CETĂŢENII POT FI VICTIMELE PHISHINGULUI: Sfaturile OLX pentru a evita "ţepele" online

V.G.
Companii / 20 septembrie 2022

Sfaturile OLX pentru a evita "ţepele" online

Cea mai mare platformă de anunţuri la nivel naţional, OLX, avertizează utilizatorii cu privire la tentativele de fraudă online, conform unui comunicat de presă remis astăzi redacţiei.

Potrivit sursei citate, până acum, 60% dintre fraudele care au loc pe platformele de tip marketplace sunt raportate către bănci, 30% sunt raportate către platforma online, iar aproximativ 10% rămân neraportate.

Cele mai recente date colectate intern de OLX arată că, numai în ultimele două luni, cele mai vulnerabile categorii de produse, ca număr de utilizatori, au fost: modă (33%), electronice (30%), casă şi grădină (14%), mama şi copilul (10%), sport (7%) şi 6% (piese auto). Cât priveşte distribuţia în funcţie de localizare, majoritatea victimelor fraudelor cibernetice provin din mediul urban (80%), inclusiv din Bucureşti (25%).

Majoritatea tentativelor de tip "phishing" ajung la consumator prin intermediul social media, e-mail-ului, dar pot veni şi prin mesaje text, mesaje directe sau chiar apeluri telefonice ("vishing"), atacatorul pretizând că este interestat de achiziţionarea produsului. Textul mesajului va fi conceput într-o manieră în care atacatorii vor încearca să obţină date cu caracter sensibil, să îi facă pe consumatori să deschidă un site web sau poate un fişier care conţine malware. Pentru a veni în ajutorul consumatorilor, OLX a implementat o funcţie prin care aceştia au posibilitatea să verifice în timp real un link şi să evite un posibil furt de date pe: https://siguranta.olx.ro/

Ce este phishing-ul?

"Phishing" se traduce prin "pescuirea de date online", deoarece presupune oferirea unei momeli prin intermediul unor mesaje care direcţionează utilizatorii către pagini false, pentru a obţine parole şi acces la informaţii private sau chiar date ale cardurilor în vederea sustragerii anumitor sume de bani.

Ce poţi face dacă eşti victima unui atac de tip phishing?

Anunţă imediat banca şi raportează problema în scopul blocării cardului. Depune o plângere la Poliţia Română, pe https://www.politiaromana.ro/ro/petitii-online sau la cea mai apropiată secţie de poliţie Contactează echipa de customer support OLX şi trimite-le linkul paginii false pe contact@olx.ro, pentru a-l bloca de urgenţă. Blochează numărul de telefon al atacatorului, raporteze numerele de telefon de pe care esti contact la plaforma de social media sau la operatorul de telefonie mobila.

Un fraudator poate scrie cu multe greşeli gramaticale, poate folosi exprimări ciudate sau un ton foarte alert. E posibil ca acesta să facă presiuni asupra ta pentru a grăbi tranzacţia. În acest caz, pune capăt conversaţiei şi raportează utilizatorul.

Ai grijă la link-urile false şi paginile clonă.

Ţine conversaţiile pe platforma de chat OLX/ platforma de vânzare-cumpărare, ca să te poţi proteja de fraudatori. Dacă cineva îţi cere să muţi discuţia pe WhatsApp sau îţi ia numărul şi îţi scrie direct pe altă platformă, fii foarte atent. Cel mai bine este să îi spui să continuaţi conversaţia pe platforma de vânzare-cumpărare. Astfel, în cazul unei fraude, echipa de ajutor poate face investigaţii.

Fii atent la gramatică şi la tonul alert.

Ţine datele de pe card pentru tine. Numărul, data expirării şi codul CVV/CVC NU sunt informaţii de împărtăşit. Dacă trebuie să primeşti bani, nu va fi nevoie în nicio situaţie să furnizezi datele menţionate. Cine îţi trimite bani pentru produsele pe care le vinzi pe platformele de tip marketplace are nevoie doar de IBAN şi numele complet.

Dacă ţi-ai dat totuşi datele cardului si primeşti un mesaj pentru autorizarea unei tranzacţii, reţine să nu autorizezi niciodată o plată pe care nu ai iniţiat-o tu! Citeşte cu atenţie mesajele primite şi contactează banca dacă ai suspiciuni.

"Din ce am observat până acum, atacatorul contactează pe social media la foarte puţin timp după postarea anunţului (5-10 min) şi este foarte interesat de achiziţionarea produsului. În principiu, acesta evită ca plata/încasarea să fie făcută prin aplicatiile bancare obisnuite sau cea a băncii care emite cardul folosit in tranzactie şi oferă, insist chiar, ca plata/încasarea să fie făcută prin varii aplicaţii sau link-uri care doar par a fi prin intermediul OLX. In acelasi timp, cere o suma minimă disponibila in contul bancar pentru a putea fi vânzător sau cumpărător în platformă şi pune in continuare presiune pentru plată.'', povesteşte Melania Budulan, Fraud Prevention Manager în cadrul OLX. "'În majoritatea cazurilor, victimele nu realizează că au fost înşelate, primul pas în prevenirea şi blocarea perpetuării atacurilor fiind chiar detectarea atacului în sine.'', completează Melania Budulan.

OLX încurajează toţi consumatorii să fie extrem de atenţi la numărul de telefon de pe care sunt contactaţi, mai ales dacă nu are un prefix de România, la modul de exprimare al celui care îi contactează şi să nu acceseze linkuri de plată/încasare de bani, chiar dacă par a fi linkuri din platformă. Este important ca utilizatorii să nu furnizeze niciodată datele cardului pentru a încasa bani şi de asemenea, să nu furnizeze niciodată codul CVV.

"Echipele OLX lucrează necontenit la prevenţia şi combaterea tentativelor de fraudă din ce în ce mai abile şi diversificate ale atacatorilor. Conform datelor noastre, pe parcursul anului trecut, procentul userilor care au ştiut să depisteze un potenţial atac de phishing, în urma comunicărilor OLX, a crescut de la 26% la 57%.'', declară Melania Budulan, Fraud Prevention Manager în cadrul OLX.

OLX susţine educaţia digitală pentru toţi consumatorii din România, iniţiind mai multe campanii de informare de-a lungul timpului pentru a semnala utilizatorilor diferitele forme de fraudă online la care pot fi expuşi şi metodele prin care pot preveni să devină victime ale atacatorilor. Compania se bazează pe parteneriatul puternic cu Poliţia Română pentru a combate fenomenul fraudei pe platforma, se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb