CITITORII NE SCRIU  Bursa cu tarife de bancomat

GHEORGHE ARNĂUTU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 aprilie 2017

Bursa cu tarife de bancomat

Gheorghe Arnăutu, investitor în piaţă de capital, încă din anul 2004, şi acţionar al Bursei de Valori Bucureşti, ne-a transmis următoarea opinie, referitoare la propunerea BVB de modificare a tarifelor.

Conducerea BVB a propus practicarea unui tarif fix pe ordinul executat, dar şi redefinirea tarifelor cu privire la accesul la platforma de tranzacţionare (pentru gestionarea ordinelor şi accesul la date de piaţă în timp real).

Bursa de Valori Bucureşti propune, la AGA de săptămâna viitoare (12 aprilie), o nouă politică comercială la care explicaţiile pe care bursă le oferă sfidează bunul simţ.

Ceea ce rezultă din ce scriu cei ce conduc bursa şi care trăiesc din comisioanele plătite de brokeri şi investitori este că propunerea BVB în materie de noi tarife aliniază structura de tarife de la noi la structura de tarife de la alte burse şi e menită să susţină obiectivele BVB, inclusiv să dezvolte şi să consolideze industria intermediarilor.

În mod normal, politica BVB trebuie să fie în concordanţă cu strategia de business 2016-2020 a BVB, aprobată de acţionari acum un an, publicată pe situl bursei (http://www.bvb.ro/InvestorRelations/GeneralShareholdersMeetings ), şi care la capitolul lărgirea bazei de investitori de retail are înşirate o serie de proiecte: iniţiative privind educaţia financiară, facilităţile de tranzacţionare, privind scăderea costurilor de tranzacţionare, privind schemele speciale de promovare a tranzacţionării intra-day.

În realitate, BVB una spune, alta face. Să luăm un exemplu pentru două tranzacţii ale unui investitor de retail care cumpără şi apoi vinde, prin 2 tranzacţii de câte 1000 lei.

În prezent, brokerul lui plăteşte bursei pentru 2000 de lei tranzactionaţi, în total, 1,4 lei. Deoarece sunt tarife diferite pe vânzare/cumpărare, prima tranzacţie este taxată de bursă cu 0,1% adică 1 leu, a doua cu 0,04% adică 0,4 lei.

Cu noile tarife propuse, va plăti (0,095% în loc de 0.1% şi 0,035% în loc de 0.040%) 1,3 lei, la care se adaugă de două ori câte 0,95 lei, tariful fix. Aşadar, în total, pe noua schemă, costul cu bursa al brokerului meu va fi de 3,2 lei faţă de 1,3 lei, adică de 2,3 ori mai mult.

Am 3 întrebări la care cred că orice cititor îşi va găsi răspunsul singur:

Prima, plătind mai mult de dublu pe două tranzacţii normale ca dimensiune pentru o persoană fizică client de reatil, se atinge obiectivul de a largi baza de investitori de retail la bursă?

A două, vor funcţiona schemele de promovare pentru tranzacţiile în aceeaşi zi din strategia BVB dacă se include acest cost fix pe ticket executat? (dacă nu din practică, din teorie, ar trebui să cunoască domnii care conduc bursa că tranzacţionarea activă a investitorului de retail, adică ceea ce vor ei la BVB să se întâmple, e omorâtă exact de costul de tranzacţionare, mai ales cel fix)

A treia: creşte volumul, valoarea sau numărul de tranzacţii de retail la BVB cu această politică?

De parcă nu era destul, BVB îşi propune să mai taxeze şi lunar brokerii pentru accesarea bursei, neoferindu-le nimic în plus cu această ocazie, ceea ce conform brokerului meu care îmi oferă platforma de tranzacţionare online, înseamnă un cost fix lunar suplimentar de peste 900 de euro, care înseamnă cât leafa fixă a unui broker care asistă clienţii lui de retail.

Toate aceste costuri, fie se revarsă la clienţi, scumpind tranzacţionarea şi deci rărind tranzacţiile, fie sunt suportate de brokerul de retail care îşi reduce din personal.

Alte câteva întrebări inspirate de brokerul meu:

Ştiţi vreo bursă din acelea cu care vrea să se compare BVB cu tarife aşa mari ca procent din tranzacţie, cu taxă fixă minimă, dar fără a avea o taxă maximă peste o anumită valoare a ticketului?

Ştiţi vreo bursă de un volum tranzacţionat apropiat de BVB, dar cu aşa mari costuri fixe?

Cum aproape toţi intermediarii sunt pe pierdere operaţională în ultimii ani (cu 3-4 excepţii publicate în media), cu ocazia acestei creşteri a tarifelor, credeţi că BVB face altceva în afară de a-i ajută să se închidă?

Cum numărul investitorilor înregistraţi la fondul de compensare şi-a continuat şi anul trecut scăderea, credeţi că o scumpire a tranzacţionării şi a costului fix al intermediarilor îl va face să crească?

Crede cineva dintre acţionari că prin scăderea numărului de tranzacţii la BVB, aceasta va fi mai profitabilă decât este în prezent? (nu mă refer la profit din pomeni ale listărilor statului sau din listări ale unora sau altora la care, să fim serioşi, bursa nu are nici un alt merit decât că e un monopol de infrastructură)

Crede cineva că dacă brokerii de retail înoată în subdezvoltare sau se închid ca urmare a majorării costurilor de operare, va alerga altcineva după clienţii de retail să-i înmulţească, aşa cum vrea (dar nu reuşeşte deloc să facă) conducerea BVB?

Crede cineva că va fi mai bine pentru băncile care vor executa tranzacţii mai mari, dar mai rar, şi cu foarte puţin mai ieftin decât acum pe noile tarife, dar tranzacţiile retailului scad în densitate sau brokerii de retail se închid şi scade forţa de vânzări în acoperire?

Dacă cineva dintre dumneavoastră, cititorii, acţionari ai BVB interesaţi de cum se pune în aplicare strategia votată de dumneavoastră anul trecut, investitori de retail pe BVB interesaţi de costul activităţii lor pe BVB, brokeri interesaţi să reziste pentru a continua să lucreze pe piaţă, bănci prezente pe BVB interesate de existenţa varietăţii ecosistemului cu tot cu brokeri mari, retail, bănci, oferă măcar un DA la aceste întrebări, atunci să voteze cu o mâna noua politica de tarife a bursei, şi cu alta un nou mandat pentru conducerea BVB.

În final, aş vrea să atrag atenţia conducerii bancare a BVB, că dacă doreşte să obţină tranzacţionarea activă pe piaţă de capital pentru clienţi de retail, dacă vrea ca numărul acestora să crească, atunci să nu facă tarifele din bursă comparabile cu tarifele bancomatelor şi transferurilor bancare. Bursa nu e banca, e piaţă.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Ce-l mai laudau pe Sobolewski ca o sa faca si o sa dreaga si acum am vazut ce-a facut,daca iese tot el apai chiar ca ne meritam soarta!!!

    Polonia cu Sobolewski e ca Timisoara cu Grindeanu, au avut si ei un om slab si l-au trimis pe capul nostru...

    Bine punctat!Tov Sobolewsky pare a fi ,mai degraba,calul Troian decat un Mesia salvator al bvb-ului...

    Nu vedeti ca mai toti traderii si analistii ajung la ASF sau la BVB deci la supraveghere sau in locuri unde nu depinzi de propriile performante? Shobby ca si Daum nu poate face minuni, dar noi avem increderea asta in straini, credem ca sunt superoameni si ca noi nu putem. Avem impresia ca daca aducem neamt la nationala o sa fim nemti (idem pentru bursa). Nici Dan Paul nu face nimic pentru investitori ca si el mananca o paine din nimic. Fiecare arata spre altu. Atata putem. Bine ca avem bursa si 5 sifuri ca altfel...eram toti pe winmaster si betano. Faptul ca Sameday s-a retras de la bursa a trecut prea usor, motivele lor i-a interesat si afectat p-astia cat starea vremii din Burkina Fasso.

    1. As mai adauga ca e si mai buna: Cuplul Burleanu/Daum = cuplul Anghel/Sobo

      Asemanari izbitoare intre cele doua. Restructurare fara rezultate. As zice totusi ca Daum e mai rezonabil in aprecieri fata de Sobo.(care o tine langa ca BVB e tigrul europei de est) 

    Cred ca Sobo are semnale de la institutionali ca oamenii lor din piata nu mai fac fata retailului si au zis sa mai puna ceva in carca acestora din urma pentru a face competitia si mai inegala,daca mi se permite expresia...:)

    In toata lumea banii brokerilor vin din taxa pe tranzactie, nu din comisioanele procentuale pe valoarea tranzactiei. La noi, datorita numarului "imens" de investitori, se merge pe cealalta varianta. Te-ai obisnuit sa cumperi 10 BRK in 10 tranzactii de cate 1 act si sa tepuiesti firma de brokeraj care nu incaseaza nici macar un 1ban din aceste tranzactii, deoarece comisionul pentru 1 act e la a treia zecimala

    1. Daca se dorea doar corectarea acestei anomalii, solutiile erau altele (cel putin 2):

      1. se poate mari blocul de tranzactionare pentru actiunile foarte ieftine; 

      2.se poate introduce un comision minim pe tranzactie efectuata (ex: 0.04% din volum, dar nu mai putin de 0.95 lei) 

      BVB de fapt, a adaugat o taxa in plus la comision,cu atat mai mult cu cat vine si cu tarifele lunare pentru accesarea sistemului.  

      De fapt, asa dupa cum bine a sesizat cel care a scris acest articol, se doreste eliminarea brokerilor de retail.

      Daca se dorea modernizarea modelului de comisionare, se introducea si o limita superioara a comisionului (asa dupa cum au cerut brokerii mari) 

    O mare porcarie ! ASF , doarme, ca de obicei !

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb