CFA România acuză abuzuri la două SIF-uri

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 1 aprilie 2011

SIF Transilvania şi SIF Oltenia au primit cereri privind includerea unor puncte suplimentare pe ordinea de zi a Adunărilor Generale ale Acţionarilor, respectiv majorarea dividendelor.

Organizaţia CFA precizează într-un comunicat de presă: "Un grup de acţionari, reprezentând împreună mai mult de 5% din capitalul social al celor două societăţi de investiţii, au depus pe 21 martie a.c. cereri privind includerea unor puncte suplimentare pe ordinea de zi a Adunărilor Generale ale Acţionarilor societăţilor respective".

Mai mulţi investitori au solicitat SIF Oltenia distribuirea unui dividend de 0,125 lei/titlu, cu 67% mai mare decât propunerea Consiliului de Administraţie. În cazul SIF Transilvania, două grupuri de investitori au solicitat majorarea dividendului pe care Consiliul de Administraţie al SIF l-a propus, de 0,03 lei/acţiune.

Consiliile de Administraţie ale SIF Transilvania SA şi SIF Oltenia SA au publicat în datele de 23 martie 2011, respectiv 30 martie 2011, comunicate prin care respingeau cererile, motivând că deţinerile solicitanţilor nu cumulau minim 5% din acţiunile firmelor şi că acţionarii respectivi ar fi trebuit să prezinte extrase de cont de la Depozitarul Central prin care să-şi demonstreze calitatea de acţionar.

Tudor Ciurezu, SIF Oltenia: "În interpretarea dumnealor (n.r. CFA şi AIPC), orice persoană de pe stradă poate introduce orice pe ordinea de zi"

Mihai Fercală, SIF Transilvania: "Dacă am fi dat curs vreunei solicitări nelegale, puteam să fim acuzaţi de favoruri"

Refuzurile SIF Transilvania şi SIF Oltenia să introducă cererile de modificare a dividendelor pe ordinea de zi a Adunărilor Generale sunt calificate drept abuzuri de către CFA România şi Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital.

Reprezentanţii CFA România arată, într-un comunicat: "Aceste refuzuri încalcă în mod flagrant legislaţia în vigoare, respectiv articolul Art. 11 din Regulamentul 6/2009 al CNVM: < Dovedirea calităţii de acţionar poate fi condiţionată numai de cerinţe necesare pentru identificarea acţionarilor şi numai în măsura în care acestea sunt proporţionale cu scopul urmărit >. Din această prevedere legală reiese că poate fi solicitată doar dovedirea identităţii acţionarilor, pentru verificarea deţinerilor la data solicitării societatea emitentă având la dispoziţie registrul acţionarilor. Identitatea acţionarilor se probează cu documente specifice, care au fost transmise celor două Consilii de Administraţie, şi nu prin extras de cont de la Depozitarul Central.

Practic, Consiliile de Administraţie ale celor două societăţi se folosesc de o prevedere din statutul lor, respectiv Convocatorul AGA, deşi au fost avertizate că acest fapt încalcă legislaţia în vigoare".

Tudor Ciurezu, directorul general adjunct al SIF "Oltenia", ne-a spus că nu a fost vorba de un refuz al Consiliului de Administraţie, ci că persoa-nele în cauză nu îndeplineau cerinţele legale. "În interpretarea dumnealor (n.r. CFA şi AIPC) orice persoană de pe stradă poate introduce orice pe ordinea de zi. Noi luăm registrul acţionarilor la data de referinţă, ori această dată este ulterioară datei până la care se pot face modificări ale ordinii de zi".

Că a acţionat strict conform legii consideră şi Mihai Fercală, preşedintele SIF "Transilvania". Domnia sa ne-a declarat: "În convocatorul AGA este specificat un termen până la care acţionarii care îndeplinesc condiţiile legale (se identifică, fac dovada că sunt acţionari, deţin cumulat minim 5% din acţiuni) pot introduce puncte noi pe ordinea de zi. Din păcate, la SIF3 am avut trei categorii de propuneri: un grup solicita dublarea capitalului social şi acordarea de acţiuni gratuite, în timp ce alte două grupuri doreau creşterea dividendelor. În niciunul din aceste cazuri nu au fost îndeplinite cumulat condiţiile legale. În plus, am avut şi cazuri când cererile veneau de la intermediari, care nu ne-au prezentat niciun mandat. Eu nu pot decât să respect legea. Dacă am fi dat curs vreunei solicitări care nu se încadra în prevederile legale, puteam să fim acuzaţi de favoruri de către ceilalţi acţionari. Ce am făcut noi nu se numeşte abuz de piaţă".

Mai mulţi acţionari au solicitat votarea unui dividend mai mare şi la SIF Banat Crişana. "Aceste solicitări nu au îndeplinit toate condiţiile impuse de legislaţia aplicabilă în materie. Cu toate acestea Consiliul de Administraţie a decis includerea acestor solicitări pe ordinea de zi a Adunării Generale a Acţionarilor", potrivit unui raport al SIF1 transmis Bursei.

CFA Romania consideră că Bursa de Valori Bucureşti şi Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare ar trebui să investigheze şi să ia masuri pentru remedierea situaţiei şi sancţionarea celor vinovaţi, având în vedere efectele negative majore pe care astfel de practici le generează.

Tudor Ciurezu ne-a spus că SIF Oltenia a acţionat conform legii şi că se va supune măsurilor autorităţilor pieţei.

Potrivit CFA, consecinţa "unui astfel de comportament" este că investitorii sau potenţialii investitori, români sau străini, vor putea trage concluzia că respectarea legislaţiei pieţei de capital în România este opţională şi ca atare interesele lor nu sunt protejate corespunzător: "Rezultatul va fi descurajarea oricăror intrări pe piaţa de capital din România şi migrarea capitalului românesc pe alte pieţe de capital, unde drepturile investitorilor sunt apărate în mod adecvat".

AIPC consideră revoltător modul în care SIF3 şi SIF5 îşi tratează acţionarii minoritari, mai ales în contextul aprobării recente de către acestea a codurilor de guvernanţă corporativă. "Situaţii precum cele semnalate mai sus, pe lângă faptul că reprezintă o pată neagră pe imaginea pieţei de capital din România, creează precedente periculoase în nerespectarea drepturilor acţionarilor", se arată în comunicatul AIPC.

CFA România, organizaţie membru afiliată la CFA Institute, reuneşte specialişti în domeniile financiar, pieţe de capital şi economie.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Actionari , strangeti randurile si unitiva! Este inadmisibil ce se intampla. Daca cineva se mai indoia de necesitatea unor schimbari in conducerea unori sif, acum demonstratia necesetatii imperioase in aceasta privinta a fost facuta.Ceocea intelege ca vremurile se schimba spre normalitate, ceilalti mastodonti VALEA!

    de ce va este frica sa puneti pe ordinea de zi majorarea dividendului doar datorita managementului vostru performant noi proprietari vom vota sa lasam disponibiliattile in companie doar ne aduceti un ROI interesant.Apropo ROI insemana Return on Investment pentru fecala si ciurezu este precizarea.

    la sif1 s-a putut chiar daca nu indeplineau conditiile legale culmea la 5 si 3 ne prevalam de lege ... dati-ne bani ca ati demonstrat pana acum ca nu sunteti in stare sa admisnitrati decat sa capusati aceste companii. sper sa va vizitez cat mai curand dupa gratii pe toti. sa va lase odata serviciile din brate si sa paltiti pentru jaful organizat

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb