Ciucă: "Decizia cedării către Ucraina a unui sistem PATRIOT se va lua în CSAT"

F.D.
Politică / 16 mai

Ciucă: "Decizia cedării către Ucraina a unui sistem PATRIOT se va lua în CSAT"

Preşedintele Senatului şi lider al Partidului Naţional Liberal (PNL), Nicolae Ciucă, a afirmat, joi, că eventuala decizie de a ceda un sistem PATRIOT către Ucraina va fi luată în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), relatează Agerpres.

El a fost întrebat cu privire la declaraţia de la Washington a preşedintelui Klaus Iohannis privind disponibilitatea de a ceda un asemenea sistem către ţara vecină.

"Domnia sa a spus că este o solicitare care va fi analizată în CSAT. România este ţară de graniţă a Ucrainei. Ca atare, în momentul de faţă, sigur, avem patru sisteme PATRIOT şi în funcţie de evoluţia situaţiei operative şi în funcţie de ceea ce ar putea să se primească în schimbul unei asemenea capabilităţi, decizia va fi luată în CSAT", a răspuns Nicolae Ciucă.

Preşedintele Senatului a adăugat că aceasta "e o chestiune absolut în responsabilitatea membrilor CSAT". "Eu cred că mesajul preşedintelui României a fost cât se poate de clar în această direcţie. Se va analiza şi în funcţie de situaţia concretă şi de detaliile de la momentul luării deciziei, vor determina modul în care se va lua decizia", a mai menţionat liderul PNL.

Nicolae Ciucă a participat, joi seara, la un eveniment organizat cu ocazia celebrării Zilei Naţionale a Israelului.

Pe 7 mai, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, după ce a fost primit la Casa Albă de omologul american, Joe Biden, că România va găsi o soluţie în privinţa cedării unui sistem Patriot de apărare antiaeriană Ucrainei.

"Există, evident, nevoia unor sisteme de apărare antiaeriană în Ucraina, sisteme avansate, şi în acest fel, în ultimele săptămâni, este o discuţie destul de intensă despre cine poate să ofere sisteme Patriot Ucrainei. România dispune de astfel de sisteme şi atunci, sigur, am fost întrebaţi şi noi. Şi preşedintele Biden a adus această chestiune în discuţie şi am spus că sunt deschis să discutăm aceste chestiuni, asta însemnând că va trebui să discut eu, acasă, în CSAT, cum putem să punem problema, ce putem să oferim şi, evident, ce putem să primim în schimb pentru că este, după părerea mea, inacceptabil să rămână în România fără apărare antiaeriană. Eu cred că vom găsi o soluţie. Este vorba de un singur sistem Patriot (...) da, este unul funcţional care va rămâne în România, celelalte care sunt în faze avansate de operaţionalizare şi despre unul dintre acestea era vorba", a precizat Iohannis.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Dupa toate donatiile de armament si munitie noul guvern slovac a preluat o... armata mica si ne inzestrata intr o situatie cu razboi la granits, fluxuri de migranti si refugiati si dezacorduri interne politice extreme. Daca privim din punctul de vedere al guvernului slovac intelegem opozitia premierului Fico la posibibila imiplcare in conflictul din est . Atentatul impotriva lui poate fi o eliminare a unui veto sigur la viitoarea reuniune EU in problema razboiului! Politicul romanesc trebuie sa priveasca frontal situatia Romaniei, foarte similara militar cu cea slovaca, si sa nu se angajeze total in conflictul acesta pt ca nu exista rampa de iesire. Si vedem ca sunt forte care nu se feresc de la nimic, fie sabotaje, provocari sau asasinate. Este atmosfera de intrigi, spionaj si interventii care a marcat anii 1920 30, si unde Romania a fost tarata prin politicile de alianta ale lui Carol, cu consecinte devastatoare pt un secol! Cei ce vor implicarea in razboi, sa faca campania pro razboi si numai daca poporul ii voteaza cu optiunea asta, pot sa implice tara intr un conflict armat undde vom fi sigur..... urma scapa turma!

    1. În WWi și WWII lumea era împărțită, acum oamenii au probleme cu orcii și atât. Dacă tu crezi că ești om, nu dă bine să fii avocatul orcilor, nici propagandist sovietic.

    Bravo! Sa dam toate sistemele patriot Ucrainei. Sa le dam debeaba, ca doar la atat se pricep politicienii romani fara testicule, foarte bune cunoscuti la nivel mondial pentru lasitatea lor.

    1. De la patriot nu-i bun de nimic la sa le dam degeaba n-a fost nevoie decât de câțiva ani și în 3 zile rușnacii defilează în kiev.

    asa , Johanis isi cumpara un post cu imunitate...

    De ce nu dau ei banii lor , nu pe ai nostri???Sa le luam casele , banii si masinile , ( oricum se va ajunge aici ) si sa le dam la ucraineni... 

    1. Tu n-ai bani.

    Daca castiga ruzzia in Ucraina pt ca dulapul, generalul si corvrigarul n-au dat un patriot din alea 6 oricum nefunctionale, se pot intampla urmatoarele lucruri :

    -bursa se va prabusi, sau oricum corecta masiv 

    -dobanzile la bonduri sus cine stie cat de sus(creste riscul de tara) 

    -economia care si asa e la 0,1% crestere PIB se va duce la minus mare ca , cui ii mai arde de cumparaturi la mall, restaurante , vacante sau masina noua etc , cu vecini rusi la granita, condusi de un nebun care spune ca "granitele rusiei nu se termina nicaieri"

    - in aceste conditii , alegerile?? ne pun rusii pe cineva, oare pe cine. 

    1. A doua zi dupa invazie atat bursa din Rusia cat si cea din UKR s au inchis, ultima nici acum nu functioneaza decat pt obligatiuni de razboi. Asta deasupra uriaselor pierderi umane, de infrastructura, fabrici, ogoare, case etc. Rusia nu ne ataca pe noi, alianta ne cam impinge spre conflict.

    Poporul roman, in viitor, va plati scump faptele conducatorilor lui de acum. Si in mod sigur ca si ei.

    Politica promovata de conducatorii Romaniei de acum este contrara vointei poporului si este o aventura periculoasa.  

    Romanii nu vor razboi cu nimeni. Rusia a avut un rol important in existenta Statului Roman si a Romaniei de astazi si romanii nu percep Rusia ca un pericol pentru ei. Ucraina insa, a fost, in scurta sa existenta ca stat independent o tara nationalista, de multe ori amenintatoare, ostila Romaniei si poporului roman si politica de acum a Romaniei fata de aceasta tara este de neinteles.  

    Adevarul este ca nu poporul roman este implicat in macelul ce se desfasoara in Ucraina, nu el este vinovat de livrarea de arme Ucrainei si acest lucru trebuie sa-l inteleaga si Rusia.  

    Cei care au pus mana pe putere, papusari ai puterilor antirusesti traditionale puteri ostile si existentei libere a romanilor pe aceste meleaguri, imping constant Romania spre un razboi cu Rusia, pentru ucrainizarea teritoriului ei si, in final distrugerea Romaniei si a poporului roman.  

    Rusia si China, Iranul, Coreea de nord,.... nu pot fi si nu vor fi invinse printr-un razboi clasic si extinderea conflictului din Ucraina inseamna un razboi nuclear, caz in care, primele tari care vor fi lovite de rusi vor fi tarile mici, apropiate, pentru ca Rusia sa-i realizeze centura de securitate de care vorbeste.  

    Si, urmand politica de acum, Romania va fi la o eventuala incheiere a pacii in tabara invinsa, singura, condamnata ca agresor si macelarita, daca nu desfiintata. Si poporul roman le va plati pe toate.

    Priviti domnilor conducatori spre conducatorii Ungariei, ai Coreei de Sud, spre cel care astazi se zbate intre viata si moarte ranit de razboinci ca voi si nu duceti Romania spre distrugere. 

    1. Script de la șoșo. Rusia, China și Iranul sunt învinse. Coreea de Nord nu există.

    Decizia este una singura .Romania este membra UE si NATO si are un parteneriat strategic cu SUA .Ceea ce ne va arata insa decizia din CSAT este ceea ce am putea numi scoaterea la iveala a celor care se impotrivesc ajutorului dat Ucrainei si implicit cel ce inseamna si ajutorul oferit cetatenilor de etnie romana din Ucraina ba chiar si celor din Rep.Moldova .Asadar Romania nu poate refuza spre a ajuta nici cetatenii Ucrainei etnici romani si nici pe cei din Moldova .Partidele care acum fiind filo sovietice sunt obligate sa se pronunte contra vor pierde imens in alegeri .

    1. exacy hauristii atat se dau peste cap cu romanii din basarabia, bucovina, dar cand vine vorba sa dam un sistem DE PROTECTIE, ANTIRACHETA, pentru romanii din Ucraina dc nu pt ucrainieni toti sunt putleristi. isi arata arama de pe fata.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb