Ciolacu: "Recomandările din studiul economic al OCDE sunt corelate cu obiectivele programului nostru de guvernare"

F.D.
Politică / 28 mai

Ciolacu: "Recomandările din studiul economic al OCDE sunt corelate cu obiectivele programului nostru de guvernare"

Recomandările din studiul economic al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică sunt corelate cu obiectivele programului de guvernare, a declarat, marţi, în cadrul reuniunii Comitetului Naţional pentru Aderarea României la OCDE, prim-ministrul Marcel Ciolacu, care a evidenţiat importanţa punerii în aplicare a recomandărilor primite din partea comitetelor organizaţiei pentru alinierea la standardele în materie de legislaţie, politici şi practici, relatează Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, membrii comitetului, care reuneşte reprezentanţii principalelor ministere, instituţii şi autorităţi publice implicate în aderarea la OCDE, au analizat evoluţiile acestui proces şi priorităţile pentru perioada următoare.

În intervenţia sa, premierul a trecut în revistă progresele realizate de la ultima reuniune din noiembrie 2023, punctând lansarea la 12 martie 2024 a Studiului economic al României 2024, în prezenţa secretarului general al OCDE, Mathias Cormann, obţinerea primului aviz formal dintre cele 26 prevăzute în Foaia de parcurs pentru aderarea la organizaţie şi evaluarea ţării noastre în aproximativ 20 de formate de lucru ale acesteia.

Şeful Executivului a subliniat importanţa punerii în aplicare a recomandărilor primite din partea comitetelor organizaţiei pentru alinierea la standardele OCDE în materie de legislaţie, politici şi practici.

El a punctat importanţa pregătirii participării la cele peste 15 evaluări de aderare prevăzute până la finalul anului în domeniile concurenţă, asigurări şi pensii private, substanţe chimice, afaceri sociale, comerţ, educaţie, politica digitală, ştiinţă şi cercetare, sănătate, pescuit.

"Mă bucur să constat că recomandările din Studiul economic al OCDE sunt corelate cu obiectivele programului nostru de guvernare, axat pe modernizarea economică şi socială a ţării. Este necesar ca eforturile să fie axate pe îndeplinirea recomandărilor primite în toate domeniile de aderare la OCDE şi pe participarea activă la evaluări. Implementarea PNRR sprijină în mod semnificativ aderarea la OCDE, prin corelarea dintre obiectivele PNRR şi alinierea la instrumentele organizaţiei", a afirmat Ciolacu, citat în comunicat.

Prim-ministrul a apreciat eforturile instituţiilor implicate în procesul de aderare, punctând că România se află pe o traiectorie pozitivă, fapt confirmat în dialogul permanent cu Secretariatul OCDE şi statele membre ale organizaţiei.

"De asemenea, premierul a încurajat aparatul administrativ să menţină un ritm dinamic în perspectiva evaluărilor viitoare şi să acorde o atenţie prioritară îndeplinirii recomandărilor. A reiterat că procesul de aderare la OCDE este un exerciţiu de anvergură, menit să sprijine autorităţile române în eforturile de modernizare, prin îmbunătăţirea politicilor publice, cu impact asupra întregii societăţi", mai transmite Guvernul.

România a devenit stat candidat la OCDE în ianuarie 2022, primind Foaia de parcurs în iunie 2022. Acest document stabileşte termenii, condiţiile şi procesul de desfăşurare a aderării la organizaţie.

România a depus în decembrie 2022 Memorandumul iniţial, care face o autoevaluare a legislaţiei, politicilor şi practicilor interne, prin raportare la instrumentele legislative OCDE.

În prezent, România se află în etapa tehnică a procesului de aderare, care constă în transmiterea de informaţii suplimentare, organizarea de misiuni tematice şi susţinerea de prezentări în vederea evaluării în 26 de comitete şi grupuri sectoriale ale OCDE. Informaţiile sunt trimise în paralel pentru toate domeniile generale de politici şi de către toate comitetele/grupurile de lucru sectoriale din Foaia de parcurs.

Comitetul Naţional pentru Aderarea României la OCDE stabileşte liniile de acţiune în vederea îndeplinirii condiţiilor prevăzute în Foaia de parcurs pentru aderarea României la OCDE, agreează deciziile pentru alinierea legislaţiei, politicilor şi practicilor României la cele ale Organizaţiei şi formulează propuneri pentru soluţionarea blocajelor care ar putea să întârzie procesul de aderare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb