Chinezii preiau cel mai mare port din Grecia

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 11 aprilie 2016

Chinezii preiau cel mai mare port din Grecia

Pireu, vândut pe 368,5 milioane de euro

Grupul chinez de transport maritim "Cosco Shipping" Co. a achiziţionat, vineri, cel mai mare port al Greciei, Pireu, în schimbul sumei de 368,5 milioane de euro, ca parte a planului său de a construi un centru european de transport.

Preşedintele "Cosco", Xu Lirong, premierul elen, Alexis Tsipras, şi şeful Agenţiei pentru Privatizare din Grecia, Stergios Pitsiorlas, au semnat, la Atena, contractul în baza căruia gigantul chinez va achiziţiona 51% din Portul Pireu cu suma de 280,5 milioane de euro, iar pentru încă 16% va plăti 88 de milioane de euro după cinci ani de la finalizarea investiţiilor obligatorii, care vor ajunge la 350 de milioane de euro în următorul deceniu.

"Cosco" a fost ales ofertant preferat în luna ianuarie. Compania va investi în noi facilităţi în portul Pireu şi totodată va plăti o taxă anuală către statul elen, în baza concesiunii existente, semnată în 2009.

Valoarea totală a contractului este de 1,5 miliarde de euro, dacă sunt luate în calcul investiţiile adiţionale, dar şi unele venituri speciale şi dividende.

Chinezii au investit deja peste 200 de milioane de euro pentru construcţia unui dig suplimentar în Pireu, ca să poată manipula containerele şi ca să instaleze macarale noi.

Conform unor surse anonime citate de presa străină, "Cosco" ar urma să înainteze o ofertă şi pentru preluarea companiei de cale ferată din Grecia, "Trainose". Prin achiziţia "Trainose" şi a portului Pireu, "Cosco" ar obţine legături maritime spre Canalul de Suez şi legături feroviare către Balcani şi Europa Centrală şi de Est.

Înstrăinarea portului Pireu este a doua mare privatizare majoră realizată după luna iulie 2015, când Grecia a obţinut al treilea pachet de asistenţă financiară externă, în valoare de 86 de miliarde de euro, care a fost condiţionat de vânzări ale activelor de stat. Banii astfel obţinuţi vor fi folosiţi la achitarea împrumuturilor primite pentru recapitalizarea băncilor şi pentru finanţarea investiţiilor. În ultimii cinci ani, Grecia a obţinut 3,5 miliarde de euro din privatizări.

"Cosco" a fuzionat cu "China Shipping Group" în decembrie anul trecut. Entitatea nou creată se concentrează pe extinderea cotei de piaţă în Grecia.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Bravo China, Europa fluiera.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb