CHINA Autorităţile au evacuat locuitorii din zona exploziilor de la Tianjin; alertă privind substanţe chimice periculoase

Internaţional / 15 august 2015

Autorităţile chineze au procedat sâmbătă la evacuarea locuitorilor pe o rază de 3 km în jurul locului exploziilor survenite miercuri într-un depozit de substanţe chimice din portul Tianjin, măsura fiind luată de teama contaminării după propagarea unor compuşi chimici toxici, în timp ce bilanţul catastrofei a ajuns la 85 de morţi, transmit AFP, DPA, Xinhua şi Reuters, citate de Agerpres.

Conform Beijing News, poliţişti înarmaţi au început evacuarea populaţiei după descoperirea unor cantităţi de cianură de sodiu, un compus chimic extrem de toxic.

Xinhua a semnalat către ora locală 11.40 (03.40 GMT) o intensificare a incendiilor, relatând şi că mai multe explozii au fost auzite în zonă, proiectând o nouă coloană de fum negru în aer.

Primele explozii gigantice au suscitat o puternică îngrijorare în rândul populaţiei, care se teme că va fi afectată de un nor toxic.

La trei zile de la catastrofă, autorităţile luptă încă să controleze incendiile şi încearcă să identifice cu precizie substanţele chimice stocate în depozit.

În faţa presei, un responsabil municipal a citat o listă a substanţelor potenţial prezente, printre care bisulfit de sodiu, nitrat de potasiu, nitrat de sodiu şi cianură de sodiu, toate tranzitând recent prin depozit.

Mai mult de 200 de experţi militari în protecţie nucleară şi biochimică au fost desfăşuraţi la Tianjin, oraş-port cu 15 milioane de locuitori, unde au fost aduşi şi specialişti din uzine de producere a cianurii de sodiu.

Autorităţile chineze au luat apărarea pompierilor care au intervenit cu apă pentru a stinge incendiul declanşat într-un depozit de substanţe chimice volatile, după ce experţi străini declaraseră că este posibil ca această intervenţie să fi contribuit la producerea exploziilor.

Locuitori din Tianjin şi apropiaţi ai victimelor au acuzat autorităţile că ascund amploarea catastrofei. "Nu avem nicio informaţie, nimic, guvernul nu vorbeşte cu noi", s-a plâns o femeie, împiedicată de agenţii de securitate să intre la conferinţa de presă.

Cel puţin 721 de oameni au fost răniţi în urma exploziilor de miercuri, dintre care 55 se află în stare gravă. Un bărbat în jur de 40 de ani a fost salvat dintr-un container la 50 metri de epicentrul exploziei, a relatat CCTV. Bărbatul a fost găsit în stare de conştienţă şi putea vorbi, chiar dacă a suferit arsuri pe tractul respirator, iar starea sa este stabilă.

În plus, 13 pompieri şi un număr neprecizat de lucrători portuari sunt în continuare daţi dispăruţi. Un pompier a fost salvat vineri dintre ruinele depozitului, dar printre cele 85 de victime se află şi 21 dintre colegii săi.

Evacuaţilor li s-a recomandat să poarte pantaloni lungi şi măşti de faţă, însă, potrivit martorilor, pe străzile oraşului nu se simte panică.

Peste 1.000 de salvatori lucrează în continuare în condiţii de incertitudine, după ce substanţe periculoase neidentificate au declanşat exploziile, au indicat autorităţile.

Peste 360 de conturi pe reţele de socializare au fost închise ori suspendate pentru "răspândirea de zvonuri privind exploziile".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb