CITR: Numărul companiilor de impact în insolvenţă iminentă creşte cu 18%, iar cele aflate în dificultate sunt la maximul din 2013 până în prezent

R.S.
Companii / 8 octombrie 2024

CITR: Numărul companiilor de impact în insolvenţă iminentă creşte cu 18%, iar cele aflate în dificultate sunt la maximul din 2013 până în prezent

CITR anunţă că numărul companiilor de impact aflate în insolvenţă iminentă creşte cu 18%, de la 6.949 la 8.190, iar cel al companiilor de impact aflate în dificultate atinge cel mai înalt nivel din 2013 până în prezent. Studiul a fost realizat pe baza celor mai actuale date financiare oficiale, raportat la situaţia financiară a companiilor la începutul anului 2024, conform unui comunicat transmis redacţiei.

"Cifrele analizate reprezintă o radiografie relevantă pentru a înţelege mediul de afaceri din România. Nu vorbim despre o criză sau un factor extern care a perturbat activitatea companiilor în 2023, vorbim de o lipsă acută de performanţă, multianuală şi relevantă statistic, materializată în rezultate slabe şi indicatori sub nivelul optim. Concluzia este că ne aflăm într-un punct esenţial, în care toate aceste companii trebuie să adopte măsuri de adaptare şi consolidare, pentru a putea continua pe termen lung şi a avea capacitatea de a răspunde unor provocări noi." declară Paul-Dieter Cîrlănaru, CEO CITR, potrivit comunicatului.

Dintre companiile de impact, aproximativ 17% sunt recent intrate în această categorie şi includ atât companii nou înfiinţate, cât şi companii care, în anul precedent, nu atingeau pragul de active mai mari de 1 milion EUR. 7.161 de companii noi au intrat în categoria celor de impact, iar 26% dintre ele sunt deja într-o situaţie de insolvenţă iminentă. Companiile nou intrate în zona de insolvenţă iminentă, prin migrare de la o categorie la alta, sau nou intrate în rândul companii de impact, provin în principal din cinci industrii: Construcţii (25%), Agricultură, silvicultură şi pescuit (14%), Tranzacţii imobiliare (13%), Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul (12%), Tranzacţii imobiliare (13%). Se menţine astfel, şi în 2023, clasamentul industriilor cu cele mai multe companii afectate,

Mai mult decât atât, 47% dintre companiile de impact aflate în stare de dificultate, conform statisticilor, amână de trei ani accesarea unei măsuri de restructurare.

Datoriile companiilor de impact au crescut cu 8%, de la 211 de miliarde de Euro, la 228 de miliarde de Euro.

Cifra de afaceri totală a companiilor aflate în dificultate la începutul lui 2024 a fost de 140 de miliarde de Euro, echivalentul a 33% din totalul volumului de afaceri înregistrat de companiile de impact.

Numărul companiilor de impact a crescut în mod constant în ultimii 10 ani, atingând un total de 43.241 la începutul lui 2024. Dintre acestea, 24.748 sunt considerate companii "finanţabile", capabile să-şi gestioneze datoriile şi să acceseze noi surse de finanţare. Pe de altă parte, 8.190 companii sunt într-o situaţie de insolvenţă iminentă.

Performanţa companiilor de impact: creşte cifra de afaceri, scade profitabilitatea

"În ciuda creşterii cifrei de afaceri cu 4%, rezultatul net al companiilor a scăzut cu 8%, sugerând o presiune semnificativă asupra costurilor de operare şi o dificultate în gestionarea eficientă a resurselor financiare. De asemenea, activele totale ale acestor companii au crescut cu 6% - situaţie în care se observă dificultăţi în recuperarea creanţelor -, iar datoriile au urcat cu 8%, subliniind astfel tendinţa de îndatorare crescută​. Toate aceste aspecte relevă o fragilitate crescută şi o acumulare de datorii care pot avea un efect în lanţ în anumite industrii sau pe parcursul unor lanţuri de aprovizionare." a concluzionat Paul-Dieter Cîrlănaru, CEO CITR, se menţionează în comunicat.

Aproape jumătate din companiile de impact, în stare de dificultate. Cele mai afectate industrii

Companiile româneşti de impact generează 83% din cifra de afaceri la nivel naţional.

În prezent 43% din totalul companiilor de impact, echivalentul a 18.493 societăţi, sunt restructurabile sau aflate în insolvenţă iminentă.

Situaţia economică s-a înrăutăţit în perioada analizată pentru majoritatea companiilor, doar 16% din acestea reuşind să îşi îmbunătăţească poziţia financiară, migrând din zona de dificultate în zona finanţabilă.

Majoritatea companiilor de impact în stare de dificultate vin din industrii precum:

Companiile din industria construcţiilor reprezintă 21% din numărul total al companiilor aflate în dificultate;

Companiile din comerţ reprezintă 21% din numărul total al companiilor aflate în dificultate;

11% din numărul total al companiilor aflate în dificultate este reprezentat de companiile din industria tranzacţiilor imobiliare;

10% din numărul total al companiilor aflate în dificultate este reprezentat de companiile din industria prelucrătoare;

10% din numărul total al companiilor aflate în dificultate este reprezentat de companiile din agricultură.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb