China are cea mai mare bancă din lume

VERONICA PLĂCINTESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 2 iulie 2013

China are cea mai mare bancă din lume

Banca Industrială şi Comercială a Chinei (ICBC) a devenit cea mai mare bancă din lume, potrivit unui raport anual efectuat de revista The Banker. Instituţia de credit a urcat de pe locul trei, pe care îl ocupa în 2012, schimbând poziţia cu fruntaşul anului trecut, Bank of America. JP Morgan a stagnat pe al doilea loc.

Clasificarea se face în funcţie de capitalul de rang 1, indicator care măsură soliditatea unei bănci şi care include capitalul social, rezervele legale şi profitul nerepartizat al instituţiei de credit. Capitalul de rang 1 al ICBC a ajuns la peste 160 de miliarde de dolari în acest an, în creştere cu 15% faţă de anul trecut, detronând Bank of America.

China are patru instituţii de credit în top zece, dar, în general, se poziţionează în urma SUA şi a zonei euro, din punct de vedere al capitalului de rang 1, devansând cu puţin SUA ca număr de active. În ciuda acestui fapt, profiturile înainte de impozitare ale sectorului bancar chinez au eclipsat toate celelalte regiuni, ridicându-se la 241,8 miliarde dolari, faţă de 144,3 miliarde dolari, cât a fost în SUA.

Topul din acest an reprezintă un bun indicator al dimensiunii sectorului bancar din China, dar nu spune foarte multe despre cât de sănătos este, potrivit presei internaţionale. O criză de lichiditate agravantă, încurajată şi de către Banca Centrală a Chinei, a speriat investitorii în ultimele săptămâni, semnele de slăbiciune începând să se resimtă. Unii analişti sunt îngrijoraţi cu privire la o criză a datoriilor subprime, care reprezenta o bombă cu ceas pentru sistemul bancar chinez şi pentru întreaga economie a ţării.

Fiind considerată cea mai mai puternică bancă a Chinei, ICBC are o influenţă economică considerabilă. Săptămâna trecută, după ce Banca Populară a Chinei părea să se cutremure în urma manipulării creşterii ratelor dobânzilor interbancare, care a condus la o reducere a numerarului, la speculaţii privind o criză iminentă, şi o scădere pe bursă, preşedintele ICBC aproape că a admonestat banca centrală, relatează presa internaţională.

China are anul acesta 96 de bănci în top 1000, patru din acestea aflându-se în top zece. Cele patru instituţii în cauză sunt ICBC, Banca de Construcţii a Chinei (CCB), Bank of China şi Banca Agricolă a Chinei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb