• Fondul II şi-a extins aria de investiţii pentru a cuprinde şi sectoare noi, precum sănătate, turism, educaţie şi agricultură, şi analizează şi oportunităţi în ţara noastră
• Fondul caută investiţii de equity între 20 de milioane şi 100 milioane de euro, cu un orizont de investiţii de 5-8 ani
CEE Equity Partners Limited, consilier de investiţii al China-CEE Investment Cooperation Funds I şi II, a anunţat ieri că Fondul II a atras capital de 800 milioane dolari, dintr-o capitalizare de 1 miliard de dolari.
Începând din 2014, CEE Equity Partners a calificat si efectuat în numele Fondului I 16 tranzacţii în cinci ţări, totalizând peste 500 milioane dolari. Fondul I este specializat în patru sectoare: infrastructură, energie, telecomunicaţii şi producţie industrială specializată. Acest lucru se reflectă în portofoliul actual al Fondului, care include între altele: compania de energie solară PV Energy 21 din Republica Cehă, mai multe investiţii în sectorul energetic din Polonia, firme de telecomunicaţii în Polonia şi Ungaria, producătorul polonez din domeniul biotehnologiei medicale Bioton, firma bulgară Walltopia, lider de piaţă în designul şi producţia zidurilor de căţărare indoor, Javna Razsvetljava din Slovenia, expert în iluminatul public şi soluţii de semnalizare, precum şi în Universitatea Metropolitană din Budapesta (MetU), cea mai mare universitate privată din Ungaria.
Pe lângă aceste patru sectoare, Fondul II şi-a extins aria de investiţii pentru a cuprinde şi oportunităţi de investiţii în alte sectoare, precum sănătate, turism, educaţie şi agricultură.
"Experienţa regională şi sectorială a CEE Equity Partners ne permite să identificăm companii cu management performant, generatoare de «cash-flow» stabil şi predictibil, cu active solide, care au nevoie de capital de creştere", a declarat Octavian Vidu, director de investiţii pentru România, adăugând: "În prezent, analizăm o serie de oportunităţi din România, în sectoarele amintite, iar cu capitalul de investiţii din faza a doua suntem nerăbdători să explorăm multe oportunităţi suplimentare. Am identificat oportunităţi interesante în sectoarele agricol, transporturi, energetic şi manufacturier. În sectorul transporturilor lipsesc investiţiile. În special terminale multimodale de mărfuri containerizate şi vrac suferă de lipsa de investiţii, iar întreg sectorul se află sub o presiune crescândă a fluxurilor de mărfuri atât dinspre vest, cât şi dinspre est. Credem că suntem pregătiţi să investim în următoarele 12 luni in sectoarele amintite şi să creăm creştere împreună cu partenerii noştri, oamenii de afaceri români".
Fondul I a fost creat în 2014 de China Exim Bank în parteneriat cu alţi investitori instituţionali din zona Europei Centrale şi de Est, pentru a capitaliza oportunităţile de investiţii din ţările ECE.
Fondul II va investi în energie, telecomunicaţii, infrastructură, producţie industrială specializată, sănătate, turism, educaţie şi agricultură.
Valoarea unei investiţii tipice de equity variază între 20 de milioane şi 100 milioane de euro, cu finanţarea adiţională a datoriilor, dacă este cazul, cu un orizont de investiţii de 5-8 ani. Firmele actuale sau din trecut din portofoliul său includ: Bioton S.A. (WSE: BIO), Budapest Metropolitan University (MetU), Electronic Control Systems S.A., Energy 21, Invitel Group, Javna Razsvetljava, Korytnica Wind Farm, Polenergia, Southern Wind Farm, Walltopia şi Wroblew Wind Farm. Informaţii suplimentare pe site-ul nostru http://www.cee- equity.com. Echipa CEE Equity totalizează 28 de specialişti în investiţii de capital privat în cele cinci birouri de la Bucureşti, Varşovia, Budapesta, Zagreb şi Praga.