Dacă se desfăşoară doar în cerc închis, de la o funcţie birocratică la alta şi de la un post de vătaf sau altul, circulaţia elitelor nu este nimic altceva decât dovada şi explicaţia statului profund, paralel dinamicii sociale şi politice.
Circulaţia de tip revolving door a elitelor este proba separării societăţii într-o clasă foarte restrânsă de privilegiaţi şi rentieri, pe de o parte, şi restul populaţiei, pe de altă parte, egală în sărăcie şi în lipsa de şanse şi permanent supusă controlului şi supravegherii elitelor.
Orice orânduire socială respectă acest model - de la sclavagism, la feudalism, la fascism/nazism şi la comunism, până la actuala "ordine mondială liberală bazată pe reguli".
Populaţia non-elitistă este peste tot şi mereu egală în dreptul de a căuta o viaţă întreagă plăcerea ieftină şi de a evita cu insucces durerea şi suferinţa, ipotecându-şi forţa de muncă, destinul şi, mai nou, părţi din corp sau ani de tinereţe - ambele "libertăţi" fiind cu cinism exploatate de elitele ne-mandatate ale sistemului în propriul profit.
Globalismul ca ideologie şi tip de organizare socială este, pur şi simplu, rezultatul unei asemenea contra-selecţii a elitelor.
Plecând de la mitul fals al intenţiilor benevolente şi al rezervorului de competenţe înalte de care ar dispune, se consideră că organizaţiile globale sunt cele mai potrivite pentru a se ocupa de marile probleme globale ale omenirii. În afară de răspunsul mereu inadecvat la problemele concrete ale unei comunităţi sau naţiuni, organizaţiile globale au şi marele defect că nu sunt mereu compuse din înzestraţi şi merituoşi, ci şi din mulţi impostori, din purtători ai unor etichete de false competenţe şi mincinoase specializări, din politicieni fără har şi onestitate, din persoane aflate în conflicte de interese şi din exponenţi ai neomedievalilor care deţin puterea economică şi controlul resurselor, care ghidonează, direct sau indirect (prin ONG - uri militante, de exemplu) organizaţiile globale. În plus, multe crize globale sunt inventate, pentru a crea duşmani globali şi, deci, nevoia de salvatori globali, iar cele mai grave crize sunt cauzate de prostia liderilor sau a influencerilor globali.
În timp ce lumea se afundă în tiranie, război "sustenabil", foamete şi penurie de apă, giga-companiile de tehnologia informaţiei au făcut din vânătoarea de "ştiri false" şi din "diversitatea sexuală" principalele "valori ale comunităţii". Google are lichidităţi de 120 de miliarde de dolari cu care nu ştie ce să facă, pe moment - exceptând, probabil, lucrul intens la betonarea identităţii digitale pentru to(n)ţi şi la inteligenţa artificială (ironic, nimeni nu se preocupă de reducerea sau neutralizarea prostiei naturale ori de ruperea sforilor cu care lumea este păpuşată de elite false). Facebook a aruncat pe fereastra digitală 100 de miliarde de dolari pentru a construi lumea simulată intitulată metavers - un eşec de business monstruos. Bill Gates vrea să rezolve problema sănătăţii celor 8 miliarde de pământeni obligându-i la injectare periodică şi multiplă cu seruri "imunizatoare", în dispreţul imunităţii naturale. În concepţia sa de expert, problema foametei globale s-ar rezolva prin carnea artificială şi consumul de insecte, iar problema schimbărilor climatice s-ar rezolva cu împrăştierea de praf de cretă în atmosferă. În acest timp, Elon Musk face glume proaste şi progamări false ale unor lupte în cuşcă împotriva lui Zuckerberg.
Cam aşa arată elita globală contemporană. Cam de aici vin banii şi, implicit, programele de remodelare a lumii, cu care sunt alimentate organizaţiile globale. Cam de aici provin vătafii cu care sunt împănate organizaţiile globale, înfipţi pe posturi de experţi şi elite specializate în salvarea omenirii de la crizele globale, fabricate sau cauzate din prostie de tipi ca cei de mai sus.
Lumea, în mod paradoxal, a ajuns să vadă refugii sau modele de urmat în regimul autoritar al lui Putin şi în dictatura chinezească a lui Xi Jinping. Noul bloc economic şi militar, opus Occidentului Colectiv, este BRICS, un conglomerat de state în curs de dezvoltare bazate economic pe China şi militar pe Rusia, la care se adaugă resursele energetice ale Iranului şi ale Arabiei Saudite (toate nişte luminoase democraţii, desigur ...) devine pe zi ce trece o atracţie irezistibilă. Acest bloc conţine deja mai mult de jumătate din statele şi populaţia lumii. Orbiţi de acest miraj, oamenii nu observă că primul stat din lume care a introdus obligativitatea "imunizării" cu serurile experimentale ale plademiei a fost Rusia şi că tot Rusia a introdus pentru prima dată în lume moneda digitală a băncii centrale, care va elimina proprietatea şi libertatea individului concret. Şi lumea uită cine este şi ce planuri totalitare de viitor are China...
A nu se înţelege greşit. E foarte probabil că apariţia unui bloc economic şi ideologic comparabil cu aşa-numitul Occident Colectiv va determina o reechilibrare a forţelor şi o revenire la rezonabilitate şi luciditate în interiorul vechilor democraţii de tip euro-atlantic. Dar nu se poate înlocui un sistem care are tendinţe autoritariste mai mult sau mai puţin vizibile (civilizaţia occidentală de azi) cu un sistem totalitar invederat, care nici măcar nu ascunde iliberalismul şi prioritatea drepturilor colective asupra drepturilor şi libertăţilor individuale (modelul chinezesc sau teocraţia iraniană ori saudită).
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.09.2023, 12:07)
Timpurile bune fac oameni slabi . Oamenii slabi aduc timpuri grele. Timpurile grele fac oameni puternici. Oamenii puternici aduc timpuri bune.
Ghici in ce etapa e occidentul si si Romania? Parerea mea e ca suntem in a doua etapa. Am avut vremuri bune oamenii s-au muiat si iata ca din cauza asta acum avem timpuri grele.
Pt ca n-avem lideri calumea , nici in romania, nici in europa, nici in uk, nici in america.
cine sa-i faca fata la xi sau la putin? macron, care se epileaza si penseaza, si fardeaza?, scholtz care nu-i in stare sa-si tina economia pe linie de plutire? biden care uita pt ce a venit in europa? poate iohannis dar stai ca el e mereu in concediu?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.09.2023, 16:08)
Pleci de la o zicală, pe care o iei de bună și de acolo îți construiești un model absolut eronat al realității.
România nu este o parte a Occidentului, iar acesta nu se află în etapa pe care o crezi dumneata.
România e o colonie economică a Occidentului din care se extrage multă valoare și se adaugă infim de puțină.
Timpurile grele nu fac oameni puternici. Timpurile grele se datorează unor șmecheri care-i fură pe niște fraieri. Fraierii nu devin mai puternici, ci mai sleiți, mai traumatizați și mai lipsiți de putere decât erau înainte.
Dacă timpurile grele făceau oameni puternici, fostele colonii din Africa dictau politica actuală a lumii și nu vechi lor colonizatori.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.09.2023, 17:34)
fiecare are dreptul la o parere. dc te crezi colonie aia vei fi. eu zic ca suntem parte a occidentului cu nimic mai putin decat italia, franta, spania sa, pana la urma am facut toti parte din imperiul roman, lb romana s-a format din latina. romanii s-au format din daci si romani. intotdeauna am fost in europa. aici e locul nostru, pt ca suntem in parte romani, la fel cu cam toate popoarele europei ce au fost imperiul roaman.
acum ca unii din nu stiu ce motive se simt cumva inferiori sau colonizati, cred ca-i doar o parere personala.
companiile vor sa ia cota de piata. asta-i in firea lucrurilor. dedeman se va extinde la extern,la ungurisi sarbi rds-rcs s-a extins deja in spania, asta inseamna ca-i colonizam pe unguri sau spanioli? nu. it's just bussiness.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.09.2023, 21:30)
Mulți se visează succesorii Romei și puțini realizează că-s urmașii sclavilor ei.
Spania, Franța, Italia și cam tot vestul Europei către care vă uitați cu adorație sunt foste puteri colonialiste responsabile de genocidul și înrobirea a milioane de oameni pentru beneficiul exclusiv a unei mâini de oameni din conducerile lor. Cu toate bunele și relele noastre, măcar noi nu avem aceste păcate odioase în trecutul nostru.
P.S. Aveți un mod bizar de a vedea viața. Trăiți se pare cu impresia că dacă vă închipuiți ceva și credeți cu tărie în acel lucrul, delirul cumva se va manifesta magic în realitate. Îmi pare rău să vă dezamăgesc dar nu așa funcționează Universul.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.09.2023, 21:39)
În capitalism populația non-elitistă, cei 99%, descrisă de autor se numește Proletariat, sau Muncitorime dacă preferați al doilea termen. Elita, cei 1%, se numește Burghezie.