China şi-a redus obiectivul de creştere economică pe 2012 la 7,5%, de la 8%, anunţă premierul Wen Jiabao, în condiţiile în care autorităţile de la Beijing încearcă să reechilibreze cea de-a doua mare economie a lumii. Un avans de 7,5% ar fi cel mai redus ritm de creştere înregistrat de China după 1990.
Liderii chinezi par să fie hotărâţi să reducă dependenţa economiei naţionale de exporturi şi cheltuieli de capital, în favoarea consumului intern.
"Ne-am propus să promovăm o dezvoltare economică stabilă şi solidă, să menţinem preţurile stabile şi să ne protejăm împotriva riscurilor financiare prin menţinerea ofertei de credit la un nivel adecvat", a declarat Wen Jiabao.
Premierul chinez a subliniat că impulsionarea cererii interne este principala sa prioritate pentru 2012. "Vom îmbunătăţi politicile care încurajează consumul. Vom ajusta distribuţia veniturilor, vom creşte veniturile persoanelor cu venituri mici şi medii, şi vom creşte capacitatea oamenilor de a consuma", a spus premierul Chinei în faţa Parlamentului.
Pe de altă parte, guvernul chinez ţinteşte un deficit bugetar de 800 de miliarde yuani (127 miliarde dolari), respectiv 1,5% din PIB în 2012. De menţionat că ţinta stabilită anul trecut de Executivul chinez în acest sens, pentru 2012, era de 900 miliarde yuani, adică 2% din PIB.
În luna ianuarie, Ministerul Finanţelor de la Beijing a anunţat cifrele preliminare privind bugetul ţării, indicând un deficit de 519 miliarde yuani în 2011, respectiv 1,1% din PIB.
Recent, preşedintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick, a declarat că strategia economică a Chinei este nesustenabilă şi le-a cerut oficialilor de la Beijing să adopte mai multe reforme pentru o economie de piaţă liberă.
Economia Chinei a înregistrat o creştere de 9,2% anul trecut, după un avans de 10,4% în 2010.
Wen Jiabao: "Trebuie să realizăm o dezvoltare economică de calitate, pe o perioadă lungă de timp".