jumătate pentru a formula mai amplu tot ce era de explicat. De fapt, până la finele lunii decembrie a fost practic discuţia. Din punctul nostru de vedere am dat câteva explicaţii legate de solicitările dânşilor şi, mai precis, de articolul 95. A rămas ca noi, împreună cu membrii Comisiei de la Bruxelles, să ne punem de acord şi ei şi-au manifestat intenţia de a ne sprijini în a găsi o formulă cât mai corectă în relaţia client-bănci şi un echilibru în această relaţie", a spus Cerbulescu.

Conform articolului 95, prevederile OUG 50 se aplică şi contractelor în curs de derulare, fapt considerat de către reprezentanţii mediului bancar a fi neconform cu unele prevederi ale directivei europene pe care o transpune.

Cerbulescu a afirmat că ANPC a transmis CE că ordonanţa este încă în analiză şi urmează să fie discutată articol cu articol şi să intre în plenul Camerei Deputaţilor.

"Am căzut de acord ca termenul pentru scrisoare să îl putem prelungi şi să dăm explicaţii, sau mai bine zis lămuriri, vis-a-vis de ordonanţă", a spus Cerbulescu.

El a refuzat să comenteze prevederile scrisorii de intenţie transmise de Guvern către FMI şi a menţionat că ANPC a considerat în urma dis-cuţiilor cu oficialii FMI şi CE că are posibilitatea de a găsi un echilibru între a proteja consumatorul şi a avea o relaţie echilibrată cu băncile.

Modificarea OUG 50 privind creditele populaţiei astfel încât să asigure transparenţă dar şi stabilitate financiară este una dintre cele cinci precondiţii pentru eliberarea următoarei tranşe de la FMI, iar în anexa scrisorii suplimentare se precizează că prevederile actului normativ nu vor fi aplicate contractelor în derulare.

Ordonanţa privind creditele de consum se află în dezbatere la Comisia de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, după ce a fost aprobată în Senat fără nicio modificare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4986
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3071
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8889
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.0585

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb