"Certinvest" vrea să strângă cinci milioane de euro pentru investiţii în opere de artă

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 martie 2011

Eugen Voicu

Eugen Voicu

Eugen Voicu ţinteşte pentru achiziţie şi colecţiile de artă în curs de retrocedare

Societatea de administrare "Certinvest", a lui Eugen Voicu, urmează să lanseze, în circa două săptămâni, un fond de investiţii în opere de artă românească, au anunţat, ieri, reprezentanţii societăţii, în cadrul unei conferinţe. Deocamdată, conducerea "Certinvest" mai aşteaptă aprobarea finală a Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), care se pare că întârzie, însă, faţă de estimările iniţiale.

Eugen Voicu, preşedintele "Cert-invest" a anunţat, ieri, că speră să atragă subscrieri de cinci milioane de euro, valoarea minimă de subscriere fiind de 5.000 de euro (echivalentul a două unităţi de fond). Durata de viaţă a Fondului este de trei ani, dar există posibilitatea prelungirii ei cu un an. Decizia de investiţii va aparţine în exclusivitate "Certinvest" şi va fi luată după selecţia şi evaluarea operelor ce vor face obiectul achiziţiilor. Fondul va investi indirect în operele de artă, prin intermediul a două companii pe care le deţine pentru că legislaţia în vigoare nu îi permite altfel, au declarat, ieri, reprezentanţii "Certinvest". Aceştia au menţionat că intenţionează să obţină un randament de 15% pe an, în euro.

Deşi există păreri împărţite privind valoarea pieţei de artă românească, este posibil ca aceasta să fie dinamizată în perioada următoare, în contextul retrocedării unor colecţii, confiscate în timpul regimului comunist. Una din aceste colecţii are o valoare estimativă de circa şase milioane de euro, potrivit unor calcule ale reprezentanţilor casei de licitaţie "Artmark" prezenţi, ieri, la conferinţa "Certinvest".

Eugen Voicu a declarat: "Se restituie colecţii întregi în această perioadă şi cred că moştenitorii foştilor proprietari sunt interesaţi să vândă. Ne aflăm într-un moment de piaţă excelent, volumele de tranzacţionare au crescut foarte mult în ultimii ani, nu am ratat startul".

Alexandru Bâldea, managing partener la casa de licitaţii "Artmark", ne-a explicat că sunt în curs de retrocedare, de la diferite Muzee de Artă, şase colecţii de artă a căror valoare poate ajunge şi la 50 de milioane de euro.

Randamente în creştere pentru investiţiile în artă

Manuela Plăpcianu, director general al "Artmark", estimează că piaţa de artă românească va atinge anul acesta o valoare de circa 15 milioane de euro, apreciindu-se până la 30 de milioane de euro, în 2013. Pentru comparaţie, anul trecut, piaţa de artă internaţională a crescut cu 52%, ajungând la circa 40 de miliarde de euro, a mai precizat directorul "Artmark".

"Pe piaţa de artă românească se încheie, lunar, circa 700 de tranzacţii, iar randamentul anual mediu al investiţiilor în acest domeniu a crescut în 2010 cu 30% faţă de 2009", a explicat, ieri, Manuela Plăpcianu.

Profesorul Alexandru Ghilduş, preşedintele Societăţii Designerilor Profesionişti din România, a precizat că cifrele prezentate de reprezentantul "Artmark" nu corepund cu datele pe care le are domnia sa la dispoziţie, acestea din urmă fiind mai mici.

"Ce pot să vă spun este că în România sunt circa 200 de investitori în opere de artă şi că cei care investesc mai mult de 50.000 de euro sunt doar o mână de oameni", a precizat, ieri, domnul Ghilduş, prezent la conferinţa "Certinvest".

Fondul ar urma să aibă o expunere de 65% din active pe artă românească de portofoliu, de 15% pe artă românească de circulaţie internaţională şi de câte 10% pe maeştri din secolul al optsprezecelea şi respectiv artă contemporană.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb