China şi Japonia şi-au redus achiziţiile de petrol iranian

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 22 martie 2012

China va cumpăra, în 2012, cu 10-15% mai puţin ţiţei iranian decât în 2011, potrivit unei înţelegeri la care au ajuns părţile la finele lunii februarie.

China va cumpăra, în 2012, cu 10-15% mai puţin ţiţei iranian decât în 2011, potrivit unei înţelegeri la care au ajuns părţile la finele lunii februarie.

China şi-a redus cu 40% importurile de ţiţei brut din Iran în luna februarie, în ritm anual, din cauza unei dispute contractuale cu Teheranul, în schimb şi-a majorat achiziţiile de profil din Arabia Saudită, potrivit cifrelor anunţate de oficialii de la Beijinig.

Datele arată că statul asiatic, cel mai mare client al Teheranului, a cumpărat aproape 290.000 de barili de ţiţei iranian pe zi, luna trecută. În schimb, China a importat din Arabia Saudită un volum record de ţiţei, în februarie: 1,39 milioane de barili/zi, cu 38,6% mai mult decât în aceeaşi lună din 2011.

Astfel, anul acesta, Iranul a devenit al şaptelea furnizor de ţiţei pentru China, în timp ce în 2011 ocupa poziţia a treia în clasamentul de profil.

China, al doilea consumator mondial de petrol, este cel mai mare partener comercial al Iranului şi cel mai important client pe segmentul petrolier, cumpărând până la 20% din totalul exporturilor de ţiţei iranian.

Pe de altă parte, Japonia a anunţat, ieri, că va continua să-şi micşoreze "considerabil" importurile de petrol din Iran, salutând decizia Statelor Unite de a excepta ţara asiatică de la noi sancţiuni financiare.

La data de 20 martie, SUA a exceptat Japonia şi zece state din UE de la unele sancţiuni financiare întrucât acestea şi-au redus semnificativ achiziţiile de petrol din Iran. Ministrul nipon al Economiei, Comerţului şi Industriei, Yukio Edano, a informat că Japonia şi-a diminuat cu 40% importurile de ţiţei din Iran, în ultimii cinci ani.

În 2011, petrolul iranian a reprezentat aproape 8,8% din totalul importurilor de ţiţei realizate de Japonia, de 3,6 milioane de barili pe zi, conform Asociaţiei Petrolului din ţară.

Japonia importă din Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite aproape 50% din ţiţeiul pe care îl consumă.

China şi-a majorat, luna trecută, importurile de petrol din Irak, ţările din Golf şi Rusia. În cazul Irakului, achiziţiile au fost majorate cu 135%, la 473.634 barili de petrol/zi. Importurile din Kuweit au sporit cu aproape la 50%, la 242.092 barili/zi, iar cele din Emiratele Arabe Unite - cu 45%, la 195.707 barili/zi. Achiziţiile de profil din Rusia au crescut cu 3,6%, la 602.714 barili/zi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb