Cereri de compensare de 5 milioane de lei de la păgubiţii "Harinvest"

M.P.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 mai 2015

Cereri de compensare de 5 milioane de lei de la păgubiţii "Harinvest"

ASF: "Investitorii care nu au contract cu brokerul vor putea beneficia de Fondul de Compensare"

Mircea Ursache: "Noul regulament îl racordează pe cel vechi la legislaţia europeană"

AIPC: "Acest regulament creează premisa despăgubirii investitorilor cărora intermediarul le-a furat acţiunile"

Investitorii care nu au un contract cu brokerul vor putea fi despăgubiţi prin Fondul de Compensare a Investitorilor (FCI), potrivit noului regulament aprobat recent de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Modificarea regulamentului FCI vine în contextul în care păgubiţii de la casa de brokeraj "Harinvest" aşteaptă încă să fie compensaţi, la mai bine de un an după ce ASF a decis că poate fi utilizat Fondul de Compensare în cazul lor, şi la un an şi jumătate de la izbucnirea scandalului.

FCI a anunţat, ieri, că cererile de compensare ale investitorilor de la Harinvest însumează 4,93 milioane de lei, dar şi că, după ce Regulamentul ASF va fi publicat în Monitorul Oficial, procedura de compensare va urmări noile reglementări.

Un avocat ne-a explicat însă că, de principiu, regulamentul nu se poate aplica retroactiv.

Mircea Ursache, vicepreşedintele ASF, ne-a spus că noile prevederi nu au legătură cu "Harinvest"

"Nu dăm regulamente pentru cazuri punctuale", ne-a spus domnul Ursache, continuând: "Este un regulament care îl completează pe cel vechi, în sensul racordării lui la legislaţia europeană.

Şi în legislaţiea europeană, şi în legea primară 297/2004 se considera că simpla mandatare a unui intermediar, prin punerea la dispoziţie a unor sume de bani, creează un raport între investitor şi broker.

Regulamentul vechi, în exces de zel, stipula că este nevoie de un contract. Această prevedere era excesivă. Acum, şi cei care nu au contracte, dar care dovedesc că au investit, prin extrasele cont, intră sub incidenţa regulamentului privind compensarea".

În opinia investitorilor, Noul Regulament 6/2015 reprezintă un pas înainte în protecţia investitorilor, în acord cu bunele practici existente la nivel european. "Astfel, el creează premisa despăgubirii unor categorii de investitori care, anterior, erau nedreptăţiţi", ne-a transmis Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital, explicând: "Este vorba de acei investitori cărora intermediarul (SSIF, de regulă) pur şi simplu le-a furat instrumentele financiare din Depozitarul Central. De asemenea, este vorba de investitori pentru care nu a existat un contract cu intermediarul (SSIF), deşi intermediarul a prestat servicii pentru investitorii respectivi".

Investitorii aşteaptă să vadă cum va funcţiona noul regulament.

Reprezentanţii AIPC au precizat: "Bineînţeles, drumul de la teorie la practică este dificil şi urmează să vedem cum va funcţiona efectiv noul regulament şi dacă investitorii respectivi vor primi într-adevăr compensaţiile atât de necesare. La acest moment cel puţin, premisele par a fi încurajatoare".

Între timp, procesul de compensare a păgubiţilor Harinvest merge înainte, însă pare să mai dureze.

Fondul de compensare a investitorilor a anunţat că a primit în data de 25.05.2015 de la Administratorul judiciar al Harinvest «Lista definitivă», ce cuprinde investitorii care solicită compensare în urma indisponibilizării fondurilor băneşti şi/sau instrumentelor financiare pe care le aveau în conturi la Harinvest.

Potrivit FCI, lista cuprinde un număr de 104 persoane fizice şi 6 persoane juridice. Din cei 110 investitori, 33 aveau deţineri mai mari decât plafonul de 20.000 euro, calculat la cursul valutar din data de referinţă 26.03.2014 şi vor fi luaţi în calcul pentru compensare în limita a 89.270 lei, a precizat Fondul.

FCI a enumerat paşii următori în procesul de compensare: "1) Pe baza acestei Liste definitive primite de la administratorul judiciar, Fondul de compensare a investitorilor trebuie să întocmească «Lista de plată», având la dispozitie 30 de zile pentru a semnala eventualele erori sau necorelări constatate lichidatorului judiciar. În Lista definitivă primită de la Administratorul judiciar al Harinvest se regăsesc şi persoane exceptate de la compensare conform art. 301 din Regulamentul nr. 3/2006 privind autorizarea, organizarea şi funcţionarea Fondului de compensare a investitorilor, care nu vor fi incluse pe «Lista de plată» întocmită de Fond.

2) Ulterior întocmirii «Listei de plată», aceasta este transmisă către ASF pentru verificarea de către aceasta, împreună cu organele abilitate legal, a neimplicării persoanelor îndreptăţite la compensare în operaţiuni de spălare a banilor şi/sau care fac obiectul unor sancţiuni internaţionale.

3) În termen de 5 zile lucrătoare de la primirea de la ASF a confirmării din partea organelor legal abilitate, Fondul procedează la demararea procedurii de plată a compensaţiilor către persoanele cuprinse în Lista de plată şi neimplicate în acţiuni de spălare a banilor şi/sau care nu fac obiectul unor sancţiuni internaţionale. Plata se va efectua prin virament bancar în conturile indicate de investitori în cererile de compensare".

FCI aminteşte că în data de 25.05.2015 a fost publicat Regulamentul nr. 6/2015 pentru modificarea şi completarea Regulamentului nr. 3/2006 privind autorizarea, organizarea şi funcţionarea Fondului de compensare a investitorilor, care va intra în vigoare la dată publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I. După momentul publicării, procedura de compensare în cazul Harinvest va urmări noile reglementări, mai precizează Fondul.

Valoarea resurselor financiare ale FCI pentru compensarea investitorilor la sfârşitul anului 2014 era de 17,58 milioane lei.

Scandalul "Harinvest" a izbucnit, în luna noiembrie 2013, după ce brokerul din Râmnicu Vâlcea a ratat decontarea unei tranzacţii. Atunci, a ieşit la iveală că, timp de un an, "Harinvest" recursese la vânzări forţate, operaţiuni considerate excepţionale, pentru acoperirea unor pierderi în tranzacţii cu produse structurate.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Se impunea un audit pe aceasta situatie mai ales ca din timp de peste un an de zile harinvest recurgea la operatiuni exceptionale fara ca asf, dc si bvb sa se autosesizeze !

    Acum banii stransi de cu greu de brokeri timp de ani de zile se duc sa acopere de fapt incompetenta asf, dc, si bvb .

    Este drept ca banii stransi din conturile clientilor cinstiti sa acopere o frauda la care harinvest, broker, bcr, asf, bvb si dc au partea lor de participare si vina ??? 

    Nimeni nu a sesizat volumul imens de tranzacții speciale ! De ce? Pentru că încasa comisioane din aceste manevre!

    Cu cine făcea o brokeriță astfel de manevre excepționale zilnic ? Cu BRK și BCR ! Cine a supravegheat piața ? NIMENI !!!! Sobolewski întrerupe legătura cu Arena și acțiunile investitorilor dispar în continuare inclusiv cu ASF de față aflat cică în control inopinat ! Din 2008 ASF s-a limitat să sancționeze cu avertismente și amenzi simbolice "practici frauduloase" ! In mod normal nu se putea ajunge la dispariția instrumentelor financiare ale investitorilor dacă Harinvest împreună cu ASF și Depozitarul respectau Legea! Cum a fost posibil ca o brokeriță și un conducător din Harinvest să facă ce au făcut? Administratorii firmei au dormit ani de zile la rând? Iar acum pentru tranzactii frauduloase Harinvest datorează comisioane unor creditori precum BVB, ASF, Depozitar Central ! E de râs sau de plâns ??? Avem brokeri care trag acțiunile oamenilor din Depozitar când vor mușchii lor și după regulamentul 6 știu că investitorii vor fi depăgubiți de FCI !!! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb