Charles Michel pledează, de la Astana, pentru o întărire a relaţiilor dintre UE şi Asia Centrală

G.D.
Internaţional / 27 octombrie 2022

Charles Michel pledează, de la Astana, pentru o întărire a relaţiilor dintre UE şi Asia Centrală

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a lăudat astăzi apropierea dintre Uniunea Europeană (UE) şi Asia Centrală, în timpul unei vizite oficiale în Kazahstan, cea mai mare putere economică din această regiune, unde influenţa Rusiei este contestată, informează AFP, conform Agerpres.

"UE şi Asia Centrală se apropie şi devin tot mai conectate", a declarat Michel la Astana, în timpul unei conferinţe la finalul întrevederii sale cu preşedintele kazah Kasîm-Jomart Tokaev.

Acesta din urmă a estimat că vizita înaltului oficial european este "o dovadă suplimentară a interesului reciproc" pe care Kazahstanul şi UE îl au pentru "a aduce relaţiile la un nou nivel".

Charles Michel a îndemnat de asemenea la "dezvoltarea infrastructurilor de transport" şi a apreciat că regiunea, bogată în hidrocarburi, poate fi "un partener important" al UE, care caută să-şi reducă dependenţa faţă de Moscova după ce trupele ruse au invadat Ucraina în februarie.

Michel va discuta, de la orele locale 16:00 (10:00 GMT), cu preşedinţii celor cinci ţări din Asia Centrală, foste republici sovietice: Kazahstan, Kîrgîzstan, Uzbekistan, Tadjikistan şi Turkmenistan.

Potrivit preşedintelui Consiliului European, "această întrevedere este mai mult decât un simplu dialog politic între două regiuni, este un simbol puternic al cooperării noastre întărite şi un semnal puternic al angajamentului UE în această regiune".

"UE este primul partener economic al Kazahstanului şi primul său investitor străin", a amintit Charles Michel, apreciind să rămâne încă "mult potenţial neexploatat".

Vizita lui Michel intervine la două săptămâni după organizarea la Astana a mai multor summituri la care a participat şi Rusia, dar şi China şi Turcia, care speră să-şi întărească influenţa în această regiune altădată zonă de influenţă a Moscovei.

Chiar dacă cele cinci republici din Asia Centrală, membre ale unor alianţe economice sau militare cu Rusia, nu au condamnat războiul declanşat de Moscova asupra Ucrainei, niciuna nu a susţinut deschis Kremlinul.

Bogat în hidrocarburi şi minerale, Kazahstanul este în centrul unui uriaş proiect de infrastructuri şi de comerţ al noilor drumuri ale mătăsii chineze. Lansarea acestui proiect fusese anunţată în 2013 de preşedintele chinez Xi Jinping chiar la Astana.

La fel ca Beijingul, Ankara face progrese în regiune, subliniind în special o apropiere etno-lingvistică şi religioasă, notează AFP.

Astana vrea să găsească noi căi pentru a-şi exporta petrolul, care tranzitează în proporţie de trei sferturi Rusia, iar la începutul lui iulie preşedintele kazah Tokaev s-a angajat să consolideze cooperarea energetică cu UE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb