CINCI RĂSPUNSURI ALE LUI LUDWIK SOBOLEWSKI No comment

GABRIELA MĂRĂCINEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 august 2014

No comment

Directorul general al BVB Ludwik Sobolewski a răspuns unui număr de cinci întrebări adresate de ziarul BURSA, în numele cititorilor săi. Nu comentăm răspunsurile.

Vă rugăm să vă formulaţi propria opinie, dacă ele ilustrează respectul pentru cititori sau nu.

Votaţi mai jos!

Reporter: În ce stadiu se află eliminarea celor 8 bariere ce stau în calea dezvoltării pieţei de capital? Când se preconizează eliminarea integrală a barierelor?

Ludwik Sobolewski: Unele bariere sunt deja înlăturate, alţi paşi vor urma. Este vorba despre un proces, nu despre un eveniment.

Reporter: În ce stadiu se află cumpărările de acţiuni BVB, pe care membrii Consiliului de Administraţie trebuiau să le facă?

Ludwik Sobolewski: Cu privire la acest aspect, precum şi la toate celelalte, membrii Consiliului Bursei şi executivul urmează legislaţia şi reglementările în vigoare şi nu avem alte comentarii cu privire la această situaţie de-a dreptul normală.

Reporter: Care au fost cheltuielile pe care BVB le-a suportat pentru promovarea IPO-ului Electrica?

Ludwik Sobolewski: BVB nu se angajează în promovarea vânzării de instrumente financiare pe piaţa primară. BVB este orientat pe crearea condiţiilor pentru best execution a oricărei tranzacţii ce are loc pe piaţa de capital, în interesul stakeholderilor pieţei de capital. Ca rezultat, doar cca 20% din IPO-ul Electrica a fost subscris ca GDR-uri şi 80% a fost reprezentat de cumpărători din randul investitorilor locali şi internaţionali. Ceea ce BVB face sunt campanii de informare asupra evenimentelor pieţei de capital, permiţând unei game variate de investitori să se informeze cu privire la piaţa locală.

Prin prisma statutului său de operator de piaţa, BVB are acces şi foloseşte numeroase canale pentru a comunica o astfel de informaţie. Ca şi în cazul ofertelor publice anterior derulate la BVB, şi pentru IPO-ul Electrica, am desfăşurat o astfel de campanie de informare.

Reporter: Care vor fi activităţile pe care BVB le va întreprinde pentru promovarea obligaţiunilor dedicate populaţiei, emise de Ministerul Finanţelor Publice şi ce sumă va investi bursa în această promovare?

Ludwik Sobolewski: BVB va organiza şi va promova elemente bine selectate de cultura investiţională. Am explicat recent Ziarului Bursa motivul pentru care această emisiune de obligaţiuni este importantă pentru piaţa de capital. Vă rog să faceţi referire la aceste explicaţii, care au fost publicate până acum de Ziarul Bursa doar parţial.

Reporter: Care este motivul pentru care raportul cu rezultatele financiare pe primul semestru al acestui an al Bursei de Valori nu este semnat de către preşedintele consiliului de administraţie, directorul financiar şi directorul general?

Ludwik Sobolewski: Formatul rapoartelor pentru publicare în scop generalist diferă de formatul utilizat în scop pur corporativ. BVB aplică cele mai înalte standarde de comunicare cu investitorii. Rugăm Ziarul Bursa să propage acest standard. Aceasta ar fi de ajutor pentru schimbarea practicilor în mai bine.

Reporter: Vă mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 37 )

  1. ce mha? cum? cind? cit? unde? de ce? :))))))))) (...).praful de pe toba ....(...) cu bursa voastra de interlopi cu tot

    Pai, daca ne luam dupa ce zice omul ca nu publicati raspunsurile complet, de unde putem sti ca raspunsurile astea sunt complete? In ceea ce priveste raspunsurile par cam franc

    1. Par date cam franc, dar am dubii serioase cand scrieti ca sunt intrebari adresate de cititori. Parca la una dintre intrebari a raspuns cand ati publicat suplimentul cu electrica. Iar despre nesemnarea raportului ce putem spune?! Pana sa citesc intrebarea nici nu am observat asta in rapoarte. Nici pe afara nu le semneaza toti, dar le publica asa incat sa nu citesti ca prostu 20 de pagini pana sa gasesti ce te intereseaza doar pt ca angajatii din firma nubpun o varianta in care sa foloswsti nenorocirea aia de Search.

      Pari cam rauvoitor. Articolul spune ca ziarul a pus intrebarile, nu cititorii.

      Pari sa fii insusi Sobolewski, in traducere.

      La fel de marginit. 

    organizat format din BVB , ASF si Depozitar Central in 13-15 noiembrie au praduit prin tranzactii frauduloase fonduri si actiuni ale INVESTITORILOR - clienti ai Harinvest ! BVB deconecteaza Harinvest de la piata in 13 noiembrie si-l reconecteaza in 14 pt a se goli portofoliile investitorlor! E partas la furtul proprietatilor investitorilor si acum vine la insolventa Harinvest cu pretentii de creditor ! Pentru ce? Pentru comisioane datorate unor tranzactii frauduloase ! Atata vreme cat scandalul Harinvest nu se stinge prin recuperarea integrala a pagubelor prin Harinvest nici BVB, nici ASF, nici Depozitarul Central nu ofera siguranta in tranzactiile de pe piata de capital! Cata incredere poti sa ai in ASF cand in timpul controlului inopinat al acestuia la Harinvest dispar in 15 noiembrie actiunile oamenilor prin tranzactii facute fara stirea sau acordul INVESTITORILOR ? Cand aceste tranzactii nu sunt anulate nici acum si pe piata circula actiunile furate INVESTITORILOR de la Harinvest! Cand ASF nu respecta L 297 si nu numste un administrator special si prin Decizia 1250 incearca sa ascunda gunoiul sub pres sau mai bine zis ii ascunde pe faptasi! Cand in loc sa constate ca Harinvest nu executa dispozitia 1250 si isi dovedeste astfel incapacitatea de plata si sa activeze Fondul de compensare asteapta ca Harinvest sa isi ceara singur insolventa si astfel sa califice eronat ca investitorii prin Harinvest ar fi creditori ai Harinvestului ! O greseala demna de predat la facultate ca studiu de caz studentilor din anul I! Cum e posibil sa consideri un investitor ca fiind creditor al unui SSIF ? Lipsa de logica elementara!! Iata cine "reglementeaza " piata de capital din Romania ! Te poti simti in siguranta cu un astfel de reglementator ? Ce protectie a investitorului a oferit ASF ? Cum sa mai ai curaj sa ramai pe o astfel de piata??

    Dl. Sobolewski parca traieste intr-o lume paralela. Reporterul il intreaba cat costa kg. de mere, el raspunde ca are sticla la schimb...

    Bataie de joc!

    1. la care intrebare nu a raspuns sau nu a raspuns corect ?

      La nici una.

      poate ai ajuns din greseala pe acest articol si cautai altceva, eu observ ca sunt raspunsuri la toate intrebarile

    omul e profesionist, raspunsurile sunt la obiect si suficient de lamuritoare pentru cine vrea sa inteleaga

    1. Marelui investitor/broker care vrea doar sa urle trebuie sa-i dai raspunsul direct mura in gura. Cati dintre brokeri stiu ce inseamna CAPEX? Or crede ca ii injuri daca le spui Bai Capex! :))

       

    asadar, exista cititori care vor sa stie de ce nu sunt 4 sau 5 semnaturi pe rapoarte si sunt doar doua sau mai putine

    asta ii doare pe ei, chiar daca raportarile BVB sunt unele din cele mai complete si mai bine redactate 

    iar acei cititori i-au adresat intrebarea lui Sobolewski  

    off lume, in ce tara traim

    1. MA indoiesc ca a intrebat vreun cititor asa ceva.

      Dar de ce s-a trezit cineva abia acum cu aceasta intrebare?  

      De curios, m-am uitat in alte rapoarte la BVB si am vazut ca si alea sunt la fel ca asta. Nu e scanat, este usor de citit, cu optiunea de Search, dar fara semantura.  

      Tare ciudat ca Bursa s-a sesizat abia acum. 

      De ce nu semneaza jurnalistii de la Bursa cu pixul articolele le care le scriu si apare doar numele. 

      De ce in Monitorul Oficial nu apare semnatura in dreptul numelui pe decizii/HG/legi sau altele?  

      De ce Programul de Guvernare 2013-2016 nu este semnat cu pixul? 

      Daca nu e semnatura nu e valid?  

      Daca asa gandeste cel care a pus intrebarea e clar ca este cel mai profesionist om, ca asta il doare pe el si nu ceea ce scrie acolo.  

      De fapt, asta pare sa fie o mare problema a unor oameni, nu conteaza ce este acolo, ci doar cum este prezentat. Cand imaginea conteaza mai mult decat esenta ....

      Deci, conteaza cine anunta, ce anunta. Daca eu dau anunt la mica publicitate trebuie sa semnez ca ceea ce spun asa este?  

      Groaznic, este o tara in care suntem siliti sa convietuim cu tine!

      Vice-versa, din pacate.

    ati vazut cum a fost pusa intrebarea legata de bariuere ?

    " Cand vor fi eliminate integral barierele ?" de parca sunt bariere la nivel de trecere cu Cale Ferata 

    De parca Sobolewski poate sa le elimine singur. "Cititorul" oare nu stie ca e vorba de legi si Parlamentul + guvernul au in sarcina votarea lor ?

    Oare cine sa fie " cititorul" care pune asemenea intrebari ? 

    1. O tot tii inainte cu prostia cu "cititorul", ca si cind n-ai sti ce inseamna "in numele cititorilor".

      Obstructia din raspunsuri nu te intereseaza, in schimb iti place sa spui tampenii. 

    scoala de partid poloneza se uita foarte greu, daca mai sunt si platiti de romani este extraordinar (probabil ca ne considera mai prosti)

    Toata traba asta cu cele 8 bariere este inventata si indusa in mod artificial de catre Sobo & Co pentru a da impresia ca fac ceva si ca eforturile lor sunt blocate de alte forte si institutii.

    In fapt totul este o facatura in umbra carora se face defapt un mare deserviciu pietei prin legalizarea unor proceduri toxice sub masca modernizarii. Nu exista bun si rau, exista numai ceea ce dorim noi...totul este o chestiune de abordare si prezentare.  

    Comentariile vin de pe acelasi IP? Imi par a fi raspunsuri marca BVB :)

    Limbaj de lemn; va asteptati la mai mult? 

    1. pentru cine nu se pricepe la piata de capital limbajul poate ca este de lemn

      dar sunt raspunsuri destul de clare, chiar daca sunt tehnice 

      De acord cu opinia 12.1

      Sunt de acord cu faptul ca raspunsurile lui Sobolewschi arata respect pentru cititori si presa. Raspunsurile lui, intr-adevar nu arata servilism fata de cititori sau o anumita parte a presei, si poate asta deranjeaza. 

      Intrebare: oameni buni de ce nu votati? am numarat opiniile exprimate pana la ora 16:02, 

      Din aproximativ 35 de raspunsuri: 13 considera ca raspunsurile NU arata respect "fata de cititori"; 15 considera ca raspunsurile DA arata respect; iar aprox 7 sunt Neutre. 

      La aceeasi ora, procentajul voturilor EXPRIMATE era: DA 27% (adica respecta cititorii); NU 73% (adica NU respecta cititorii). 

      Oameni buni, folositi-va de instrumentele puse la dispozitie. Va exprimati parerea dar nu o transformati in actiune civica. 

      Acest ziar online, cu toate ca a interpretat in mod eronat raspunsurile lui Sobolewschi, v-a dat sansa sa votati! dar nu o faceti! 

      DE CE?

      Iesiti la vot!, asumati-va raspunderea!  

      Pentru a face jocurile/interesele cui? 

    Intradevar este o lipsa de respect pentru ziaristii de la Bursa insa nu vad lipsa de respect pentru cititor - nu amestecati lucrurile dragilor. Raspunsurile sunt clare si la obiect dar se vede ca nu sunteti gazeta lui preferata :). Uitandu-ma la calitatea articolelor nici nu ma mira: titlurile de pe prima pagina precum "Misule ai uitat sa standardizezi lenjeria" pot concura linistit cu Libertatea, CanCan si altele de genul.

    1. Gazetele sint saptaminale, BURSA este cotidian.

      Preferat sau nu, ziarul BURSA implineste aproape un sfert de secol si nu este finantat nici de BVB, nici de vreo alta institutie, fie ea partid, grup de afaceri sau Bugetul de stat, ci de cititori. 

      Ceea ce inseamna ca este o publicatie care si-a dovedit necesitatea, pe piata. 

      Asta mai inseamna ca, atunci cind pune intrebari, nu o face in interes propriu, pentru ca nu are un interes propriu in zona, ci le pune in interesul cititorilor. 

      Ti-am explicat apa calda, nu ca sa te conving, ci ca sa-ti evidentiez atit reaua credinta, cit si nivelul coborit dupa care discerni intre o publicatie si alta. 

      Desigur, superficialitatea nu doar ca iti convine, ci iti este si proprie. 

      Iii place sau nu-i place lui Sobolewski ziarul BURSA, lipsa sa de respect este fata de cititorii nostri, printre care te numeri si tu.

      Poate ar trebui sa echilibrezi putin situatia, d-le Make. Dl. Sobolewski nu este un neprofesionist. Poate eventual avea intentii rele, dar asta trebuie demonstrat. In rest, deja ai sarit putin calul exagerand faptul ca el nu vrea sa raspunda la nu stiu ce intrebari puse de "cititori". Si chestia cu semnaturile pe rapoarte, care sunt sintetice si usor de parcurs, chiar si tehnic, este putin penibila, pentru ca se intampla mai demult si nimeni nu s-a plans. Cele semnate se afla in alta parte si pot fi sincronizate pentru a identifica eventuale ne-similitudini, care ar avea astfel urma de penal. Iar in legatura cu barierele, chiar ai exagerat, cum D-zeu sa poata directorul general al BVB sa elimine barierele? Pai ai uitat responsabilitatile fiecarei institutii? ASF si Guvernul sunt decisive, BVB este doar un eventual initiator de proiecte nationale, in nici un caz nu poate fi factorul decident in legatura cu legislatia pietei de capital. Si nici faptul ca nu sustine activitatea bursiera nu prea este o afirmatie adevarata. Poate modul tehnico-strategic poate fi atacat, dar de specialisti si in nici un caz de catre cititori, adica de catre cititorii-investitori. Ei pot doar atrage atentia asupra unor neajunsuri, acestea putand fi asumate de specialisti si transformate in initiative propuse tehnicienilor BVB, acestia eventual putand sa alcatuiasca proiecte, semnate de directorul general si hotarate in final de AGA BVB, nu? Pai ce facem d-le Make, in loc sa tragem in sus comunicatea de investitori, ne ducem in jos catre comunitatea de cititori rau-voitori? Te rog mult sa meditezi la aceste lucruri si sa-ti refaci modul profesionist de analiza jurnalistica. Nu lasa pe jurnalistii tip "antena" (ma refer la cei lipsiti de bun-simt si servili pana la auto-distrugere) sa-ti domine modul profesional de lucru. Multumesc si scuze pentru critica.

      BVB este initiatorul celor ''8 bariere'', identificate ca acele probleme structurale ale pietei de capital din Romania. Nu s-a consultat cu nimeni, ASF si Guvernul militeaza pentru ele. Problemele care tin de interferenta pietei de capital cu justitia, cele legate de stimularea investitiilor, diminuarea impozitului pe termen lung, etc. nu sunt printre ele. Cele 8 bariere sunt criticate de toti participantii la piata ca reprezinta ele insele cea mai mare bariera in calea dialogului cu autoritatile, deoarece monopolizeaza atentia guvernului. MF a explicat, de exemplu, ca nu a luat in calcul ideea reducerii impozitului pe castig pentru investitiile pe termen lung ''deoarece Grupul celor 8 Bariere nu a identificat acest lucru ca fiind o problema'' !!! In esenta, Sobolewsky si cei 5 administratori care il sustin neconditionat si-au asumat rolul de reprezentanti unici ai Pietei de Capital, ceea ce trebuie sa le aduca toate meritele daca reusesc dar si toata raspunderea daca BVB va continua sa se afunde. ASF si Guvernul chiar ii sprijina. In locul acelor institutii, oricine ar face la fel, problemele si planurilor lor sunt atat de derizorii, incat acestia le vor da peste cap cu alte initiative si vor spune ca ei si-au facut datoria, de eliminare a bariarelor.

      Imi pare rau s-aud asta, adica despre faptul ca cele 8 bariere nu iau in calcul lucruri adevarat semnificative pentru piata de capital. Asta nu inseamna decat ca actuala conducere a BVB este rupta de realitati, sau ca doreste doar sa-si motiveze salariile destul de mari pe care le-a negociat. Ruptura fata de Guvern si ASF este decisiva, adica lipsa unei legaturi stranse cu Min.Fin./Guvern si implicarea ASF, este un fapt care demonstreaza ca BVB bate pasul pe loc. Impozitarea micsorata este primul factor de incurajare al investitiei publicului in economia reala prin intermediul pietei de capital/ bursei de valori. Problema nu era ca s-ar fi erijat in reprezentantii pietei de capital, ci a faptului ca ceea ce au facut sau fac in acest moment nu are legatura cu dezvoltarea economica. Intreb ca prostul: cum il ajuta ASF si Guvernul pe Sobolwski si ai lui? Cum ajuta Guvernul si ASF dezvoltarea economica? Si nu-mi servici prostia cu oferta publica secundara si listarea mastodontilor de stat la bursa, ca asta n-are legatura cu dezvoltarea economica, ci cu constituirea de resurse financiare pentru Guvern, pentru cheltuielile mai mult sau mai putin motivate pe care le face, in special acum in preajma alegerilor, cheltuieli indirecte ale campaniei electorale. Oricum, neidentificarea reducerii impozitarii ca fiind o problema in dezvoltarea pietei de capital, este cea mai mare prostie pe care am putut s-o aud in ultima vreme. Nici macar istoria nu se invata. Deci, ce vreau ca sa spun, este ca o frectie la piciorul de lemn ramane o frectie la piciorul de lemn. Si fac si o propunere strategica: daca tot se observa un transfer al investitiilor financiare catre platformele straine, catre pietele straine, atunci sa se incurajeze tranzactionarea pe BVB a actiunilor straine, direct sau prin intermediul instrumentelor structurate sau alternative. Nu de alta, insa daca noi n-avem instrumente romanesti, atunci sa lucram cu cele straine. Si atunci ar trebui sa se constituie si un modul extern al BVB, care sa lucreze non-stop, acoperind si piata europeana, si pe cea americana si pe cea asiatica, bineinteles cu pauza de 3-4 ore de rigoare. Asta ar insemna asigurarea sigurantei tranzactionarii acestor instrumente la acelasi nivel ca cele romanesti, pentru investitorii romani (si straini, de ce nu?). Adica asigurarea si din punct de vedere al BVB si din cel al market-maker-ilor care sunt responsabili de emisiunea instrumentelor si de mentinerea continua a cotatiilor lor. Adica lucruri tehnice, la naiba, dar singurele care pot readuce investitiile in cadrul romanesc, cele care acum sunt aiurea, prin intermediul platformelor de tranzactionare straine. Si bineinteles, in paralel niste proiecte de incrajare a atragerii de resurse pentru dezvoltarea societatilor mici-mijlocii, prin intermediul bursei, prin reducerea impozitarii activitatii acestora conditionata de ofertele publice. Iar chestii tehnice, dar simple si clare, nu bazaconii politice. La naiba, ca doar nu reinventam roata.

      Dixit Make:".....ziarul BURSA implineste aproape un sfert de secol si nu este finantat nici de BVB, nici de vreo alta institutie, fie ea partid, grup de afaceri sau Bugetul de stat, ci de cititori."

      Hai lasa-ne....finantat de cititori? de cei la care le faceti publicitate,reclama si loby; daca ati trai din vanzarea ziarului....... 

    1. Cand se va termina procesul eliminarii celor 8 bariere?

    LS : Este un proces. 

    2.In ce stadiu se afla achizitia de actiuni BVB pentru CA? 

    LS : Respectam legea, nu comentam. 

    3.Ce cheltuieli a avut BVB cu IPO Electrica? 

    LS : BVB nu promoveaza listarile (!), BVB este interesata doar de executarea tranzactiilor (!!! Stakeholderii credeau ca in primul rand de atragerea de noi emitenti/produse financiare...); ca rezultat (?), 20% din IPO au fost GDR-uri, 80% actiuni. BVB informeaza asupra evenimentelor din piata de capital (nu si a IPO-urilor???). BVB face informare (si despre IPO Electrica)....deci, informare e diferit total de promovare, jurnalistul a fost neinspirat Make, data viitoare intrebati care sunt costurile de ''informare'' sau mai bine utilizati direct termenul din poloneza! 

    4. Cat va investi BVB in promovarea obligatiunilor de stat? (intrebare capcana, sau pur si simplu jurnalistul nu intelege ca BVB nu face promovare ci doar ''informare'' - aceste tbillsuri fiind emise prin oferta primara) 

    LS : BVB organizeaza si promoveaza elemente bine selectate de cultura investitionala (???). Ramane incert daca, spre deosebire de IPO-uri pe care nu le promoveaza deci nu sunt elemente de cultura investitionala, tbillsurile intra in aceasta categorie.... 

    5. De ce Rapostul semestrial nu este semnat de nicio persoana din conducere? 

    LS : Formatul generalist difera de formatul corporativ. (!) 

    Make, ce dracu' nu pricepi ??? Rapunsurile sunt pentru ca.....din seria filmelor, si pentru ca....automobile!!! 

    1. I : De ce sunteti fan Paul Walker?

      R: Pai pentru ca....din seria filmelor si pentru ca....automobile!... 

    De "investitie" tip... kumite, mma, recte lupte in cusca... La ce ma refer ? De exemplu stiu cateva locatii unde seara merg brokerii nostri binecunoscuti ;) si boxeaza frustrati in sacii de box ,dupa "o zi de munca"...De fapt gagicile lor i-au trimis la plimbare, deobicei cam in fiecare seara :) :) :) Ce zici tovarase Simionescu, tovarasului Kuropatwinski i-a trecut supararea, iese cam tarziu la o cafelutza , cu domnul ministru Teodorovici, ora 19 pe vipia asta stiu si eu... Ca sa schimbam "subiectul", Interesanta partenera casatorita a domnului ministru, sta cam la 3 mese lateral stanga de dumneavoastra, tovarase Simionescu :))))

    Sobolewski este la BVB de 11 luni

    Deschiderea bursei din Bucuresti a avut loc la 1 decembrie 1882. 

    Bursa de Valori Bucuresti se reinfiintat la data de 1 aprilie 1995, deci anul viitor sarbatoreste 20 de ani 

    Despre ce vorbim ?

     

    Raspunsurile date sunt corecte, la intrebarile pertinente.Separat de agresivitatea transanta a unora din intrebarile adresate ar trebui sa luati in considerare limitele mandatului si ale cadrului legal.

    V-ati transformat intr-un ziar care are o obsesie...parca sunteti Antena 3. Mai lasati-l in pace pe Sobolevschovici asta ca parca s-a oprit timpul in loc la ziarul vostru. Omul e mai bun decat geniile dinaintea lui, nu doarme in post. Ce raspunsuri vreti sa va dea? Vi se pare ca e singur in univers si nu evolueaza bursa din cauza lui sau a salariului lui. Mai bine sustineti ce face el si mai puneti o intrebare si pe la ASF, cred ca e de ajutor deranjul. De critica de cacao e plina presa, nu mai era nevoie si de voi.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb