Cioloş l-a denunţat pe Ciolacu la Parchetul General, în scandalul Roşia Montană

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 12 martie

Roşia Montană (Sursa foto www.gabriel resources.com)

Roşia Montană (Sursa foto www.gabriel resources.com)

English Version

Fostul premier Dacian Cioloş, actual europarlamentar din partea Reper, a solicitat, ieri, printr-un denunţ, Parchetului General să înceapă cercetarea penală împotriva premierului Marcel Ciolacu pentru declaraţiile acestuia privind speţa Roşia Montană, declaraţii care ar fi dus la manipularea bursei de la Toronto, unde preţul acţiunilor Gabriel Resources a crescut în luna februarie cu 93% pe volume mari de vânzări.

Dacian Cioloş a spus: "Nu pot să accept ca cetăţean, ca român, ca europarlamentar REPER, ca un demnitar al statului român, prin declaraţii şi acţiuni pe care le face să afecteze interesele românilor şi a statului român. (...) Marcel Ciolacu nu e doar un politician care încearcă prin orice mijloace să obţină voturi şi să atragă atenţia, ci e în primul rând, în momentul de faţă - cel puţin pe hârtie, un demnitar al statului român, primn-ministru al Guvernului şi prin ceea ce face şi ce a făcut în această calitate a dăunat profund intereselor României şi intereselor cetăţenilor. Prin antepronunţarea privind decizia unui tribunal de arbitraj internaţional, (...) ne-am prezentat peste tot în lume ca o ţară defetistă, care acceptă o înfrângere înainte ca ea să fie exprimată, dar mai mult decât atât această antepronunţare a premierului şi declaraţiile lui defetiste au avut un impact pe bursă, nu doar în Toronto unde este listată Roşia Montană Gold Corporation, ci şi pe bursa din România, pentru că sunt companii din ţara noastră care au cumpărat acţiuni la bursa din Toronto, au făcut cunoscut publicului acest lucru şi valoarea acţiunilor lor pe bursa din România a crescut artificial doar pentru că ei au cumpărat acţiuni la Toronto. (...) Lucrurile acestea nu pot să rămână aşa, e important să vorbim despre ele. Nu te mai poţi juca politic în an electoral cu emoţiile românilor, cu interesele lor şi să îţi baţi joc de societatea civilă care a ieşit în stradă şi care e singura care a apărat cu demnitate România. (...) Am încredere în justiţia din România că va face lumină în acest caz. (...) E important ca Marcel Ciolacu să răspundă pentru ceea ce a făcut, indiferent dacă a făcut-o premeditat sau nu. Ba mai mult, e mai grav dacă a făcut-o fără premeditare, pentru că asta înseamnă prostie din partea prim-ministrului".

Domnul Cioloş a precizat că de luni de zile este demonizat de maşinăria de comunicare şi de propagandă a PSD şi a lui Marcel Ciolacu plătită din bani publici, pentru că a avut curajul să depună dosarul de înregistrare a Roşiei Montane în Patrimoniul mondial UNESCO şi a afirmat: "În cele din urmă, s-a dovedit că exact acest lucru a fost în avantajul României şi a ajutat ca România să câştige acest proces pe care l-a intentat la Tribunalul de Arbitraj Roşia Montană Gold Corporation şi Gabriel Resources".

Referitor la posibilitatea atacării de către compania canadiană Gabriel Resources a deciziei tribunalului internaţional de arbitraj, Dacian Cioloş a spus: "Din ce au explicat avocaţii există procedural posibilitatea ca Gabriel Resources să facă apel, însă e foarte greu să mai obţină întoarcerea decizie pe fond, pe conţinut. Pot să sesizeze procedura administrativă, pot eventual să vină cu alte elemente pe care nu le-au depus la dosar până acum, dar pe baza elementelor depuse la dosar, din câte am înţeles, decizia tribunalului este una definitivă şi executorie. Dosarul ar mai putea fi deschis doar dacă, pe ultima sută de metri, după ce tribunalul s-a exprimat, Gabriel Resources să mai vină cu anumite elemente esenţiale în această cauză. Procedural există posibilitatea unui recurs, dar din punct de vedere al schimbării deciziei este foarte puţin probabil ca aceasta să fie schimbată".

Amintim că vinerea trecută, tribunalul de arbitraj internaţional de pe lângă Banca Mondială a respins cu majoritate de 2 la 1 pretenţiile companiei canadiene Gabriel Resources privind plata unor despăgubiri de statul român pentru stoparea proiectului minier de la Roşia Montană. Motivarea hotărârii ar urma să fie publicată după 20 de zile de la pronunţare, după ce părţile din proces ar urma să se pronunţe cu privire la datele şi pasajele care ar urma să nu fie divulgate publicului.

Decizia instanţei arbitrale a părut surprinzătoare prin prisma faptului că pe tot parcursul lunii februarie premierul Marcel Ciolacu şi ministrul de finanţe Marcel Boloş au lăsat să se înţeleagă că ţara noastră va pierde acest proces şi ar urma să plătească despăgubiri de aproape 6,7 miliarde dolari.

Opinia Cititorului ( 23 )

  1. sunt companii din ţara noastră care au cumpărat acţiuni la bursa din Toronto, au făcut cunoscut publicului acest lucru şi valoarea acţiunilor lor pe bursa din România a crescut artificial doar pentru că ei au cumpărat acţiuni la Toronto

    Ciolos asta e un circar. asa a fost si cand a fost la guvernare. numai circ si scandal. si cand ma gandesc ca l-am votat cu 2 maini.

    noroc sa demonstrezi ca niste declaratii cum ca pierdem arbitrajul au fost facute cu scopul de a manipula bursa. e imposibil. dc il prinde pe ciolacu cu actiuni gabriel, atunci da, dar nu cred ca-i asa de prost nimeni.

    imi amintesc trump ce salta bursa americana cu declaratiile lui. poti demonstra ca a profitat personal? nu. asa ca , mucles. 

    1. Nu cunosti legea.

      Intr-o tara in care se respecta legea, Ciolacu ar fi deja dupa gratii, indiferent ca ar fi avut sau nu actiuni la Rosia Montana. Consilierii lui ar trebui sa-i tina de urat acolo. 

      O cunosc suficient ca sa nu fi pus botul la BRK. sa inteleg ca orice zice ciolacu e un risc sa fie invers. orice investitor cu mintea la cap intelege ca un rezultat al unui proces/meci etc e incert. si nu te poti lua dupa declaratii de preasa facute inainte. e ca si cum ai da in judecata pe hagi ca a spus ca vor castiga meciul cu x si tu ai pariat pe x, dar ei au pierdut.

      într o tara normala ciolos si usr ul erau la puscarie pentru trădare

      Tu crezi ca legea e dupa cum ti-o inchipui tu.

      Iata cum defineste legea manipularea: 

      "(5) Manipularea pieţei înseamnă: 

      .... 

      c) diseminarea de informaţii prin mass-media, inclusiv internet sau prin orice alta modalitate, care da sau ar putea sa dea semnale false sau care induc în eroare asupra instrumentelor financiare, inclusiv diseminarea zvonurilor şi stirilor false sau care induc în eroare, în condiţiile în care persoana care a diseminat informaţia stia sau trebuia sa ştie ca informaţia este falsa sau induce în eroare." 

      Intre ziua deciziei instantei arbitrale si ziua pronuntarii sentintei, premierul Marcel Ciolacu a declarat public (in mod categoric, nu ipotetic) ca vom pierde procesul in dosarul Rosia Montana si ca vom fi obligati sa platim 2,5 pina la 6 miliarde de euro. 

      Ipostaza de premier il plaseaza pe Ciolacu in pozitia de sursa credibila - este improbabil ca premierul unei tari sa disemineze informatii care se pot dovedi false dupa doar o saptamina (Ciolacu era unul dintre cei care stiau ca, de fapt, el nu detine informatia pe care o disemineaza). 

      Ciolacu a dat impresia ca detine informatii privilegiate si diseminindu-le, elimina inegalitatea accesului la ele.. 

      Declaratiile lui au influentat atit pretul actiunilor Rosia Montana cit si volumul tranzactionat; conform unor evaluari aproximative, speculatorii romani au pierdut circa 30-40 de milioane de euro (unii si-au pierdut tot capitalul). 

      Legea califica declaratiile lui Ciolacu drept manipulare de piata, fara sa mai fie nevoie sa fie dovedita legatura lui cu un prezumtiv beneficiar.Pedeapsa pentru manipulare de piata este de la 2, la 4 ani de inchisoare; de exemplu, Lakis a fost condamnat la 3 ani si jumatate pentru manipulare de piata.

      Decizie dumnealui de a prezenta in Mod pesimist rezultatul hotararii tribunalului Este absolut corecta deoarece intr un raportului financiar Este necesara luarea unei decizie in privinta formarii de provizioane in cazul in Care exista un risc majoritar de oierdere a disputei juridice, cum era acest caz. Aceasta pozitie aduce de asemenea invidie. DIN partea cancelarului Scholz a carui prestatie in cazul Wirecard l ar putea costa realegerea in functie pentru urmatorul Mandat. Acolo tribunalul bavarez a ajuns in Procesul penal deja la concluzii elucubrante cum ar Fi aceea ca Dr. Braun datorita unei idile cu secretara Nu poate Fi eliberat DIN inchisoare fiindca exista pericolul de a disparea...La aflarea adevarului prin aducerea la suprafata a ilegalitatilor comise de Consiliul de Supraveghere sansele de a Fi reales vor scadea drastic, domnia sa facand modificari legislative pentru cauze inexistenta Care Au du's la scandalul Wirecard Si lasand alte Paragrafen legislative nemodificate Si Care in momentul de Fata sunt folosite pentru a pacali actionarii prin aceleasi tertipuri folosite Si in 2020 de catre un ansamblu de notari, avocati, membri ai consiliului de Supravegherre.

      mingea este acum in curtea justitiei romane ! de asta ma tem cel mai tare !

      Nu, asta cu provizioanele e o prostie:

      1. ca sa faci provizioane bugetare trebuie ca ele sa figureze in legea bugetului, ceea ce nici vorba sa poata fi facut intr-o saptamana; 

      2. ca sa faci provizioane nu ai nevoie sa faci declaratii publice prostesti, intre declaratii si provizioane nu e nici o legatura.

      Deci, ce urmaresti cu astfel de minciuni? 

      Opinia Dvs trebuie respectata, Insa Procesul pentru ajutor de Stat la Oltchim, micaorarea capitalului social Al Petrom Si demisia domnului Treichl Si ulterior a domnului Spalt sunt certitudini, care VA comfirma fara drept de tagada faptul ca exista Si o doza probabilistica de a VA insela Mai mult Decat a avea dreptate. Ce urmarim e intr adevar o intrebare Buna, poate satisfactia unei logici confirmate de un for de conducere, o Mana de ajutor pentru o decizie Care altfel luata ar cauza prejudicii Nu numai de reputatie Si Nu in iultimul Rand o verificare zilnica a faptului ca setea de invatare Si performanta a ramas la nivelul tanar cercetator dornic de afirmare..

      Ai spus ceva?

      insa oamenii maturi le trateaza cu indiferenta neintelegand faptul ca in orice propozitie verbul prezinta schimbare Si implicit disponibilitatea de se adapta:-)

      Tu chiar ai vrea sa spui ceva?

    De fapt asta e cheia de bolta ! licenta sociala ! cu ea faci sau desfaci orice hotie facuta de guvernele romaniei care au vandut rosia montana pe spagi grase sau snp petrom ! cu licenta sociala poti revoca privatizarea petrom fara probleme ! dar nu se vrea ! toti au stiut si au tacut ca c------atii in iarba ! sa dai resursele de petrol si gaze ale statului roman fara licenta sociala este dovada furtului ! a semnat parlamentu, guvernu, adrian nastase, toti stiau ca e furt

    prin anuntul facut de dna avocat leaota cu privire la licenta sociala cpi a aratat romaniei calea prin care sa-si recupereze snp petrom din mainile austriecilor de la omv ! avem un precedent clar, mai e nevoie de patrioti adevarati ! atat ! 

    cu 5 milioane de euro cumperi firma rmgc de pe bursa

    o cumperi si o inchizi ! cu 5 milioane de euro la pretul de 2 centi canadieni cat este acum o poti cumpara si inchide fara probleme !!! 

    Foarte bine, să înceapă să se denunte unii pe alții, dar nu cred că are nimeni curaj să-i și condamne.Dar toate au inceput

    1. Eu nu inteleg de ce iti trebuie curaj sa bagi la parnaie niste infractori.

      Cand infractorul e chiar seful cel mare cred ca-ti trebuie putin curaj

      Cunosc un caz in care reclamantul care castigase procesul contra infractorului, a dat in judecata politia pentru ca refuza sa-l aresteze.

    Lucrurile isi urmeaza deja fagadul normal, stirea a ajuns la Frankfurt...

    Der Goldpreis notiert weiterhin auf einem Rekordhoch und nähert sich der Marke von 2.200 Dollar. Die Aktien der Goldproduzenten springen mittlerweile auch an. Doch es gibt eine Aktie, die erlebte am gestrigen Tag ein Desaster. Hier hatten einige auf einen positven Ausgang eines Gerichtsverfahrens spekuliert – und wurden enttäuscht. 

    Die Rede ist von Gabriel Resources. Die Aktie brach gestern kurz nach Handelsaufnahme in Kanada um 95 Prozent ein und konnte sich auch nicht wieder erholen. Es geht um die Rosia Mine in Rumämien. Gabriel Resources versucht seit Jahren die Mine zurück in Produktion zu bringen. Es sollte die größe Tagebau-Goldmine Europas werden. Doch der Staat Rumänien, der mit 20 Prozent an dem Projekt beteiligt ist, hat seine Unterstützung für das Projekt bereits im Jahr 2014 zurückgezogen. Der Grund: Monatelange landesweite Prodeste gegen das Projekt. Daraufhin zog Gabriel Resources vor Gericht und forderte 4,4 Milliarden Dollar Schadenersatz von Rumänien. In den vergangenen Tagen und Wochen mehrten sich die Spekulationen, dass Gabriel die Klage gewinnen würde. Selbst in der rumänischen Regierung wurden Stimmen laut, die Gabriel siegen sahen. Doch die Entscheidung fiel gegen Gabriel Resources aus. Allerdings – und das sollte man auch erwähnen – war die Entscheidung des Gerichts nicht einstimmig, sondern ein 2:1-Urteil. Theoretisch kann Gabriel die Entscheidung noch anfechten in einem so genannten Nichtigkeitsverfahren. Ob man diesen Schritt gehen will.... 

    1. Prețul aurului rămâne la un nivel record și se apropie de pragul de 2.200 de dolari. Stocurile producătorilor de aur cresc acum și ele. Dar există un stoc care a suferit un dezastru ieri. Unii au speculat cu privire la un rezultat pozitiv al procedurilor judiciare - și au fost dezamăgiți.

      Vorbim despre Gabriel Resources. Acțiunile s-au prăbușit cu 95 la sută la scurt timp după începerea tranzacționării în Canada ieri și nu a putut să-și revină. Este vorba despre Mina Rosia din Rumemian. Gabriel Resources încearcă de ani de zile să readucă mina în producție. Trebuia să fie cea mai mare mină de aur în aer liber din Europa. Însă statul României, care deține un pachet de 20 la sută în proiect, și-a retras sprijinul pentru proiect în 2014. Motivul: Luni de proteste la nivel național împotriva proiectului. Gabriel Resources a mers apoi în instanță și a cerut României daune în valoare de 4,4 miliarde de dolari. În ultimele zile și săptămâni au crescut speculațiile că Gabriel ar câștiga procesul. Chiar și în guvernul României au existat voci care l-au văzut pe Gabriel câștigând. Dar decizia a mers împotriva Gabriel Resources. Totuși – și acest lucru trebuie menționat – decizia instanței nu a fost unanimă, ci un verdict 2:1. Teoretic, Gabriel mai poate contesta decizia în așa-numitele proceduri de nulitate. Fie că vrei să faci acest pas

      ... 

      Nici o legatura cu cazul.

    Ciolos inventeaza tot felul de prostii, doar l-or mai baga si pe el cineva in seama, nicio sansa

    1. Cand cineva are dreptate, dreptatea trebuie bagata in seama. Ciolos are dreptate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb