Steagul roşu de cinci stele al Chinei a fost ridicat la noua sa bază militară din Djibouti, Cornul Africii. Armata Populară de Eliberare a sărbătorit duminică a 90-a aniversare. La paradă, preşedintele Xi Jinping a cerut armatei să se constituie într-o forţă armată eroică la nivel mondial, potrivit the Independent.
Au existat multe speculaţii din momentul în care China a creat prima sa bază militară permanentă în Africa în această lună, bază fortificată prin trei straturi de securitate şi având 23 000 de metri pătraţi de spaţiu subteran. Unii analişti au sugerat că China îşi îndoaie muşchiul militar. Alţii sunt însă de părere că baza face parte din eforturile ţării de a înfiinţa o forţă navală globală.
SUA au păstrat singura bază militară africană în aceste părţi timp de 15 ani.
Franţa şi Japonia dispun şi ele de baze aici. The Economist a mers atât de departe încât l-a numit "terenul de joacă al superputerilor", conform sursei. Guvernul djibouti obţine un venit considerabil din aceste baze militare străine şi le vede aşadar ca pe un contributor la creşterea economică a acestuia.
Djibouti nu are prea multe de spus despre resurselor naturale, din perspectiva militară străină, potrivit experţilor, oferă beneficii ca: un guvern paşnic, situare pe un traseu de transport maritim aflat în vecinătatea conflictelor din Somalia şi Yemen, reprezentând totodată şi un zbor scurt spre Orientul Mijlociu.
Agenţia chineză de ştiri Xinhua a raportat că decizia de a construi baza a rezultat din negocierile amiabile dintre cele două ţări. Acest lucru este de bun augur pentru China, care doreşte să îşi consolideze misiunile, precum escortarea, păstrarea păcii şi ajutorul umanitar din Africa şi Asia de Vest.
Xinhau a afirmat: "Baza va contribui la îndeplinirea sarcinilor de peste mări: cooperarea militară, exerciţiile comune, evacuarea şi protejarea resurselor chineze, salvarea de urgenţă, menţinerea comună a securităţii strategiilor internaţionale". Nu au fost date în schimb detalii referitoare la numărul de unităţi care urmează să fie staţionate în port, potrivit agenţiei de ştiri.
Ministerul de Externe al Chinei a afirmat că această facilitate va aduce o contribuţie mai mare la pacea din Africa şi beneficii economiei Djibuti.
Expertul militar Helmoed Heitman pune mişcarea Chinei pe seama interesului pentru comerţul maritim şi asigurarea securităţii traficului maritim vizând Suez.
Heitman a spus că baza locală are scopul de a susţine mai bine grupurile de sarcini. Africa era probabil singurul continent pe care o putere straină putea încă stabili o baza militară care să-I fie de folos, conform sursei. El a crezut că baza a servit şi ca experiment pentru stabilirea unei baze străine în cazul în care China vrea să-şi folosească muşchii într-o altă regiune, potrivit agenţiei.
Heitman a spus că China are interese crescute în Africa şi că are sens să aibă o bază pentru a comanda operaţiuni de evacuare necombatante. Ele includ operaţiunile de asistenţă a ambasadei, de evacuare, ajutoarele pentru dezastre, ajutoarele de urgenţă, asistenţa militară pentru guvernele favorizate. Mişcarea îi permite Beijingul-ului să influenţeze forţele din ţările africane.
Heitman a spus că India şi Japonia, în special, şi Europa vor fi nevoite să regândească securitatea comerţului prin Suez şi accesul la petrolul golfului, ceea ce poate avea efectul nedorit de a determina India, Japonia şi Coreea de Sud să accelereze construirea lor militară şi respectiv apropierea de SUA. O mare parte a efectului capturii chineze de insule şi recife în Marea Chinei de Sud a fost de a aduce ţările litorale mai aproape de SUA, potrivit agenţiei.
Baza este destul de aproape de golf pentru a-i permite Chinei să-şi protejeze interesele petroliere fără a fi prezentă în ţările arabe, unde ar fi fost forţată să ţină partea uneia din ţările din coasta de vest sau a Iran-ului, conform sursei.
În timp ce SUA nu mai depind de petrolul din golf, aliaţii săi au nevoie de acces securizat. Deci o bază chineză - în zona de unde ar putea fi efectuate operaţiuni ascunse împotriva traficului de tancuri, direct sau prin sprijinirea Iranului, deja un aliat chinez - ar putea încurca calculele SUA, potrivit agenţiei.
China a investit mult în planul de a revigora vechiul drum de mătase maritimă şi continuă cu noi parteneriate pentru iniţiativele One Belt şi One Road.
Traseul maritim şi terestru comercial implică o zonă care acoperă 55% din PIB-ul mondial, 70% din populaţia globală şi 75% din rezervele de energie.
Mişcarea este un mijloc de a securiza ruta cu oţel militar, conform sursei.
Pirateria somaleză nu se va diminua până când ţara nu va fi stabilizată. Altă ameninţare pentru transportul maritim este războiul civil din Yemen. China a desfăşurat grupuri navale de lucru în Oceanul Indian pentru a proteja navele. Pe măsură ce China se dezvoltă ca super putere, are sens să îşi mărească puterea militară şi să îşi transforme flota într-o aşa-numită marină de apă albastră capabilă de manevre în întreaga lume, potrivit The independent.