Capacitatea fotovoltaică instalată a Chinei s-a dublat anul trecut, transformând ţara asiatică în cel mai mare producător mondial de energie solară din punct de vedere al capacităţii, a anunţat, sâmbătă, Administraţia Naţională a Energiei (NEA), informează Reuters.
Capacitatea fotovoltaică instalată a Chinei a crescut la 77,42 gigawaţi la sfârşitul anului 2016, cu 34,54 gigawaţi adăugaţi pe parcursul anului, precizează datele NEA.
În stadiul actual, energia solară reprezintă doar un procent din producţia de energie a ţării, relatează Digital Trends. Dar acest lucru se poate schimba de îndată ce China dedică tot mai multă atenţie energiei curate.
Reprezentanţii NEA au afirmat că cea mai populată ţară din lume va căuta să adauge mai mult de 110 gigawaţi în următorii trei ani, care ar putea ajuta ca ţara să crească proporţia utilizării energiei din surse regenerabile la 20% până în 2030, faţă de 11% în momentul actual.
China intenţionează să investească 364 miliarde de dolari în generarea de energie electrică din surse regenerabile până în 2020, potrivit Reuters.
Creşterea producţiei de energie solară a fost sprijinită de geografia Chinei, care se pretează la fermele mari de producţie a energiei de acest tip. Anul trecut, provincia de coastă Shandong, provinciile Xinjiang, şi Henan s-au bucurat de cea mai mare creştere a capacităţii lor solare.
Această creştere a surselor de energie ecologică ar putea pune presiuni asupra altor state să facă acelaşi lucru, scrie Digital Trends. Deja, Irlanda a adoptat un proiect de lege prin care ar deveni prima ţară care renunţă la combustibilii fosili. Alte ţări caută modalităţi creative ca să renunţe la utilizarea combustibililor fosili - Islanda, de exemplu, lucrează la cel mai mare foraj din lume pentru a produce energie geotermală.