CIPRIAN TELEMAN: "România nu renunţă la ideea de a deveni membru în ERCI"

S.B.
Miscellanea / 6 mai 2021

"România nu renunţă la ideea de a deveni membru în ERCI"

Ministrul Cercetării, Ciprian Teleman afirmă că România nu renunţă la ideea de a deveni membru în European Research Infrastructure Consortium (ERCI), după ce ţara noastră nu a fost inclusă ca membru fondator în acest Consorţiu. Ministrul a declarat pentru News.ro că nu consideră un "eşec" neincluderea Laserului de la Măgurele în proiectul paneuropean de cercetare Extreme Light Infrastructure, potrivit news.ro.

"Eu am văzut că presa spune "eşec". Nu e un eşec, infrastructura e în construcţie. O parte a ei livrează rezultate, încă nu a fost instalată componenta Gamma, ultima parte din proiect, dar ea va fi instalată. A fost livrată parţial de compania Vega", a declarat, joi , pentru News.ro,, ministrul Cercetării, Ciprian Teleman.

Teleman a explicat şi la ce se referă atunci când a vorbit despre "neîncredere apărută între parteneri" în etapele finale ale proiectului.

"Mă refer la parametrii pe care infrastructura contractată trebuia să-i furnizeze, pe de o parte, pe de altă parte la neîncredere privind capacitatea echipei de proiect de a încheia proiectul la timp. De toate părţile am remarcat că a existat neîncredere: şi din partea furnizorilor, şi a beneficiarilor. De acum înainte noi avem un rol activ pentru a recâştiga această încredere, derulând etapele proiectului până la capăt, adică până în mai 2023, şi livrând proiectul în parametri şi, de asemenea, demersuri pentru ca România să devină membru al Consorţiului", a adăugat ministrul Cercetării.

Ciprian Teleman a explicat şi că decizia privind excluderea României a fost luată din luna februarie, iar abia acum a fost comunicată în Jurnalul european.

"Noi am avut discuţii înainte de această decizie încercând să devenim membru fondator observator, am primit un răspuns că până la înfiinţarea formală a Consorţiului cererea noastră va fi respinsă, dar după ce Consorţiul va fi înfiinţat oficial, România va fi invitată să facă paşii necesari pentru a deveni membru în Consorţiu. Dialogul e deschis pentru a deveni membri în Consorţiu în maxim trei ani de zile", a mai declarat Ciprian Teleman pentru News.ro.

Laserul de la Măgurele a fost exclus din proiectul paneuropean de cercetare Extreme Light Infrastructure (ELI) la aproape un an de când a fost declarat de Guvern obiectiv special de interes naţional. Ministrul Cercetării Ciprian Teleman afirmă că printr-o decizie din februarie, România nu a fost inclusă în consorţiu cu statut de membru fondator observator, în ciuda eforturilor diplomatice, dând însă asigurări că echipele de proiect rămân în contact cu ceilalţi actori implicaţi şi că ELI ERIC va beneficia în continuare de suportul României ori de câte ori va fi solicitat.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. lăudat să nu mergi cu sacul dezlegat....!!!

    o excelenta ocazie ca Romania sa desfasoare propriile studii pe cont propriu, fara partajarea rezultatelor descoperirilor cu ceilalti :) Si , Doamne iarta-ma, dar se stie ca mintile din Romania sunt net superioare celor din alte tari!

    am o vaga banuiala ca nu Romania a pierdut din situatia aceasta , ci ERCI - dar ramane sa vedem cum se desfasoara situatia.  

    in Romania e pivotul, centrul de greutate al acestui proiect ... nu in alte tari de buzunar gen Ungaria sau Cehia.

    Romania sa faca bine si sa inteleaga, sa integreze aceasta perspectiva. Miezul cunoasterii e la noi, nu la altii.  

    cu tot respectul pentru adevar nu inteleg nimic

    am infiintat un minister al cercetarii cu niste obiective , presupun 

    primul mare esec, cel ref la Magurele este comentat de catre ministru ca fiind eronat inteles si interpretat de catre presa??! 

    cu alte cuvinte , domnul ministru vrea sa integem ca un accident rutier este o normalitate si face parte dintr-o evolutie pozitiva! 

    in regula 

    concluzionez ca toata judecata si logica, liber aplicata/folosita in viata cotidiana, este un fals care trebuie vazut exact invers 

    in context tr sa intelegem ca toata evolutia socio-economica a Romaniei este spre binele tarii si locuitorilor sai 

    deci lumea s-a pus cu fundul in sus inspre binele noastru?

    pe bune? 

    Sa ne uitam spre viitor pentru ca prezentul ne ofera doar esecuri. Criticau PSD-ul care a atras 300 milioane iar chiflele astea USR-iste au reusit excluderea din proiectul european. Cam asta fac cu orice gestioneaza. Aviz boilor care ii voteaza!

    1. usr-plus... nu afirm , dar doar observ.

      cam actioneaza pe o baza continua impotriva intereselor Romaniei... si nu inteleg de ce. Parca ar exista sa distruga Romania, nu sa o salveze.  

      Conform ideilor lor trebuia pana acum sa curga cu sutele de proiecte si cu zecile de miliarde.  

      Tot ce vad e o Romanie din ce in ce mai contradictorie si mai minimala/neimportanta pe scena europeana.

      De ce?  

      ce nu poate fi distrus trebuie vandut!!!

      asta este politica USR+ = nimic!!!! 

      niste tradatori, vanzatori de tara si de neam!!! 

      BARNA & CO sunt cei mai verosi tradatori de neam din politica romaniei di ultma 100 de ani!

      afirmatia este verificabila si demonstrabila!!!!~ 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb