CIOLOŞ ARE CRITERII MISTERIOASE PENTRU EVALUAREA MINIŞTRILOR Alexandrescu a demisionat, dar Cadariu rezistă

A.A.
Ziarul BURSA #Politică / 28 aprilie 2016

Alexandrescu a demisionat, dar Cadariu rezistă

Actualizare 8:55 Miting pentru susţinerea ministrului demisionar de la Cultură

Câteva zeci de persoane s-au adunat, miercuri seara, în faţa guvernului pentru a-l susţine pe Vlad Alexandrescu, care a demisionat, miercuri, de la portofoliul Culturii, transmit televiziunile de ştiri.

Printre protestatari s-au aflat oameni din teatru şi lumea filmului şi scriitori.

Premierul Dacian Cioloş, aflat miercuri seara în mijlocul protestatarilor care îl susţin pe ministrul demisionar al Culturii Vlad Alexandrescu, a declarat că modul în care au fost conduse negocierile la Opera Naţională din Bucureşti i-au creat acestuia "o slăbiciune".

"Eu am avut o discuţie cu el de dimineaţă şi el e conştient de asta. Modul cum au fost conduse negocierile la Operă, faptul că deja de două săptămâni se tot numesc şi demit directori şi, în continuare, rămâne acolo tensiune îi creează o slăbiciune, lui, ca ministru", a spus Cioloş.

El a menţionat că i-a propus lui Alexandrescu să găsească "o formă" prin care să continue "colaborarea, cel puţin pe Cuminţenia Pământului pe care şi-a inceput el proiectul".

Cioloş a promis că reformele începute vor fi continuate de noul ministru al Culturii.

"Eu vă garantez că oricine va fi numit ministru al Culturii după aceea, proiectele pe care el le-a început le va continua (..) Propunerile de reformă vor continua", a spus premierul.

Premierul a menţionat că l-a sprijinit pe Alexandrescu de două săptămâni şi îl susţine în continuare.

"Dar că ministru trebuie nu doar să ai viziune, şi eu îmi dau seama ca şi prim-ministru, ci şi capacitatea şi instrumentele de a aplica măsurile respective. Şi după o negociere eşuată îţi slabeşti capacitatea de negociere, e greu, după aceea, să poţi să continui după poziţia asta", a spus Cioloş.

Răspunzând întrebărilor lui Tudor Chirilă care a spus că premierul ar "pune în balanţă o viziune cu un caz particular" şi că "nici Tiberiu Soare, Conta, dacă vorbim de cazul particular de la Opera, nici George Călin, nici Dincă, urmărit de DNA, nu au dat explicaţii pentru incapacitatea lor", Dacian Cioloş a spus: "Ba o să dea. O să dea. O să dea", potrivit .

Totodată, Cioloş a promis că ministrul Dâncu "o să anunţe ce o să facă (n.r. la Opera), pentru că are discutii încă".

Alături de premier a fost prezent purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu.

Participanţii la protest au scandat: "Vlad, nu uita! Noi suntem de partea ta!", "Vlad, Cultură! Tobă impostură!", "Vrem Cultură! Nu cianură!", "Jos Caramitru!" şi au purtat pancarte pe care scria: "# Vlad rămâne!"; "I love Vlad"; "Respect - Vlad. Ruşine Plagiatorilor! Cioloş ai greşit!".

(I.D.)

-----

Ministrul Culturii Vlad Alexandrescu şi-a anunţat ieri demisia, după ce premierul Dacian Cioloş i-a cerut să renunţe la funcţie, decizia venind pe fondul scandalului de la Opera Naţională.

Vlad Alexandrescu este al treilea ministru care părăseşte Cabinetul Cioloş, după cel al Muncii şi cel al Fondurilor Europene.

Premierul Dacian Cioloş a anunţat că, după Sărbători, va face o evaluare a miniştrilor, însă criteriile aplicate până acum sunt unele misterioase, căci unii miniştri care au fost taxaţi de opinia publică pentru gafele făcute sunt încă în funcţie.

Ministrul sănătăţii Patriciu Achimaş-Cadariu şi-a asumat în plenul Senatului problemele de comunicare în cazul deceselor copiilor cu sindrom hemolitic-uremic: "Faptul că lucrurile, în acest moment, sunt amestecate între ceea ce s-a întâmplat şi ceea ce s-a comunicat în diverse moduri mă depăşeşte şi îmi pare rău.

Dacă urmărim comunicatele şi tot ceea ce s-a întâmplat în această perioadă cred că adevărul iese la iveală". Ei bine, adevărul nu a ieşit la iveală nici până acum, căci nimeni nu a spus de ce s-au îmbolnăvit copiii.

În acelaşi context, Achim Irimescu, ministrul Agriculturii, a declarat că bacteria E. Coli O26, care a fost cauza îmbolnăvirii bebeluşilor din Argeş, a fost descoperită în produse lactate ale firmei "Lactate Brădet" din Curtea de Argeş. Ulterior, Achim Irimescu a afirmat că dovada legăturii dintre brânza cu E.Coli de la "Lactate Brădet" şi cazurile bebeluşilor din Argeş îmbolnăviţi nu există, Ministerul Sănătăţii având datoria să finalizeze ancheta, el apreciind însă că, prin indicarea producătorului, poate a salvat alte vieţi. Premierul Dacian Cioloş a reacţionat la atitudinea lui Achim Irimescu, declarând că ministrul Agriculturii nu ar fi trebuit să comunice numele firmei Brădet în scandalul copiilor îmbolnăviţi în Argeş dacă nu avea toate elementele, reproşându-i că în acest caz a comunicat prea repede.

Cei doi miniştri gafeori sunt încă în Guvern.

Ieri, Dacian Cioloş a cerut demisia Ministrului Culturii, pe fondul scandalului de la Opera Naţională.

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu a schimbat în ultimele săptămâni nu mai puţin de patru directori ai Operei: George Călin, Tiberiu Soare, Vlad Conta şi din nou George Călin. Călin a fost demis din nou de Ministrul Vlad Alexandrescu, joi, 21 aprilie, la solicitarea angajaţilor ONB, care au protestat faţă de repunerea în funcţie la Operă a unui manager corupt, potrivit Mediafax.

Problemele au apărut în urma neînţelegerilor dintre corpul de balet al ONB, în frunte cu coregraful Johan Kobborg şi fosta conducere a instituţiei de cultură, dirijorii Tiberiu Soare şi Vlad Alexandrescu.

Premierul trimite Corpul de control la Operă pentru a verifica modul în care s-au utilizat banii

Premierul Dacian Cioloş va trimite Corpul de control la Opera Română pentru a verifica modul în care s-a făcut managementul şi în care s-au utilizat fondurile, au declarat, miercuri, surse guvernamentale, informaţia fiind confirmată de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

"Există acolo o problemă de management, de aceea ministrul Vlad Alexandrescu a schimbat directorul. Există o problemă de management, probleme de utilizare a fondurilor şi trebuie să vadă cineva, să facă acest control", au declarat surse guvernamentale, citate de agenţia de presă.

Dan Suciu a confirmat informaţia, precizând că ancheta va fi demarată săptămana viitoare

Vlad Alexandrescu, scrisoare către Cioloş: "În România, instituţiile de cultură sunt anchilozate"

Vlad Alexandrescu a afirmat că a întâmpinat o "rezistenţă opacă la schimbarea structurală pe care a încercat să o iniţieze, să o dezvolte şi să o pună în practică în instituţiile de cultură din România".

Alexandrescu a precizat că dezideratul său de-a lungul mandatului în Cabinetul Cioloş a fost "să scoată managementul instituţiilor publice de cultură dintr-o stare anchilozată şi letargică".

Vlad Alexandrescu scrie despre demersurile sale în ceea ce priveşte patrimoniul naţional, despre reuşita înscrierii sitului argheologic de la Roşia Montană în Lista UNESCO în timpul mandatului său, cât şi despre campania pentru achiziţia lucrării "Cuminţenia Pământului" de Constantin Brâncuşi.

Alexandrescu redă în scrisoarea adresată premierului Cioloş şi realizările sale din timpul mandatului în domeniul cinematografiei: "Peste câteva zile, la Cannes, urma să semnez, o nouă convenţie între CNC-ul românesc şi CNC-ul francez. De asemenea, concursul CNC va avea un nou regulament, iar sălile de cinema din România vor beneficia prin programul «Oraşe europene» de o relansare a ideii de cinematografie de artă. Aceasta ilustrează doar o parte din marele şantier dedicat filmului derulat în mandatul meu".

Alexandrescu enumeră factorii care au dus la escaladarea situaţiei de la Opera Naţională Bucureşti, "una dintre instituţiile publice de cultură care s-au dovedit cel mai rezistente la o funcţionare modernă, europeană", după cuvintele fostului ministru, demonstrând o "problemă gravă a sistemului".

"Je suis Vlad" - campanie de susţinere pe Facebook

Vlad Alexandrescu este susţinut de mai multe personalităţi din lumea culturii şi a societăţii civile precum: jurnalista Luiza Vasiliu, activistului Claudiu Crăciun, antreprenorul Cosmin Alexandru şi Dan Perjovschi.

Claudiu Crăciun, lector universitar la catedra de ştiinte politice si studii europene a Facultăţii de Ştiinţe Politice, tânăr implicat politic care-i mereu "pe metereze" la protestele democratice, spune într-un mesaj publicat pe Facebook: "După eşecul răsunător al proiectului salarizării unitare, premierul Cioloş mai face o prostie majoră, îi cere demisia ministrului Vlad Alexandrescu. Cred că este singurul ministru din acest guvern care îşi merita mandatul şi a încercat să se ridice la înălţimea aşteptărilor. Acest gest nu poate fi imputat partidelor «mari şi rele» ci amatorismului şi confuziei lui Dacian Cioloş. Acest guvern este atât de slab încât nici nu merită să ieşi in stradă pentru a-l da jos."

Un protest de susţinere a lui Vlad Alexandrescu, ce stă sub semnul sloganului "Je suis Vlad", era anunţat pentru aseară, la ora 19:00, în faţa Guvernului României. De asemenea, în spaţiul public a început să circule deja o scrisoare adresată premierului Dacian Cioloş pentru a-l meţine pe Alexandrescu în cabinetul său.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb