Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis ieri că o taxă de 3% impusă de Franţa pe dividendele distribuite de companiile franceze este contrară dreptului european, ceea ce ar putea obliga Parisul să ramburseze o parte din sumele colectate, transmite AFP.
Introdusă de Guvernul socialist în 2012, această taxă de 3% pe dividende, destinată să aducă venituri suplimentare la buget şi să încurajeze companiile să reinvestească profiturile, a adus Franţei aproximativ două miliarde de euro pe an.
Cu toate acestea, încă de la început taxa a fost contestată de companiile franceze. Mai multe contestaţii au fost formulate de Asociaţia franceză a companiilor private precum (AFEP) şi de un număr de 17 mari firme precum "Michelin", "Danone", "Engie" sau "LVMH" care susţin că această taxă reprezintă de fapt o dublă impozitare. Companiile au subliniat că filialele lor din UE respectă prevederile locale ale legislaţiei privind impozitele pe societăţi iar dividendele pe care le varsă sunt taxate a doua oară în Franţa, în momentul redistribuţiei lor.
"O dublă impozitare contravine legislaţiei europene", a apreciat ieri Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, potrivit Agerpres.
Contactat de AFP, Ministerul francez de Finanţe nu a dorit să comenteze decizia CJUE, în condiţiile în care tocmai a fost anunţat numele noului ministru, Bruno Le Maire.
Decizia CJUE ar trebui să antreneze, în timp, invalidarea acestei taxe de către justiţia franceză. Potrivit unor experţi, statul francez ar putea fi obligat să ramburseze companiilor între trei şi patru miliarde de euro dacă actul normativ va fi parţial sau total invalidat.