Cererea Volksbank de schimbare a judecătorului din procesul cu ANPC - respinsă

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 30 septembrie 2015

Cererea Volksbank de schimbare a judecătorului din procesul cu ANPC - respinsă

Programul Băncii Transilvania de restituire a comisioanelor se încheie astăzi

Instanţa a respins cererea Volksbank prin care solicita schimbarea judecătorului în procesul pe clauze abuzive intentat de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), după cum susţine Gheorghe Piperea, preşedintele Parakletos - intervenient în dosar.

Avocatul anunţă că termenul de judecată în procesul ce are ca obiect principal clauza privind comisionul de risc a fost stabilit pentru data de 7 octombrie, anul curent.

"Toate cele 13 excepţii (inclusiv cererea de sesizare a Curţii Constituţionale), precum şi nenumăratele incidente procedurale inventate de bancă pentru a mai câştiga un pic de timp au fost respinse", scrie avocatul Piperea pe pagina lui de Facebook.

În contextul în care Banca Transilvania (BT), care a cumpărat Volksbank, a derulat un program de restituire a comisioanelor de risc/administrare tuturor clienţilor Volksbank, Gheorghe Piperea ne-a spus că miza procesului dintre bancă şi ANPC este reprezentată de clienţii care nu au semnat cu banca pentru înapoierea comisionului de risc, de cei cărora le-au fost cesionate contractele de împrumut, dar şi de debitorii care aveau locuinţele în executare silită în momentul demarării programului BT sau cărora deja le-au fost executate casele.

Domnul Piperea ne-a precizat: "În decizia dată de Tribunal în cazul câştigat pe fond de ANPC împotriva OTP Bank (n.r. primul proces de tip class action câştigat de ANPC împotriva unei bănci), există o clauză care specifică faptul că nu are importanţă că un contract de credit a fost cesionat unui recuperator de creanţe, întrucât clauza rămâne abuzivă, iar clientul se poate îndrepta în instanţă împotriva firmei de recuperare, care, la rândul său, se poate întoarce împotriva băncii pentru faptul că i-a vândut un produs găunos.

Cei care au casele în executare silită pot cere să se revină asupra situaţiei lor, iar clienţii cărora deja le-au fost executate locuinţele pot solicita despăgubiri băncii".

Toţi debitorii vizaţi de efectele acestui proces de tip class action pot cere în instanţă ca banca să le plătească dobânzile aferente sumelor plătite necuvenit şi daune morale pentru toate situaţiile neplăcute pe care le-au traversat în ultimii ani, în cazul în care ANPC câştigă în faţa băncii, mai susţine avocatul.

Menţionăm că, dacă ANPC câştigă un astfel de proces, clauzele declarate abuzive de instanţă vor fi eliminate din toate contractele de credit similare încheiate de respectiva bancă.

Peste 14.700 dintre clienţii eligibili ai Volksbank România cu împrumuturi în franci elveţieni au acceptat oferta de conversie propusă de Volksbank şi de Banca Transilvania (BT). Oferta de conversie, desfăşurată pe parcursul a trei luni, a constat în acordarea unei reduceri de 22,5% pentru cei care şi-au convertit creditele din CHF în lei sau în euro. De asemenea, Volksbank România (VBRO) a anunţat şi că va diminua datoria totală aferentă creditelor curente ale clienţilor VBRO persoane fizice, indiferent de moneda împrumutului, cu echivalentul sumelor achitate de aceştia drept comision de risc/de administrare şi/sau de rezervă minimă obligatorie şi nerestituite anterior. Diminuarea datoriei totale aferente creditelor vizate s-a realizat automat, până astăzi, 30 septembrie.

Andrei Dudoiu, CEO şi preşedintele directoratului Volksbank România, ne-a spus, recent, în cadrul unui interviu, că cei care au acceptat oferta şi aveau litigii pe rol au fost de acord să încheie amiabil procesele pe care le aveau în instanţă cu Volskbank pe tema vechilor contracte de credit.

Volksbank, obligată, în primă instanţă, să plătească dobândă la dobândă

Judecătoria sectorului 2, din Bucureşti, a decis, în data de 24 septembrie, că Volksbank trebuie să restituie clientului reclamant comisionul de risc şi dobânda excedentară, plus dobânzile aferente acestora.

Avocatul Adrian Cuculiş menţionează, pe pagina sa de Facebook, că această soluţie este dată într-un dosar disjuns dintr-un litigiu colectiv cu zeci de persoane, opinând că, "probabil, soluţiile ar fi fost identice pentru toţi, însă bună parte au renunţat prin semnarea acelor acte adiţionale (n.r. încheiate în momentul în care au acceptat oferta BT)".

Decizia pe scurt, postată pe portalul instanţei, arată: "Admite, în parte, cererea formulată de reclamanţii Dobroi Maria şi Dobroi Neculai în contradictoriu cu pârâta SC Volksbank România SA. Constată nulitatea absolută a clauzelor stipulate în cuprinsul convenţiei de credit (...) şi dispune eliminarea acestora din convenţie. Obligă pârâta la restituirea către reclamanţi a tuturor sumelor achitate cu titlu de comision de risc, în baza convenţiei de credit, de la data achitării şi până la zi, la care se adaugă dobânda legală calculată de la data achitării fiecărei sume nedatorate şi până la data plăţii efective a debitului restant. Obligă pârâta la restituirea către reclamanţi a tuturor sumelor achitate cu titlu de dobândă excedentară faţă de dobânda de 5,95% pe an, fără a fi fost datorate, în baza convenţiei de credit, de la data încheierii convenţiei de credit şi până la data de 03.02.2010, la care se adaugă dobânda legală calculată de la data achitării fiecărei sume nedatorate şi până la data plăţii efective a debitului restant".

Decizia a fost dată în primă instanţă, cu drept de apel în 30 de zile de la comunicarea sa.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. De ce pentru o banca este o regula care apoi este respinsa pentru alta banca(BCR)?

    1. Nu este o regula. Jucatorul poate fi sau nu recuzat (schimbat). Depinde daca sunt indeplinite conditiile din Noul Cod de Procedura Civila - Incompatibilitati - art 41+42.

    Clientul vrea sa nu mai plateasca dobanzi, si poate chiar nici creditul, sau vrea curs sovietic, fix, in economie libera.

    Dar clientul vrea dobanda vedem si judecatorul rupt de elementarul comercialului da. 

    1. Dl Emil, vorbiti prostii si tind sa cred ca sunteti ori postac, ori putin cu creierul prajit.

      Ca sa va fac un rezumat : bancile au inserat in contracte clauze abuzive, care inca de la momentul semnarii contractului, erau total in contradictie cu legislatia din Romania. Efectul acestor clauze abuzive a fost acela ca un client al bancii platea rate cu 30-40-50% mai mari. Adica eu spre exemplu plateam 300 de euro, in loc sa platesc 150 de euro. Diferenta de 150 de euro Banca nu avea dreptul sa mi-i incaseze. Este normal ca in contract sa existe dobanda, dar aceasta sa fie una corecta.  

      Spre exemplu : intr-un contract cu clauze abuzive gasim o dobanda de 10-11% la un credit imobiliar (umflata de banca unilateral, fara acordul meu si fara niciun drept) fata de 4-5% cat ar trebui sa fie. Alt exemplu : comision de risc de 0.1% aplicabil la soldul creditului. Adica rata mea creste din start cu 30%.  

      Asa ca nu mai fiti idiot si desteptati-va. Sper ca ati inteles in sfarsit. Si ca veti inceta sa fiti idiot. Multumesc.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb