China şi SUA, mai aproape de un acord pe marginea textilelor

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 8 noiembrie 2005

Autorităţile Chinei par să accepte limitarea creşterii exporturilor lor de textile către SUA, în baza unei înţelegeri care priveşte 34 de asemenea produse. Printre acestea se numără pantalonii bărbăteşti, tricourile, tricotajele, lenjeria de corp. Acordul, care ar putea fi semnat în această săptămînă, la Geneva, după lămurirea anumitor aspecte, va fi valabil pînă în anul 2008. "Mai sînt unele aspecte importante care pun probleme, însă cred că ele vor fi lămurite", a declarat Cass Johnson, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Organizaţiilor de Textilişti.

La rîndul său, purtătorul de cuvînt al Consiliului naţional chinez de textile şi îmbrăcăminte, Sun Huaibin, a declarat: "SUA şi China au ajuns la acest acord în urma unor compromisuri de ambele părţi. China a făcut concesii pe durata cotelor, permiţînd SUA să impună controlul asupra accesului textilelor şi articolelor de îmbrăcăminte chinezeşti pe piaţa americană pînă în anul 2008, în loc de 2007".

Acordul prevede o majorare graduală a importurilor pentru 14 categorii de textile din China în Statele Unite: de 5,5% în anul 2006, de 7,8% în 2007 şi de 10,3% în 2008, după ce SUA au votat iniţial pentru o majorare de numai 7,5%. Pentru alte 20 de tipuri de textile, creşterea ar trebui să ajungă la o medie de 10-12% în 2006, de 12-15% în 2007, respectiv de 16% în 2008.

Conform publicaţiei Wall Street Journal, acordul a fost grăbit de viitoarea vizită în China a preşedintelui american George W. Bush, care va avea loc în 19 noiembrie. Preţul redus la textilele chinezeşti a generat pierderea a mii de locuri de muncă şi închiderea a 31 de fabrici de textile în Statele Unite. La plîngerile producătorilor americani, guvernul a propus, în urmă cu o lună, limitarea creşterii importurilor chinezeşti de textile la 7,5% anual. SUA au făcut acum o concesie, astfel că importurile de textile din China vor creşte gradual. Guvernul SUA este presat să reducă deficitul comercial cu China, care, în 2004, a atins valoarea record de 162 miliarde de dolari (134,3 miliarde de euro). Pentru anul în curs este preconizată o majorare cu 30% a acestui deficit.

Exporturile chinezeşti de textile au înregistrat o creştere spectaculoasă după ridicarea sistemului cotelor, la 1 ianuarie anul curent. Livrările de îmbrăcăminte chinezească şi produse textile către Statele Unite au sporit cu peste 50% în primele opt luni ale acestui an, la circa 17,7 miliarde de dolari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb