"Citigroup": Preţul minereului de fier va coborî sub 60 de dolari tona în 2015

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 noiembrie 2014

"Citigroup": Preţul minereului de fier va coborî sub 60 de dolari tona în 2015

Preţul mediu al minereului de fier va coborî sub 60 de dolari tona în 2015, pe fondul creşterii producţiei globale, respectiv al menţinerii cererii la un nivel slab, anticipează "Citigroup" Inc., modificându-şi astfel în scădere cu 23% estimarea de preţ.

Analiştii băncii americane sunt de părere că preţul materiei prime va fi, în medie, de 72 de dolari tona în primele trei luni din 2015, comparativ cu 82 de dolari, cât preconizau anterior. Estimarea pentru trimestrul al doilea al anului viitor a fost redusă la 65 de dolari tona, de la 80 de dolari tona, iar pentru trimestrul al treilea - la 60 de dolari tona, de la 78 de dolari. Pentru ultimele trei luni ale anului următor, banca aşteaptă un preţ de 62 de dolari/tonă, faţă de 78 de dolari, cât era previziunea anterioară.

Preţul minereului de fier a scăzut cu 44% în 2014, în condiţiile în care producţiile semnificative ale companiilor majore australiene "BHP Billiton" Ltd. şi "Rio Tinto Group", respectiv cea a "Vale" SA din Brazilia au creat un excedent pe piaţa de profil într-un moment în care a încetinit economia Chinei - consumator important de materii prime.

"Australia & New Zealand Banking Group" Ltd. estimează că surplusul de minereu de fier va creşte de peste două ori anul viitor.

La data de 10 noiembrie, preţul minereului cu un conţinut de fier de 62%, livrat în portul Qingdao din China, era de 75,80 dolari tona, potrivit Metal Bulletin Ltd. Cotaţia materiei prime a coborât la 75,38 dolari tona în 6 noiembrie, atingând cel mai redus nivel din septembrie 2009 până în prezent.

Actualmente, preţul minereului de fier este cu 30-40% mai scăzut decât în luna mai. Prăbuşirea cotaţiei, anul acesta, a determinat banca australiană de investiţii "Macquarie Group" Ltd. să aprecieze, într-un raport din luna septembrie, că piaţa mondială de profil se află în mijlocul unui proces de tranziţie fără precedent în istoria recentă a sectorului materiilor prime, care presupune creşterea ofertei şi închiderea minelor cu costuri ridicate. Tot atunci, analiştii băncii americane "Goldman Sachs Group" Inc. declarau "încheierea Erei Fierului", ca urmare a faptului că pare să se fi oprit creşterea cererii din ultimul deceniu, care le-a generat profituri-record producătorilor de profil.

"Citigroup" estimează că exporturile mondiale de minereu de fier vor creşte cu aproape 140 de milioane de tone în 2015. Din totalul global, producţia "Rio Tinto" destinată livrărilor externe ar putea creşte cu 54 de milioane de tone, cea a BHP - cu 15 milioane de tone, iar cantitatea extrasă de "Fortescue Metals" - cu 7 milioane de tone, potrivit băncii americane.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb