Numărul companiilor de impact în insolvenţă iminentă a crescut la cel mai mare nivel înregistrat în ultimii 11 ani şi atingea 6.949 în 2022, în avans semnificativ faţă de cele 6.463 companii în dificultate înregistrate la finalul anului anterior, arată un studiu realizat de societatea de insolvenţă şi restructurare CITR. O companie de impact este, conform sursei citate, o societate cu active mai mari de un milion de euro.
Studiul notează că 83% din cifra de afaceri la nivel naţional este generată de 39.970 de companii de impact. Dintre acestea, 43% sunt în prezent companii restructurabile sau aflate în insolvenţă iminentă, conform studiului. În acelaşi timp, acestea înregistrează nu mai puţin de 84% din totalul datoriilor de la începutul anului 2023.
Paul-Dieter Cîrlănaru, CEO CITR, a declarat ieri, la prezentarea studiului: "Romania a răspuns cu rezilienţă si ambiţie provocărilor recente, fără însă ca acestea să fi rămas fără efect. Capacitatea de a pivota devine cu atât mai importantă, când următoarele provocări vor cere noi soluţii şi chiar în unele cazuri reinventarea modelului de afacere. După peste 30 de ani, economia României poate şi trebuie să înceapă sa înveţe din propria experienţă, să observe ciclicitatea unor procese si specificul momentelor de răscruce. Studiul realizat de CITR oferă o astfel de perspectivă, observând atât momentul actual, cât şi modul în care acest an se potriveşte într-un ciclu multianual".
• Numărul companiilor aflate în dificultate a crescut cu 18% faţă de 2022
Numărul companiilor aflate în zona de dificultate a crescut cu 18% faţă de începutul anului 202, conform CITR.
Ciprian Nacu, Head of Restructuring CITR, precizează: "Studiul de anul acesta ne arată încă o dată faptul că o mare parte dintre companiile de impact continuă să se confrunte cu dificultăţi şi în 2023. Mai ales în contextul economic complicat în care ne aflăm, antreprenorii trebuie să fie şi mai atenţi la semnalele de alarmă care pot indica o dificultate şi să ia măsuri din timp, pentru a preveni agravarea dificultăţilor. Tratamentul pentru aceste cazuri constă în soluţiile de restructurare, iar efectul va fi o reaşezare a datoriilor pe o schemă sustenabilă, dar şi o schimbare a modului de a face business, oferind afacerii premisele eficientizării pentru o evoluţie sănătoasă. Pentru mediul de afaceri, prevenirea dificultăţilor înseamnă o schimbare în bine".
În funcţie de numărul companiilor în dificultate, cele mai afectate industrii erau, la final de 2022: construcţiile (2.036 companii), tranzacţiile imobiliare (1.254 companii) şi comerţul (684 de companii). După cifra de afaceri, domeniile cele mai afectate sunt: industria energiei (2,96 miliarde de euro), industria prelucrătoare (2,42 miliarde de euro) şi comerţul (2,17 miliarde de euro).
Ca urmare a implementării Directivei Europene în domeniul prevenţiei şi restructurării în legislaţia naţională, antreprenorii români pot beneficia de proceduri precum acordul de restructurare şi concordatul preventiv, în care au libertate de negociere cu creditorii şi de suspendare a executărilor silite, iar creditorii companiilor pot beneficia de un grad mai mare de recuperare a creanţelor prin apelarea la aceste mecanisme de restructurare, încă de la primele semne de dificultate, conchide CITR.
CITR: "Cel mai probabil, mediul de afaceri va fi afectat de creşterea impozitării, dar este greu de apreciat în acest moment anvergura afectării".
--------------
CITR: "69% din companiile aflate în zona de dificultate în 2019 nu au reuşit să îşi îmbunătăţească starea la începutul anului 2023, rămânând în aceeaşi stare".
--------------
CITR: "Potrivit datelor din 2022, 41% dintre companiile de impact amână de trei ani accesarea unei măsuri de restructurare".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.10.2023, 11:16)
e doar inceputul(sfarsitului de boom economic)
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.10.2023, 12:28)
Pai nu eram noi viteji ca economia se repara, ca # sau ca sa vina embargo ca facem eoliene? Nu eram noi tupeisti? De ce nu suntem si acum?
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.10.2023, 12:40)
e la nivel mondial, problema. banii ieftini au creat bubble-uri inclusiv firme "zombie" -neprofitabile dar cu acces la capital ieftin si abundent. acum a venit si inflatia si dobanzi mai mari la credite. companiile care nu pot transfera cresterile de preturi la materii prime energie, benzina, asigurari forta de munca cresteri de taxe etc in pretul produsului/serviciului oferit(si sunt destui din acestia), dc au si niste credite, niste restante pe la impozite si taxe, ceva datorii la furnizori sunt pa pt ca nu se pot finanta la banci ca inainte. cand se ruga banca de ei sa le ia banii.