Cine vinde tractoare româneşti armatei egiptene

IULIAN MAREŞ
Ziarul BURSA #Companii / 20 iulie 2015

Cine vinde tractoare româneşti armatei egiptene

Celebrul tractor românesc U-650 va fi produs din nou într-o hală din Băicoi, de unde ar urma să plece la export, în Egipt. Această ştire a stârnit un scurt val de bucurie naţională în perioada martie - aprilie a anului curent, în contextul căruia s-a uitat faptul că evenimentul mai fusese anunţat o dată, în anul 2009, când preşedintele pe atunci Traian Băsescu vizita la Braşov platforma industrială "Roman" şi apărea însoţit de "omul de afaceri" egiptean care avea să facă posibil acest miracol târziu, Atef El Said Abd El Aziz El Keleini (foto).

Concret, firma acestuia, TRACTORUL U-650 BRAŞOV SRL (anterior denumită CRYSTAL GRAND SRL) a preluat licenţa de fabricaţie a tractorului Universal U-650 de la firma FLAVUS INVESTMENTS SRL, care la rândul ei o cumpărase de la defuncta uzină "Tractorul". Ulterior, linia de producţie de la Braşov a fost mutată în judeţul Prahova, la Băicoi, iar Titus Şerban, fostul director comercial al uzinei "Tractorul", a devenit directorul general al firmei patronate de egipteanul în cauză.

Conform declaraţiilor făcute la începutul anului curent de Titus Şerban, reluarea producţiei de tractoare U-650 are un beneficiar precis, ele urmând să fie cumpărate de armata egipteană. Într-adevăr, Forţele Armate ale Egiptului reprezintă o forţă nu numai pe coordonate militare, dar şi de afaceri: estimările internaţionale indică faptul că ar controla o treime din economia ţării, având investiţii în domenii precum construcţiile de imobile şi infrastructură de transport, distribuţia de carburanţi, turismul şi comerţul cu bunuri de consum. Totodată, România şi produsele româneşti încă beneficiază în Egipt, ca şi în alte state din Orientul Mijlociu, de imagine pozitivă, fiind cerute în mod natural pe piaţă (Iranul este plin de rulmenţi aşa-zis româneşti, marca "URB", produşi în China).

Dar cine este "omul de afaceri" egiptean prezentat în mass-media drept "un fost partener" al uzinei "Tractorul" Braşov, care astăzi duce mai departe stindardul de glorie al tractorului românesc şi revine, la un volum estimat de 25 de unităţi produse lunar, pe o piaţă tradiţională pentru acesta? În afacerea de faţă, Atef El Said Abd El Aziz El Keleini este unic acţionar şi administrator al firmei TRACTORUL U-650 BRAŞOV SRL.

Spre deosebire de alţi conaţionali ai săi, care îşi imprimă chipul pe cărţile de vizită pentru a fi cât mai cunoscuţi şi recunoscuţi, Atef El Said Abd El Aziz El Keleini evită să se prezinte cu calitatea cu care e ştiut de ani de zile în mediul de afaceri din România, cel de acţionar important (32%) al companiei ATIFCO INTERNATIONAL SA, care este un importator de anvergură pe piaţa produselor agro-alimentare (orez, fasole, conserve de legume şi fructe, ulei).

În ultimii ani, ATIFCO a fost protagonista unor scandaluri în serie, care au arătat practicile oneroase la care au recurs constant patronii acestei firme: cazul mierii contrafăcute şi cu risc cancerigen, licitaţiile trucate la APIA, evaziunea fiscală constată de ANAF şi anchetată de DNA. Pentru această din urmă acuzaţie, însuşi Atef El Said Abd El Aziz El Keleini a fost arestat preventiv în luna noiembrie 2013, iar compania face obiectul sechestrului asigurator instituit de procurori în vederea recuperării prejudiciilor.

Dacă acest "om de afaceri" egiptean a recurs în România la astfel de practici pentru a obţine contracte, oare cât de transparente sunt condiţiile în care va livra tractoare româneşti în Egipt? Nevoia simţirii de mândrie naţională face opinia publică să examineze mai puţin speculatorii brandului de ţară al României sau circumstanţele în care aceste persoane au ajuns să fie promotori ai produselor româneşti. Atef El Said Abd El Aziz El Keleini este un exemplu, şi nu singurul.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Pana la urma ce conteaza cine face tractoarele atat timp cat nu moare brendul... macar strainii sa aprecieze tractoarele noastre care au un raport de calitate pret foarte bun... cred ca ar avea succes si pe piata autohtona, cu putin ajutor din partea statului... ceva scutiri de impozite sau variante avantajoase de achizitie

    Bine ca avem in Brasov moooluri, se va mai construi unul pe terenul defunctei "Hidromecanica", dar INDUSTRIE ZERO la Brasov, pardon, cateva firme nemtesti respectabile si elicopterele de la Ghimbav...

    Era timpul ca cineva sa-si aminteasca si de Tractoare Brasov, de 'ce am avut si am distrus' , sau mai bine spus au distrus ei, cei care au avut dreptul sa hotarasca! Autorul ne ofera informatiile privind ce s-a intamplat, o face scurt si la obiect, pe intelesu tuturor. Ii sugerez, daca imi este permis, si abordeze si problema ARO Campulung, pare trasa la indigou cel putin ca rezultat. Sper ca sa vina timpul cand toti acesti demolatori sa plateasca macar pentru ce au facut!

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb