Reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) au cerut, vineri, Complexului Energetic Oltenia un plan de închidere a unităţilor de producţie a electricităţii nerentabile, care nu mai pot fi revitalizate, ne-a declarat directorul general al companiei, Laurenţiu Ciurel.
Domnia sa ne-a explicat: "Discuţiile cu reprezentanţii FMI au mers bine. Am prezentat situaţia companiei sucursală cu sucursală şi măsurile de eficientizare aplicate până acum. Oficialii Fondului ne-au solicitat ca, într-o săptămână, să le prezentăm un plan cu mai multe scenarii de închidere a unităţilor nerentabile, iar noi le-am pus la dispoziţie propunerea noastră de reducere a costurilor salariale, pe care le negociem cu sindicatele".
• "FP a blocat transferul minelor Berbeşti"
Tot ieri a fost şi o AGA Extraordinară la Complexul Oltenia, care, potrivit domnului Ciurel, a avut pe ordinea de zi transferul minelor Berbeşti către CET Govora. "Fondul Proprietatea s-a opus transferului, iar operaţiunea este deocamdată blocată. Conform statutului companiei, astfel de decizii trebuie luate cu 100% din voturi. Am repus transferul pe ordinea de zi şi la AGEA din 26 februarie, când decizia poate fi luată cu majoritatea voturilor acţionarilor prezenţi".
Ministerul Energiei a anunţat, la jumătatea acestei luni, finalizarea negocierilor privind transferul minelor Alunu şi Berbeşti de la Complexul Energetic Oltenia la CET Govora. Părţile au acceptat soluţia avansată de reprezentanţii Ministerului Energiei, punând, astfel, capăt unor discuţii şi negocieri ce se purtau de aproximativ un an şi jumătate, arată un comunicat remis redacţiei.
Prin acceptarea transferului de proprietate se vor stinge şi datoriile istorice dintre cele două societăţi, mai precizează sursa citată.
S-a convenit ca CET Govora să plătească eşalonat sumele datorate cu titlu de preţ, în termen de 10 ani. De asemenea, va fi achitată integral de către CET Govora cantitatea de cărbune livrată de Complexul Oltenia ulterior datei de elaborare a raportului de evaluare.
Pe întreaga perioadă a derulării contractului de transfer şi până la plata preţului, Complexul Energetic Oltenia va asigura managementul financiar la CET Govora printr-un reprezentant, conform deciziei părţilor.
CET Govora este furnizorul de electricitate al combinatului Oltchim, aflat în insolvenţă şi a cărui privatizare a eşuat. Minele de lignit Berbeşti şi Alunu, deţinute de Complexul Oltenia se află pe teritoriul judeţului Vâlcea şi asigură exclusiv materia primă pentru funcţionarea Centralei Termice Govora.
• Complexul Oltenia vrea să pună gaj la bănci excavatoare, terenuri şi clădiri
Tot în AGEA din 26 februarie, acţionarii Complexului Oltenia sunt convocaţi să aprobe modificarea garanţiilor proprii, constituite pentru un contract de credit de 15 milioane de euro şi pentru un împrumut de 12,5 milioane de lei, ambele încheiate cu Unicredit Ţiriac Bank. Astfel, potrivit convocatorului publicat în Monitorul Oficial, garanţiile nou oferite sunt excavatoare în locul contractelor de vânzare-cumpărare a energiei utilizate până acum.
Acţionarii vor trebui să mai analizeze şi modificarea garanţiilor pentru creditul de 31 milioane de euro încheiat cu BRD şi cel de 47 milioane de euro acordat de BCR.
Laurenţiu Ciurel ne-a declarat: "Avem suprafeţe întinse de terenuri şi mai multe clădiri pe care le oferim gaj băncilor. Nu mai avem contracte pe termen lung pe care să le utilizăm ca garanţii pentru astfel de împrumuturi. Energie am contractat numai până în aprilie. Am discutat cu băncile, care au acceptat noile garanţii".
Complexul Energetic Oltenia a început negocierile încă de la finalul anului trecut pentru modificarea garanţiilor unor credite în valoare totală de aproximativ 400 milioane de euro. Majoritatea împrumuturilor a fost contractată, în anii trecuţi, pentru realizarea investiţiilor de mediu şi pentru retehnologizări. Garanţiile oferite au fost contracte de vânzare a energiei pe termen lung, care au expirat.
Băncile care au împrumutat Complexul Oltenia (n.r. în principal centralele Craiova, Turceni şi Rovinari, care au intrat, în 2012, în componenţa societăţii producătoare de energie pe bază de lignit) sunt BRD, BCR, Raiffeisen, CEC Bank, Unicredit şi Alpha Bank.