Chiriţoiu: "Profiturile şi comisioanele băncilor româneşti sunt mai mari decât în alte state din UE"

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 3 noiembrie 2017

Chiriţoiu: "Profiturile şi comisioanele băncilor româneşti sunt mai mari decât în alte state din UE"

Preşedintele CC: "Concurenţa nu prea funcţionează în sectorul bancar"

Chiriţoiu: "Vom sprijini ANPC în realizarea unui comparator de comisioane"

Profiturile şi comisioanele practicate de băncile din România sunt mai mari decât în alte state din Uniunea Europeană, iar concurenţa nu prea funcţionează, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, care adaugă că a prezentat în Parlament mai multe soluţii pentru a veni în sprijinul consumatorilor.

Domnia sa a spus, potrivit News.ro: "La ora actuală, în România sunt multe bănci, prin urmare ne-am aştepta să fie o concurenţă intensă. În acelaşi timp, însă, observăm că în România, profiturile băncilor sunt mai mari decât în alte state ale Uniunii Europene, că avem comisioane mai mari decât celelalte state ale Uniunii, iar mobilitatea clienţilor este foarte scăzută.

Toate aceste aspecte indică faptul că nu funcţionează concurenţa şi, ca urmare, am declanşat o investigaţie sectorială pentru a vedea care sunt cauzele".

Investigaţia demarată în vara anului trecut se va finaliza în prima parte a anului următor, iar rezultatele vor fi făcute publice ulterior, spune Chiriţoiu.

"Săptămâna aceasta am fost la Comisia economică din Senat unde am explicat că Sectorul financiar-bancar este prioritar pentru noi şi că folosim toate pârghiile legale pe care le avem la dispoziţie pentru a depista comportamentele anticoncurenţiale.

De asemenea, am oferit soluţii pentru a veni în sprijinul consumatorilor, respectiv am făcut propuneri pentru completarea a două proiecte de legi importante ce se află în dezbatere în Parlament şi care transpun două directive, privind conturile de plăţi şi cea referitoare la serviciile de plăţi", spune preşedintele autorităţii de concurenţă.

Întrebat ce propuneri a făcut, acesta a spus că, având în vedere că mobilitatea clienţilor este redusă, propunerile Consiliului Concurenţei se referă la implementarea unui mecanism care să faciliteze transferul conturilor de la o bancă la alta.

"Am recomandat eliminarea analizei de solvabilitate pentru cazurile în care, în urma refinanţării unui credit, rata este mai mică. La ora actuală, s-a eliminat această analiză de solvabilitate doar la conversia creditelor. În acelaşi timp, vom sprijini ANPC în realizarea unui comparator de comisioane, având în vedere că avem experienţă în implementarea cu succes a comparatorului de preţuri pentru produse alimentare", adaugă Chiriţoiu.

El afirmă că, în condiţiile în care clienţii se vor putea transfera mai uşor de la o bancă la alta, va creşte concurenţa între bănci, cu atât mai mult dacă consumatorii pot compara comisioanele.

"În acelaşi timp, dacă refinanţarea nu este blocată administrativ de reevaluarea garanţiilor şi a veniturilor, de asemenea, clienţii se pot muta la o bancă care oferă dobânzi mai mici. Acest lucru va determina şi celelalte bănci să reducă dobânzile pentru a atrage clienţi", menţionează el.

În prezent, este în curs de aprobare legea care transpune Directiva Serviciilor de Plăţi (PSD2), care va permite unor jucători non-bancari (firme fintech) să acceseze sistemele băncilor tradiţionale pentru a putea face plăţi în numele clienţilor, precum şi pentru a le furniza situaţia conturilor.

"În mod cert, vom asista la intrarea în acest mecanism de plăţi a unor operatori de telefonie mobilă, retailerii mari şi cei online, cât şi o serie întreagă de alţi furnizori care vor vedea în această nouă reglementare o oportunitate de business. Pe de altă parte, această directivă reprezintă o provocare pentru bănci, iar noi vom supraveghea ca acestea să nu blocheze intrarea pe piaţă a noilor operatori", punctează Chiriţoiu.

Acesta speră ca propunerile Concurenţei să fie agreate de reprezentanţii Parlamentului şi să aibă acelaşi succes cu cel realizat la eliminarea comisionului de rambursare anticipată.

"Să nu uităm că de această măsură au beneficiat peste 300.000 de clienţi şi a fost acceptată, până la urmă, şi de FMI şi de CE şi nu a ridicat probleme în instanţă", adaugă Bogdan Chiriţoiu.

O altă iniţiativă a autorităţii a fost cea care a vizat plafonarea comisioanelor pe care băncile le încasează la procesarea tranzacţiilor cu cardul, finalizată prin introducerea unei astfel de prevederi în Legea pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar.

De asemenea, o altă măsură iniţiativă a fost cea care a vizat plafonarea comisioanelor pe care băncile le încasează la procesarea tranzacţiilor cu cardul la 0,2% din valoarea tranzacţiei pentru cardurile de debit şi 0,3% pentru cele de credit.

"Această prevedere a fost introdusă la solicitarea noastră în Legea pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar, înainte să fie aprobat Regulamentul European care stipulează plafonarea comisioanelor la tranzacţiile bancare. Iniţiativa noastră s-a bazat pe concluziile investigaţiei sectoriale privind piaţa serviciilor de plăţi prin carduri care a evidenţiat faptul că nivelul acestor comisioane interbancare pe piaţa cardurilor din România este printre cele mai mari din Europa", a punctat preşedintele autorităţii.

De asemenea, pe lângă investigaţia sectorială din domeniul bancar, Consiliul Concurenţei are în derulare două investigaţii pe piaţa asigurărilor.

Una se referă la un posibil schimb de informaţii între companiile membre UNSAR, iar cea de a doua, la o posibilă înţelegere pe piaţa asigurărilor de aviaţie.

"La aceasta din urmă am colaborat cu autoritatea de concurenţă de la Londra pentru că am efectuat inspecţii inopinate şi la sediile unor companii din Marea Britanie", spune el.

Întrebat dacă ia în considerare o eventuală sancţionare a băncilor, Chiriţoiu a spus că, aşa cum a sancţionat "băieţii deştepţi din energie, de la Loterie sau din Portul Constanţa, vom interveni şi în privinţa celor din sectorul financiar, dacă vom avea dovezi că au încălcat legea concurenţei".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. In romania bancile actioneaza de pe o pozitie dominanta fata de client. Clientii, in special pers fizice nu au cultura creditului. Nu au experienta si pregatirea necesara. Bancile tb foryate sa ofere clientului consultanta. Nimeni nu i invata ce scrie mestesugit in vontractele de credit si ce inseamna formularile mestesugite in favoarea bancii. Toti clientii beneficiaza de surpruze neplacute pe parcursul derularii creditului. In plus, prin Asociatia bancilor, s a format un cartel care isi urmareste cu indarjire obiectivele de spoliere a populatiei. Cons conc nu si a facut treaba, ca si Anpc ul. De fapt face parte din factura care tb platita de romania si romani.

    1. Mda, și în Germania sau Franța no fi la fel. De acord cu intrarea operatorilor de retail și Telecom pe servicii bancare. În aceeași măsură și băncile trebuie sa aibă posibilitatea de a intra în Telecom și în retail, de ce nu. Transfer creditelor de la o banca la alta - Chiritoiu nu știe ce vorbește.... Băncile și implicit acționarii acestora au percepții diferite pe risc. Poate BRD vede într-un fel în client fata de CEC. Poate nu vrea să-l finanțeze, despre ce vorbește Chiritoiu asta...?

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb