Pachetul majoritar al "Cirque du Soleil" din Canada a fost cumpărat de fondul american "TPG Capital" LP şi conglomeratul chinez "Fosun Capital Group", în cadrul unei tranzacţii care dă companiei o valoare de 1,5 miliarde de dolari.
În opinia unor analişti, această tranzacţie poate semnifica "apusul unei ere", respectiv deschiderea porţii către o activitate mult mai largă a trupelor de acrobaţi ai circului în China.
"Credem că piaţa este pregătită pentru noi", a declarat directorul executiv al companiei, Daniel Lamarre.
Grupul "Fosun" este controlat de miliardarul chinez Guo Guangchang, investitorul poreclit "Warren Buffet al Chinei". Totuşi, extinderea "Cirque du Soleil" în China ar putea fi dificilă în condiţiile în care această ţară are o lungă tradiţie în domeniul acrobaţiei.
În 2012, "Cirque du Soleil" a fost nevoit să pună punct unui contract pe zece ani în Macao, după trei ani şi jumătate în care vânzările de bilete au fost slabe. Un an mai târziu, un turneu al acestui circ în China s-a încheiat într-un mod jenant. O fotografie celebră din perioada protestelor de la Tiananmen, din 1989 (un activist pro-democraţie care s-a pus în faţa unui tanc) a apărut pe ecrane în spectacolul "Cirque du Soleil", în cadrul unui montaj referitor la drepturile civile, şocând publicul. Imaginea interzisă în China a fost ulterior eliminată din spectacol.
"Cirque du Soleil" este o companie care se confruntă cu dificultăţi. În 2012, societatea canadiană a făcut disponibilizări masive şi şi-a redus cheltuielile cu aproape 100 de milioane de dolari. Vânzările "Cirque du Soleil" din turneele europene au scăzut cu 37% în 2013, la 59 milioane de dolari.
După vânzarea pachetului majoritar, "Fosun" va avea în proprietate 20% din "Cirque du Soleil", TPG - 60%, iar fondul de pensii Caisse de dépôt et placement du Québec - 10%. Întreprinzătorul canadian Guy Laliberté, fondatorul "Cirque du Soleil", va păstra 10% din companie.