China intenţionează să exploreze utilizarea tehnologiei de imprimare 3D ca să construiască clădiri pe Lună, în condiţiile în care Beijingul îşi consolidează planurile de creare a unui habitat pe Lună, pe termen lung, conform Reuters.
În cadrul misiunii lunare chineze din 2020, Chang'e 5, denumită după zeiţa chineză a Lunii, o sondă fără echipaj a adus pe Pământ primele mostre de sol lunar ale Chinei. Ţara, care a realizat prima sa aselenizare în 2013, intenţionează să trimită un astronaut pe Lună până în 2030.
Până atunci, China va lansa misiunile Chang'e 6, 7 şi 8, cea din urmă având sarcina să căute resurse reutilizabile pe Lună pentru locuirea umană pe termen lung.
Sonda Chang'e 8 va efectua investigaţii la faţa locului cu privire la mediul înconjurător şi compoziţia minerală şi, de asemenea, va determina dacă tehnologii precum imprimarea 3D pot fi implementate pe suprafaţa lunară, a relatat China Daily, citându-l pe Wu Weiren, om de ştiinţă la Administraţia Naţională Spaţială Chineză.
"Dacă dorim să rămânem pe Lună pentru o perioadă lungă de timp, trebuie să creăm staţii folosind materialele proprii ale Lunii", a declarat Wu.
China vrea să înceapă să construiască o bază lunară folosind solul de pe Lună în cinci ani, a anunţat presa
chineză la începutul lunii martie. Un robot însărcinat cu fabricarea "cărămizilor de sol lunar" va fi lansat în timpul misiunii Chang'e 8 în 2028, potrivit unui expert de la Academia Chineză de Inginerie.
Cursa pentru "a pune piciorul pe Lună" s-a intensificat în ultimii ani, în special cu Statele Unite. În aprilie, NASA şi agenţia spaţială canadiană au desemnat patru astronauţi pentru misiunea Artemis II, planificată pentru sfârşitul anului 2024, în ceea ce pare că va fi primul zbor uman pe Lună din ultimele decenii.
În timp ce metoda specifică de imprimare 3D pentru proiectul de pe Lună este încă nedeterminată, cercetătorii chinezi au propus o tehnică ce foloseşte un laser pentru topirea solului lunar, pe care să-l solidifice apoi în blocuri de construcţie, scrie 3dnatives.com. Aceste blocuri ar putea fi asamblate ulterior în structuri folosind braţe robotizate. O altă metodă potenţială este o tehnologie dezvoltată de compania chineză Winsun, care a imprimat deja cu succes clădiri 3D pe Pământ folosind deşeuri reciclate de construcţii şi o imprimantă la scară largă. Compania crede că această tehnologie ar putea fi adaptată pentru utilizare pe Lună, permiţând construirea rapidă a habitatelor lunare.
Indiferent de metoda specifică utilizată, tehnologia de imprimare 3D ar putea oferi o varietate de beneficii pentru construcţia lunară, potrivit sursei citate. De exemplu, ar putea reduce cantitatea de material care trebuie transportată de pe Pământ, ceea ce poate fi costisitor şi dificil din punct de vedere logistic, deoarece regolitul lunar ar putea fi folosit ca materie primă. În plus, imprimarea 3D ar putea permite o mai mare flexibilitate în proiectare, deoarece structurile ar putea fi imprimate pentru a se potrivi nevoilor specifice ale unei anumite misiuni.
Utilizarea tehnologiei de imprimare 3D nu este nouă pentru industria spaţială, NASA, spre exemplu, explorând de câţiva ani utilizarea acesteia pentru aplicaţii spaţiale.
Sonda Chang'e 6 va fi trimisă pe Lună în 2024 ca să revină cu probe de sol lunar. Aceasta este o sondă similară cu Chang'e 5, iar la bordul său se vor afla şi instrumente ştiinţifice europene (din Franţa, Suedia şi Italia).
---------------
Misiunea Chang'e 7 este preconizată să fie lansată în 2026, respectiv să continue pregătirea viitoarelor misiuni selenare cu echipaj la bord.
---------------
Misiunea Chang'e 8, programată să fie lansată în 2028, va include, pe lângă o sondă orbitală, şi o imprimantă 3D. Cu această imprimantă, China speră să testeze printarea pe Lună a componentelor necesare construcţiilor.