Cine a luat acţiuni "Sicomed" la peste 4000 lei/acţiune nu trebuie să ia piciorul de pe acceleraţie

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 ianuarie 2004

Acţiunile "Sicomed" au început acest an în forţă. La începutul acestui an, acţiunile erau tranzacţionate la preţuri cuprinse între 3.600 lei şi 3.700 lei/acţiune, iar ieri, investitorii cumpărau deja acţiunile la maximum 4.500 lei/acţiune. Volumul zilnic în-registrat în şedinţele bursiere desfăşurate în acest an (peste 200.000 de acţiuni/zi) a fost sensibil mai mare decît cel din ultima lună a anului trecut (sub 100.000 acţiuni/zi). Evo-luţia bună a acţiunilor "Sicomed" a fost pusă de analişti pe seama reducerii TVA la medicamente, de la 19%, la 9%. În opinia lor, această măsură ar contribui la diminuarea preţurilor la medicamente, ceea ce ar favoriza creşterea vînzărilor. (I.Z.)

"Uitîndu-mă prin comunicatele societăţii de anul trecut, nu putea să nu-mi sară în ochi unul de la începutul lunii mai 2003 prin care evoluţiile neaş-teptat de bune ale acţiunilor Sicomed la bursă erau legate de rezultatele oficiale ale primului trimestru. Ne face plăcere să citim astfel de mesaje în care societatea să-şi laude propriul manageriat şi, în felul acesta, să-şi atribuie sine die cauza tuturor evoluţiilor de pe Bursă. Însă nu întotdeauna se întîmplă în felul acesta, iar începutul de an pare a contura un anumit interes particular (cumpărare) pentru SCD fără o bază reală, mă refer în primul rînd la o schimbare a indicatorilor financiari ai companiei. Sau, cine ştie?

Dacă vreţi să investiţi în Sicomed, vă rog să vă luaţi gîndul de la dividende. Societatea a declarat sus şi tare că pînă în 2005 îşi va reinvesti profiturile, agoniseala urmînd să v-o realizaţi doar din creşterile de capital. Aşa că uitaţi-vă pe piaţă şi urmăriţi evoluţia societăţii şi a acţiunii, poate-poate veţi descoperi ceva mai interesant.

Anul 2003 a fost un an bun pentru cei care au păstrat acţiuni Sicomed de la îceputul anului pînă la încheiarea aces-tuia, pentru că randamentul de 44% a făcut toată aşteptarea. La începutul lui 2004, Sicomed pare a fi urcat o dată cu piaţa, şi totuşi se pare că a avut un elan cam prea mare, < înghiţind > 13 paşi de tranzacţionare în primele cinci şedinţe. Chiar dacă deocamdată fluxul a ridicat toate < bărcile >, trebuie să aşteptăm şi refluxul pentru a vedea care mai rămîne pe linia de plutire. Una peste alta, a înota împotriva curentului rămîne un sport periculos.

Indicatorii tehnici aproape că au < spart > barierele de sus ale graficelor, ceea ce denotă exis-tenţa unor condiţii de supra-cumpărare. În acest calcul poate fi luat şi volumul tranzacţiilor începutului de an, în jur de 850.000 de acţiuni, cu o medie de 170.000 pe zi, mai mult decît dublul mediei pe întreg anul trecut. Acesta este tabloul pe care îl oferă acum Sicomed.

Cine are în portofoliu SCD (şi multe fonduri de investiţii au) a fost fericit, cel puţin în ultimul an şi în primele zile ale lui 2004. A scăpat de bătăi de cap cu dividendele şi şi-a înregistrat creşterile zilnice. Pe de altă parte, pe termen mediu şi lung, micii investitori nu se vor putea opune trendului imprimat de fondurile de investiţii, care au atît puterea de a cumpăra, cît şi pe aceea de a aştepta. Cred că cine a cumpărat la 4.000 lei/acţiune şi peste, nu va lua deocamdată piciorul de pe acceleraţie.

Se pare că mergem spre 4.500 lei/acţiune. Ca o concluzie, atît pe termen scurt, cît şi pe termen lung, SCD este o acţiune de ţinut, asta dacă o ai.

Pentru cei care nu au vîndut încă, sfatul meu este nici să nu vîndă. Un astfel de semnal încă nu a apărut printre indicatorii tehnici. Pentru cei care vor să cumpere, îmi este greu să le spun ceva interesant, pentru că cine a avut de cumpărat deja a făcut-o. Poate doar să stea la < pescuit > în aval, unde sînt apele mai liniştite. Nu strică niciodată".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb