China anunţă că intră în vigoare o lege anti-spionaj mai restrictivă

T.B.
Internaţional / 1 iulie 2023

China anunţă că intră în vigoare o lege anti-spionaj mai restrictivă

O nouă versiune a legii anti-spionaj a intrat în vigoare sâmbătă în China, oferind autorităţilor o marjă de manevră semnificativ mai mare împotriva a ceea ce ele consideră a fi ameninţări la adresa securităţii naţionale, transmite AFP, conform agerpres.ro.

Analiştii şi juriştii sunt curioşi în legătură cu efectele acestor schimbări într-o ţară în care legislaţia în acest domeniu este relativ vagă şi supusă unor interpretări multiple.

Conform noii legi, obţinerea neautorizată de "documente, date, materiale şi obiecte legate de securitate şi interese naţionale" poate echivala cu activităţi de spionaj.

China a subliniat faptul că legi similare există deja în altă ţări şi că are dreptul să îşi "apere securitatea naţională", asigurându-se în paralel că statul de drept va fi respectat.

Noua lege intră în vigoare într-un context în care companiile străine sunt în expectativă. Percheziţii şi interogatorii la începutul acestui an la sediile din China ale firmei de audit americane Mintz Group şi ale companiei de consultanţă Bain & Company au indus un pic de panică în aceste sectoare.

Legea conţine "o definiţie largă a securităţii naţionale" şi se va aplica tuturor nivelurilor societăţii şi tuturor sectoarelor, a declarat pentru AFP Jeremy Daum, cercetător la Paul Tsai China Center al Facultăţii de drept din cadrul Universităţii americane Yale. Ea va avea mai ales "un efect descurajant asupra cetăţenilor chinezi care au contact cu străini şi organizaţii străine", a adăugat el.

Companiile se tem de sporirea controalelor.

Aceste schimbări "trezesc îngrijorări legitime cu privire la desfăşurarea anumitor activităţi comerciale comune, care acum riscă să fie considerate spionaj", a scris Craig Allen, preşedintele Consiliului Economic China-SUA (USCBC)."Discuţiile despre secretele comerciale, schimbul de date, studiile de piaţă, procedurile de angajare şi colectarea de informaţii comerciale ar putea intra în sfera de aplicare a legii", mai ales că nu "specifică (...) ce tipurile de date, documente şi materiale au legătură " cu securitatea naţională.

Guvernele străine nu şi-au exprimat public îngrijorarea faţă de cetăţenii lor, cu excepţia notabilă a Statelor Unite, ale căror relaţii cu China sunt tensionate. Legea "va lărgi considerabil domeniul de aplicare a ceea ce (Beijingul) consideră a fi activităţi de spionaj", a declarat Vedant Patel, adjunctul purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, potrivit agerpres.ro.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb