Secretarul general al ONU Antonio Guterres va reuni părţile în conflictul cipriot în perioada 27-29 aprilie la Geneva pentru o "întâlnire informală", a anunţat ieri serviciul său de comunicare, citat astăzi de France Presse, conform Agerpres.
"Scopul reuniunii va fi să stabilească dacă există un teren comun pentru ca părţile să negocieze o soluţie durabilă la problema Ciprului într-un orizont previzibil", a precizat el într-un scurt comunicat.
Această întâlnire, care îi va reuni pe şeful ONU, cele două părţi în conflict, precum şi Turcia, Grecia şi Marea Britanie - "garanţii" independenţei Ciprului din 1960 - a fost prevăzută la un moment dat în februarie, apoi pentru martie, informează Agerpres.
În ultimele luni, emisarul ONU pentru Cipru, Jane Holl Lute, şi-a intensificat navetele între cele două părţi.
Ultimele negocieri oficiale între ciprioţii-greci şi ciprioţii-turci desfăşurate sub egida ONU au eşuat în iulie 2017. Turcia, Grecia şi Marea Britanie au făcut deja parte din ele.
Ciprul este divizat de la invazia unei treimi din nord de către armata turcă în 1974, ca reacţie la o lovitură de stat vizând ataşarea insulei la Grecia. Acest mic teritoriu, denumit "Republica Turcă a Ciprului de Nord" (RTCN), este recunoscut doar de Ankara.
Ales în octombrie, liderul RTCN, Ersin Tatar, este mai degrabă în favoarea unei soluţii cu două state decât a reunificării Ciprului.
Republica Cipru, singura recunoscută la nivel internaţional, este membră a Uniunii Europene şi îşi exercită autoritatea asupra părţii de sud a insulei mediteraneene.
La sfârşitul lunii ianuarie, Antonio Guterres a declarat presei că reuniunea planificată va avea loc "fără condiţii prealabile". "Primul pas este să îi reunim, să îi ascultăm şi să vedem rezultatul acestei discuţii", a explicat el atunci.