China redeschide mai multe mine de cărbune pe fondul penuriei de electricitate

G.U.
Internaţional / 5 august 2021

China redeschide mai multe mine de cărbune pe fondul penuriei de electricitate

Autorităţile chineze au autorizat ieri redeschiderea, pentru o perioadă de un an, a mai multor mine de cărbune, într-un moment în care ţara care vrea să ajungă la neutralitatea emisiilor de CO2 până în 2060 se confruntă cu o creştere semnificativă a cererii de electricitate, transmite AFP, conform Agerpres.

Reţeaua electrică din China este în prezent pusă la încercare de inundaţiile devastatoare şi de temperaturile ridicate care au antrenat o utilizare masivă a aparatelor de aer condiţionat, mari consumatoare de energie, precum şi de reluarea activităţii în a doua economie mondială.

În acest context, principalul organism de planificare economică din China (NDRC) a decis miercuri să aprobe redeschiderea a 15 mine de cărbune cu o capacitate anuală combinată de 43,5 milioane de tone. Amplasate în regiunile Mongolia interioară (nord) şi Xinjiang (nord-vestul Chinei), aceste mine ar urma să ajute la creşterea producţiei de cărbune cu 150.000 de tone pe zi. Această decizie vine la o săptămână după ce autorităţile chineze au autorizat redeschiderea a 38 de mine de cărbune din Mongolia interioară.

La finele anului trecut, China a fost nevoită să raţionalizeze energia electrică pe fondul penuriei de cărbune. Atunci, în pofida temperaturilor reduse, zeci de milioane de chinezi au fost nevoiţi să se confruntă cu întreruperi de electricitate decise de autorităţi, din cauza unei oferte de cărbune limitate. Atunci autorităţile din provincia Hunan a decretat stingerea, timp de mai multe ore pe zi, a iluminatului clădirilor şi au limitat încălzirea în locurile de divertisment, notează sursa citată.

China, cel mai mare producător şi consumator mondial de cărbune, este şi cel mai mare emitent mondial de gaze cu efect de seră. Pe de altă parte, China este şi ţara care investeşte cel mai mult în energie regenerabilă iar autorităţile de la Beijing au promis că vor ajunge la neutralitatea emisiilor de CO2 până în 2060.

Luna trecută, China a lansat cea mai mare piaţă de comercializare a certificatelor de emisii din lume, pentru a ajuta la reducerea emisiile poluante. Pentru moment, această piaţă de comercializare a certificatelor de emisii nu include decât sectorul electricităţii, în contextul în care centralele electrice din China funcţionează în mare parte pe cărbune, unul din combustibilii cei mai nocivi pentru mediu. Cu toate acestea, având în vedere că peste 2.000 de centrale electrice, responsabile pentru mai mult de patru miliarde de tone de emisii de CO2, vor fi incluse în prima fază a tranzacţiilor, aceasta este cea mai mai piaţă mondială de comercializare a certificatelor de emisii.

Cu toate acestea, unii analişti sunt îngrijoraţi de faptul că preţul certificatelor de poluare este foarte redus în cazul sistemului chinez, aproximativ 48 de yuani (7,42 dolari) pe tona de CO2, comparativ cu aproximativ 36 de dolari în Uniunea Europeană şi 17 dolari în California anul trecut. Un alt punct controversat este faptul că certificatele de poluare sunt distribuite gratuit în loc să fie scoase la licitaţie. Rezultatul este că firmele sunt mai puţin stimulate să îşi reducă rapid emisiile.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Lasați că suntem noi ecologiști, China și SUA pot arde cărbuni fără număr.

    imi aduc aminte ca intr-un comentariu am anticipat ca RUsia si China nu vor achesa la planul Green Deal care prevede printre altele si renuntarea la carbune.

    Si faptul ca isi vor asigura costuri mai joase din surse traditionale (carbune petrol) le va da sansa sa preia mondial puterea de la UE si SUA.  

    Cat timp va mai lua oamenilor sa inteleaga ca am dreptate in ce zic?  

    Romania NU TREBUIA SA INCHIDA NICI O MINA DE CARBUNE!

    Dar daca avem carpe lase la conducere ...fara viziune.... nu avem ce face... apropo...ati vazut cat a mai urcat Mwh pe PZU (piata pt ziua urmatoare) ? .... e din cauze.... "ecologice" ...  

    1. sa vedeti cum o sa fie tragedie in Deva dupa ce au inchis termocentrala Mintia ca asa le-au ordonat gunoaiele de la Bruxelles! .... jale va fi

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb