China îşi va extinde staţia spaţială de la trei la şase module

T.B.
Internaţional / 6 octombrie 2023

China îşi va extinde staţia spaţială de la trei la şase module

China intenţionează să-şi extindă staţia spaţială de la trei la şase module, în următorii ani, oferind astronauţilor din alte ţări o platformă alternativă pentru misiuni aproape de Pământ, pe măsură ce Staţia Spaţială Internaţională (SSI), condusă de NASA, se apropie de sfârşitul duratei sale de viaţă, transmite Reuters, conform news.ro.

Durata de viaţă operaţională a staţiei spaţiale chineze va fi de peste 15 ani, a declarat miercuri Academia Chinei de Tehnologie Spaţială (CAST), o unitate a principalului contractor spaţial din China, la cel de-al 74-lea Congres Internaţional de Astronautică de la Baku, Azerbaidjan. Ar fi mai mult decât cei 10 ani anunţaţi anterior.

Staţia spaţială a Chinei, cunoscută şi sub numele de Tiangong sau Palatul Ceresc în limba chineză, este pe deplin operaţională de la sfârşitul anului 2022, găzduind maximum trei astronauţi la o altitudine orbitală de până la 450 km (280 mile).

La 180 de tone după extinderea sa la şase module, Tiangong ar avea doar 40% din masa ISS, care poate ţine un echipaj de şapte astronauţi.

Dar SSI, aflată pe orbită de mai bine de două decenii, este de aşteptat să fie dezafectată după 2030, aproximativ în aceeaşi perioadă în care China a spus că se aşteaptă să devină "o putere spaţială majoră".

Mass-media de stat chineză a declarat anul trecut, când Tiangong a devenit pe deplin operaţională, că China nu va fi "opacă" pe măsură ce ISS se îndreaptă spre pensionare, adăugând că "mai multe ţări" au cerut să-şi trimită astronauţii la staţia chineză.

Dar, într-o lovitură adusă aspiraţiilor Chinei pentru diplomaţia spaţială, Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a declarat anul acesta că nu are undă verde bugetară sau "politică" pentru a participa la Tiangong, amânând un plan de ani de zile pentru o vizită a astronauţilor europeni.

"Renunţarea la cooperarea cu China în domeniul echipajelor spaţiale este în mod clar o lipsă de viziune, ceea ce dezvăluie că confruntarea în tabăra condusă de SUA a dus la o nouă cursă spaţială", scria la acea vreme Global Times, un tabloid naţionalist chinez.

Tiangong a devenit o emblemă a influenţei şi încrederii tot mai mari a Chinei în eforturile sale spaţiale şi un concurent al Statelor Unite în domeniu, după ce a fost izolată de pe SSI.

Este interzisă de legea SUA orice colaborare, directă sau indirectă, cu NASA a Chinei.

Rusia, un participant la SSI, are planuri similare de diplomaţie spaţială, sugerând că partenerii Moscovei din grupul BRICS, Brazilia, India, China şi Africa de Sud, ar putea construi un modul pentru staţia sa spaţială.

Roscosmos, agenţia spaţială rusă, a declarat anul trecut că intenţionează să construiască o staţie spaţială cu şase module, care ar putea găzdui până la patru cosmonauţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb