China ia măsuri majore pentru revigorarea economiei afectate de coronavirus

VLAD DOBREA
Ziarul BURSA #Internaţional / 11 februarie 2020

China ia măsuri majore pentru revigorarea economiei afectate de coronavirus

Autorităţile chineze au pus în aplicare o serie de măsuri pentru a sprijini economia, lovită de un focar de coronavirus, care se aşteaptă să aibă un impact devastator asupra creşterii economice din primul trimestru, relatează Reuters.

Banca Poporului Chinez (PBOC) încearcă să restabilească încrederea investitorilor pe măsură ce pieţele globale sunt din ce în ce mai îngrijorate de impactul potenţial dăunător al virusului asupra creşterii economice mondiale, mai informează Reuters.

Principalele politici fiscal şi monetare instituite de guvern şi de banca centrală a Chinei după contaminarea cu coronavirus sunt:

- În zilele de 3 şi 4 februarie, Banca Poporului Chinez (PBOC) a pompat 1,7 trilioane de yuani (242,74 miliarde de dolari) prin operaţiuni de piaţă monetară.

- Banca centrală a declarat, pe 6 februarie, că va folosi instrumente precum reducerea cerinţelor privind constituirea rezervelor minime obligatorii, reîmprumutări, dar şi rescontări pentru a sprijini sectoarele cheie.

- PBOC le-a impus băncilor să limiteze ratele creditelor pentru anumite firme la 3,15%, cu un punct procentual mai mic decât rata precedentă.

- Ministerul finanţelor al Chinei a informat, pe 9 februarie, că au fost alocate fonduri în valoare de 71,85 miliarde de yuani (10,26 miliarde de dolari) pentru combaterea virusului.

De asemenea, materialele utilizate direct pentru controlul epidemiei vor fi scutite de la tarifele de import până pe 31 martie. Donaţiile importate, inclusiv ambulanţe şi produse dezinfectante, vor fi, de asemenea, scutite de la tarifare, taxa pe valoarea adăugată şi impozit pe consum, a mai precizat Ministerul Finanţelor.

- Autoritatea de reglementare a pieţei obligaţiunilor din China a declarat pe 5 februarie că va susţine activ finanţarea prin împrumuturi şi emisiunile de titluri de creanţă pentru companiile puternic afectate de coronavirus.

- Asociaţia Naţională a Investitorilor Instituţionali ai Pieţei Financiare din China (NAFMII) a mai spus că vor sprijini companiile care au participat la oprirea răspândirii virusului.

- De asemenea, asociaţia a spus că va permite firmelor afectate de virus să emită obligaţiuni şi să strângă fonduri prin alte instrumente, inclusiv prin ti- tluri garantate cu active.

Compania auto japoneză Toyota Motor Corp., al doilea mare producător de profil din lume, îşi menţine închise, cel puţin săpătmâna aceasta, uzinele din China, din cauza epidemiei de coronavirus. Iniţial, compania avea în plan să deschidă aceste unităţi de producţie la data de 10 februarie, însă situaţia din China a făcut ca termenul reluării activităţii să fie amânat. Toyota are în plan să reia lucrul în China la data de 17 februarie.

La rândul său, în contextul dat, constructorul auto nipon Honda Motor Co. a decis să amâne deschiderea unităţilor sale de producţie din China, având în vedere reluarea operaţiunilor undeva în intervalul 14-17 februarie.

Nissan Motor Co. va opri temporar (în 14 şi 17 februarie) producţia sa din Kyushu (Japonia), din cauza problemelor de aprovizionare generate de epidemia de coronavirus.

Producătorul francez de maşini Renault SA are închisă fabrica din Wuhan (China) până la data de 13 februarie.

Constructorul francez de maşini PSA, care are în portofoliu mărcile Peugeot şi Citroen, a informat că fabricile sale din China rămân închise săptămâna aceasta.

Nici societăţile germane de profil Volkswagen AG şi BMW AG nu vor să repornească operaţiunile din China mai devreme de săptămâna viitoare.

Compania auto italo-americană Fiat Chrysler NV a avertizat că ar putea fi nevoită să suspende producţia din Europa din cauză că are probleme în aprovizionarea cu componente din China.

Gigantul tehnologic american Apple Inc. a decis să prelungească perioada în care magazinele sale din China rămân închise. Anterior, Apple anunţase că închide birourile corporative şi magazinele oficiale din China continentală până pe 9 februarie, din cauza epidemiei. (A.V.)

-------------

Alibaba oferă împrumuturi de 2,86 miliarde dolari firmelor afectate de focarul coronavirus

Alibaba Group Holdings, cel mai mare furnizor chinez de servicii de comerţ electronic, a anunţat, ieri, că divizia sa financiară MYBank va oferi credite companiilor din China în valoare de 20 de miliarde de yuani (2,86 miliarde de dolari) afectate de epidemia de coronavirus, cu termeni preferenţiali pentru firmele din Hubei, potrivit Reuters.

Alibaba a făcut anunţul într-o declaraţie postată pe contul său oficial Weibo. Conform anunţului, 10 miliarde de yuani vor fi puse la dispoziţia firmelor din Hubei, provincia centrală chineză care este epicentrul focarului. Acestea li se vor oferi împrumuturi de un an cu o rată a dobânzii zero pentru primele trei luni şi o reducere de 20% la rate pentru restul de nouă luni. De asemenea, firmele din China pot avea acces la alte fonduri de 10 miliarde de yuani de împrumuturi pe un an, la care dobânzile vor fi reduse cu 20%, a adăugat compania.

Alte mişcări pe care le-a anunţat au inclus renunţarea la comisioanele de pe platforma Tmall pentru prima jumătate a anului 2020 şi înfiinţarea a două fonduri de un miliard de yuani pentru sprijinirea restaurantelor, logisticii şi firmelor din lanţul de aprovizionare.

Muncitorii s-au întors, ieri, la birouri şi fabrici din China, întrucât guvernul a înlăturat unele restricţii de a lucra în timpul epidemiei de coronavirus care a ucis mai mult de 900 de oameni, majoritatea fiind pe continent.

Amintim că, în noiembrie anul trecut, acţiunile Alibaba Group au debutat la Bursa din Hong Kong (HKEX), după o prezenţă de cinci ani pe Bursa din New York. Listarea de la Hong Kong i-a adus companiei aproximativ 11,3 miliarde de dolari.

Vânzarea de acţiuni a Alibaba a reprezentat cea mai mare listare pe plan global din 2019, depăşind-o pe cea a firmei de ridesharing Uber, care a obţinut în mai 8,1 miliarde de dolari în urma flotării.

Iniţial, Alibaba pregătise pentru luna august 2019 listarea sa la Hong Kong, dar tranzacţia a fost pusă în aşteptare din cauza protestelor antiguvernamentale din oraşul-stat, care au creat incertitudine financiară şi politică.

În cel de-al doilea trimestru fiscal, încheiat în 30 septembrie 2019, Alibaba şi-a majorat cu 40% vânzările, la 119,02 miliarde de yuani (16,91 miliarde de dolari), de la 85,15 miliarde de yuani în anul precedent. Rezultatul a depăşit aşteptările analiştilor, care se situau la 116,8 miliarde de yuani.

Profitul net al companiei a sporit de mai bine de trei ori, ajungând la 72,5 miliarde de yuani.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb