Gradul de îndatorare al companiilor nu a scăzut, deşi numărul insolvenţelor se află, încă de la începutul anului, pe un trend descrescător, susţine Casa de Insolvenţă Transilvania (CITR), potrivit unui comunicat de presă.
În acest context, reprezentanţii Casei de Insolvenţă Transilvania apreciază că numărul companiilor ce întâmpină dificultăţi financiare se va mări.
"Companiile româneşti continuă să se confrunte cu un fenomen de supraîndatorare peste nivelul pe care l-ar putea susţine. Din acest motiv, băncile şi-au concentrat atenţia pe gestionarea creditelor neperformante, şi mai puţin pe noi finanţări", se mai arată în comunicat.
"Suntem în continuare martorii cercului vicios: companiile nu mai au lichidităţi, dar nici nu mai pot accesa noi finanţări, din cauza creditelor neperformante. Procedura insolvenţei le-a oferit o rezolvare în această perioadă de criză, astfel că din 2008 până în prezent multe companii au reuşit să îşi depăşească dificultăţile financiare sub protecţia sa. Faptul că numărul companiilor care intră în insolvenţă s-a redus este o etapă firească şi chiar necesară pentru multe dintre ele. În circuitul economic pot reveni doar acele societăţi cu capacitate reală de redresare şi restructurare a activităţii, fie că aceasta se face în procedura de insolvenţă sau în afara ei", a declarat Rudolf Vizental, asociat coordonator în cadrul Casei de Insolvenţă Transilvania.
Conform datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, în primele opt luni ale anului 2013 au fost înregistrate 10.313 de dosare de insolvenţă, cu aproape 7% mai puţine decât în aceeaşi perioadă a anului 2012. Numărul mai mic al incapacităţilor de plată reprezintă însă şi o consecinţă naturală a trendului descendent de insolvenţe, unde apogeul a fost atins în anul 2012, arată sursa citată.