Clădirile cu grad ridicat de risc seismic vor avea, din nou, buline roşii

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 2 februarie 2007

Clădirile cu grad ridicat de risc seismic vor avea, din nou, buline roşii

Guvernanţii abordează tot mai des subiectul imobilelor cu grad ridicat de risc seismic. Laszlo Borbely, ministrul delegat pentru lucrări publice şi amenajarea teritoriului, a anunţat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că aceste construcţii vor fi, din nou, însemnate cu buline roşii. Ministrul de resort a subliniat că aceste buline reprezintă semne de "îngrijorare şi de informare a cetăţenilor că respectivele clădiri sunt expuse riscului seismic". Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului (MTCT) a dat deja dispoziţie pentru ca aceste semne să fie confecţionate.

Totodată, Laszlo Borbely a făcut apel către primăriile locale să urgenteze procesul de expertiză a imobilelor şi de proiectare a lucrărilor de consolidare. Potrivit oficialului MTCT, după Lisabona, Bucureştiul este capitala europeană cu cel mai mare grad de risc seismic.

Doar în Bucureşti există circa 120 de imobile de peste patru etaje, care au fost construite înainte de anul 1940 şi care trebuie consolidate. Până în prezent, au fost refăcute trei dintre aceste clădiri şi există alte 53 de construcţii în diferite faze de execuţie. Astfel, la 11 dintre acestea se lucrează, în timp ce restul se află în faza de proiectare. În acest sens, anul trecut a fost alocat un buget de 10 milioa­ne de lei, din care au fost cheltuite 8,5 milioane. În vederea continuării acestor lucrări, pentru anul în curs este prevăzută suma de 8,5 milioane de lei.

Pe lângă programul de consolidare a clădirilor de locuit multietajate, MTCT mai derulează şi programul de intervenţii în primă urgenţă la clădirile publice vulnerabile - monumente istorice, instituţii din sănătate, cultură, învăţământ, adminis­traţie etc. Finanţarea acestor lucrări este asigurată din veniturile proprii ale MTCT. Planul de acţiuni pe 2007 cuprinde 149 de obiective din 29 de judeţe. Dintre acestea, 20 de imobile sunt în faza de execuţie şi 75 de construcţii se află în etapa de elaborare a documentaţiei tehnice. Pentru anul în curs a fost aprobat un buget de 24 milioane de lei.

Un al treilea proiect al ministerului de resort vizează punerea în siguranţă a circa 80 de clădiri publice de importanţă vitală, a căror funcţionalitate trebuie asigurată în timpul şi imediat după producerea unui cutremur - spitale, puncte de comandă pentru Protecţia Civilă, staţii de pompieri, primării etc. Programul beneficiază de 72,2 milioane de dolari, dintre care 55,4 milioane de dolari provin dintr-un credit contractat de la Banca Internaţională de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD) şi 16,8 milioane de dolari reprezintă contribuţia de la bugetul de stat. În prezent, 12 dintre clădirile amintite se află în lucru, lucrările aferente altor 35 de imobile urmând să fie demarate, a precizat Laszlo Borbely.

Fondurile alocate pentru anul în curs, în vederea derulării lucrărilor aferente ultimului program prezentat se ridică la pes­te 36,83 milioane de lei, din care circa 28,71 milioane de lei sunt bani obţinuţi din credite şi peste 8,11 milioane de lei au fost alocaţi de Guvern.

Ministrul de resort a menţionat că, în cazul clădirilor vizate, dacă, în termenul impus de lege, proprietarii nu vor proceda la consolidarea locuinţelor, aceştia vor fi sancţionaţi, putându-se ajunge până la evacuarea temporară.

În ceea ce priveşte finanţarea procedurii de consolidare, expertiza şi proiectul sunt subvenţionate de stat, iar costurile cu lucrările propriu-zise vor fi suportate de proprietari, dacă veniturile acestora depăşesc salariul mediu pe economie. În caz contrar, şi aceste cheltuieli vor fi subvenţionate. Proprietarii care vor plăti lucrările de consolidare au posibilitatea contractării unui credit fără dobândă, care va fi rambursat în timp de 25 de ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb