China a făcut un nou pas spre liberalizarea cursului de schimb valutar, majorând banda în care yuanul poate varia liber în raport cu dolarul la +/- 2% faţă de cursul oficial, de la 1%, potrivit Bloomberg.
Beijingul a mai lărgit banda de variaţie de la 0,5% la 1% în aprilie 2012 şi de la 0,3% la 0,5% în luna mai din 2007.
Liderii chinezi au anunţat anterior că doresc un curs de schimb mai liber, influenţat în mai mare măsură de piaţă, şi că vor să promoveze o circulaţie mai liberă a capitalurilor în economie, pentru a încuraja investiţiile.
Banca centrală a Chinei a mai anunţat, ieri, că va continua să majoreze banda de flexibilitate a yuanului, unul dintre obiectivele de politică monetară stabilite pentru acest an.
Analiştii consideră că este nevoie de măsuri mai semnificative de liberalizare a ratei de schimb valutar.
"Noi lărgiri ale benzii de variaţie ar fi mai puţin importante. O reformă mult mai importantă şi mai semnificativă ar fi schimbarea regulilor în ceea ce priveşte cursul oficial fix", comentează pentru Bloomberg, un analist al Bank of America din Hong Kong. Acesta consideră că banca centrală a Chinei trebuie să înceapă tranziţia către un sistem care să răspundă în mai mare măsură cerinţelor pieţei.
Un pas intermediar ar fi stabilirea cursului oficial în raport cu un coş de valute de referinţă, în funcţie de "greutatea" fiecărei monede în relaţiile comerciale ale Chinei, crede analistul.
Yuanul chinezesc a scăzut cu 1,8% începând din 14 ianuarie, când a atins maximul ultimilor 20 de ani, de 6,04 unităţi pe dolar. Anul trecut, moneda chineză s-a apreciat cu 2,9%.
Produsul Intern Brut al Chinei a crescut cu 7,7% anul trecut, menţinând ritmul din anul anterior, când a înregistrat cea mai slabă rată de creştere economică începând 1999.