Ciamba (MAE) la Budapesta: discuţii pe teme europene de actualitate

Andrei Stan
Internaţional / 28 octombrie 2015

Secretarul de stat George Ciamba a avut discuţii astăzi la Budapesta cu oficiali ungari despre teme de actualitate de pe agenda europeană - securitate energetică, migraţie, politica de vecinătate a UE -, dar şi despre aspecte ale relaţiei bilaterale, arată un comunicat MAE trimis redacţiei.

George Ciamba s-a întâlnit cu omologul ungar, Szabolcs Takacs, secretar de stat pentru afaceri europene în cadrul Oficiului Prim-ministrului ungar, comisar ministerial şi preşedinte, în 2015, al Organizaţiei Internaţionale pentru Rememorarea Holocaustului, şi cu Levente Magyar, secretar de stat pentru diplomaţie economică în cadrul MAE ungar.

În discuţiile cu secretarul de stat Szabolcs Takacs, oficialul român a subliniat importanţa consolidării unei tendinţe pozitive de creştere economică la nivel UE şi a creării de locuri de muncă, inclusiv prin stimularea investiţiilor.

"A evidenţiat performanţele economice ale României, care a înregistrat în ultimii ani o rată substanţială de creştere, printre cele mai mari la nivelul UE. A precizat că, deşi România nu este încă membru al zonei euro, urmăreşte cu interes evoluţiile din această zonă şi a reiterat susţinerea pentru o abordare incluzivă şi transparentă în procesul decizional în raport cu statele membre non-euro, care să permită acestora participarea activă la efortul comun de consolidare a Uniunii Economice şi Monetare", arată MAE.

Secretarul de stat român a salutat importanţa acordată politicii şi securităţii energetice la nivel comunitar, în special a aspectelor privind securitatea aprovizionării cu gaze naturale, finalizării pieţei interne a energiei şi cooperării regionale în acest domeniu.

"În ceea ce priveşte evoluţiile în materie de migraţie, secretarul de stat român a exprimat susţinerea pentru o abordare cuprinzătoare şi coerentă a Uniunii, cu accent pe măsurile care vizează gestionarea cauzelor profunde ale actualelor fluxuri migratorii. A evidenţiat, în context, importanţa dialogului şi cooperării cu statele de origine şi de tranzit, cu utilizarea eficientă a diferitelor instrumente pe care Uniunea le are la dispoziţie în raport cu acestea", adaugă MAE.

La întâlnirea cu secretarul de stat MAE ungar pentru diplomaţie economică, Levente Magyar, au fost abordate teme privind relaţiile bilaterale, cu accent pe cooperarea în domeniul economic.

"Secretarul de stat român a menţionat necesitatea ca relaţiile bilaterale dintre cele două state să se desfăşoare în cadrul politico-diplomatic agreat de ambele părţi, Tratatul de Bază din 1996 şi, respectiv, Declaraţia de parteneriat strategic pentru Europa secolului XXI semnată în 2002. În acest context, a reiterat interesul părţii române de reluare, cât mai rapidă, a discuţiilor în cadrul Comitetului de specialitate, de colaborare în domeniul minorităţilor naţionale, pentru finalizarea şi semnarea, în cel mai scurt timp, a Protocolului celei de-a opta sesiuni a Comitetului, finalizat în cea mai mare parte", precizează MAE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb